handdator

Visa fullständig version : Vilket är det bättre brödet?


Slartibartfast
2006-04-28, 21:34
Vilket bröd är bättre (mera hälsosamt) - Polarkraft extrem eller vanligt rågbröd?

Polarkraft är ju godare i alla fall. :eating:

Chandler
2006-04-28, 21:38
Det finns inget som slår finskt rågbröd! ;)

Men omväxling förnöjer; finns polarkraft i Vasa?

Cerberus
2006-04-28, 21:49
Schulstad Skovmand är det optimala enligt Grub iaf, jag kan skriva upp mig på att det brödet e kanongott och nyttigt.

Slartibartfast
2006-04-28, 21:57
Det finns inget som slår finskt rågbröd! ;)

Men omväxling förnöjer; finns polarkraft i Vasa?

Japs! Finns vid strandkvarnen. :thumbup:

Jag börjar bli trött på Ruispalat. :(

aliquis
2006-04-28, 22:04
Vad är "vanligt rågbröd"? 100% fullkornsråg? på surdeg? med hela korn? rågbrödet.

Någon limpa med både råg- och vetemjöl? Antagligen likvärdigt.

Någon brödsort med typ 20% råg? Antagligen extrem.

aliquis
2006-04-28, 22:06
Schulstad Skovmand är det optimala enligt Grub iaf, jag kan skriva upp mig på att det brödet e kanongott och nyttigt.Det är väl osötat? Och ganska gott o mjukt, och bara råg, och hela korn iaf. Jag vet inte om det är någon surdeg i det, men ganska optimalt lär det vara.

Inte så gott med jordnötssmör dock, blir så "besk" smak, mums med hummus o rödbetor dock, men det har jag inte orkat göra på länge.

Slartibartfast
2006-04-28, 22:16
Vad är "vanligt rågbröd"? 100% fullkornsråg? på surdeg? med hela korn? rågbrödet.

Någon limpa med både råg- och vetemjöl? Antagligen likvärdigt.

Någon brödsort med typ 20% råg? Antagligen extrem.

http://kuvapankki.vaasan.com/ImageDownloadServlet?oid=3675

"fullkornsrågkross och -mjöl (36%), vatten, vetemjöl, potatismjöl, rågmalt, vetegluten, jäst och salt (1,2 %)"

maRRtin
2006-04-29, 08:16
Skovmanden är ganska god men tycker nog att Axa Balansbröd Kärnrågbröd (http://www.axa.se/prc/prc.nsf/www/265FB62B579ED019C12570B4006CDEE6?open&webpage=F7F112AA80D6A733C12570A500438715&acronym=axamain&back=1) är lite godare och saftigare.

Yankeee
2006-04-29, 08:18
På vilket sätt är extrem bra egentligen? De har ju bara tryckt ner en massa bs för att hålla nere energin.

King Grub
2006-04-29, 08:26
På vilket sätt är extrem bra egentligen? De har ju bara tryckt ner en massa bs för att hålla nere energin.

Det är inget speciellt. Men gott är det. Det finns dock många brödsorter som är bättre. Finska sura vedträn till rågbröd, t ex. Eller knäckebröd.

Snorkfröken
2006-04-29, 08:28
Jag börjar bli trött på Ruispalat. :(

Några förslag:
* Fazers Real
* Närpes Bröds rågbröd
* De där små runda rågbröden... typ hälften i diameter jämfört med Reissumies. Såå goda.

Edit: Såg att King Grub kallade finskt rågbröd för sura vedträn *slap*

Yankeee
2006-04-29, 08:32
Det är inget speciellt. Men gott är det. Det finns dock många brödsorter som är bättre. Finska sura vedträn till rågbröd, t ex. Eller knäckebröd.

Jo precis :)

Chandler
2006-04-29, 08:45
Japs! Finns vid strandkvarnen. :thumbup:

Jag börjar bli trött på Ruispalat. :(

Hur kan jag bo 20m därifrån och inte känna till det? :D

Brukar du äta Real? Det är ju också ett ganska "hardcore-bröd", men det smakar lite annorlunda. Riktigt trevligt som omväxling. :thumbup:

blasr
2006-04-29, 09:08
Det är inget speciellt. Men gott är det. Det finns dock många brödsorter som är bättre. Finska sura vedträn till rågbröd, t ex. Eller knäckebröd.

Rågbröd är ju skitgott. :eating:

Yankeee
2006-04-29, 09:35
Fazer är väl finskt? Finns där iaf? Då borde ni ha tillgång till rallarhalvor :eating: Utan tvekan det godaste rågbrödet.

Ingredienser

Fullkornsrågmjöl, vatten, surdeg av fullkornsrågmjöl, fullkornsvetemjöl, vetemjöl, jäst, salt, rågkli, konserveringsmedel; (sorbinsyra).

Näringsvärdesdeklaration per 100 g per skiva (ca. 90 g)

Energi (230 kcal) 960 kJ (207 kcal) 864 kJ
Protein 8,0 g 7,2 g
Kolhydrat 43,0 g 38,7 g
- varav sockerarter 2,0 g 1,8 g
Fett 2,5 g 2,3 g
- varav mättat fett 0,5 g 0,5 g
Kostfiber 10,0 g 9,0 g
Natrium 0,6 g 0,5 g
motsvarande 1,4 g 1,2 g koksalt

Slartibartfast
2006-04-29, 09:48
Några förslag:
* Fazers Real
* Närpes Bröds rågbröd
* De där små runda rågbröden... typ hälften i diameter jämfört med Reissumies. Såå goda.


Dedär ska jag pröva! :thumbup:

blasr
2006-04-29, 09:57
Annars är de där stora runda limporna från Finska hembageriet gott. Iaf när det är färskt. Hoppas nån vet vilket jag menar :D.

Bobbokrull
2006-04-29, 12:21
Husmans!!, finns i många olika och goda varianter! 100% fullkorn och optimalt då, man som i mitt fall, vill fylla magen men ändå inte överkonsumera kolhydrater.

aliquis
2006-04-29, 13:52
http://kuvapankki.vaasan.com/ImageDownloadServlet?oid=3675

"fullkornsrågkross och -mjöl (36%), vatten, vetemjöl, potatismjöl, rågmalt, vetegluten, jäst och salt (1,2 %)"Det där lär ju vara 36% i "blötvikt" inkl vätskan, eftersom det står före vatten o vetemjöl, hade ju varit mer intressant i torrvikt (som skulle vara högre) eftersom vätskan inte påverkar näringen eller energin något.
Antagligen bättre än extrem.

aliquis
2006-04-29, 13:54
rallarhalvor är INTE gott, alldeles för mustigt.

mistermr
2006-04-29, 14:27
Falu rågrut

Cerberus
2006-04-29, 15:25
rallarhalvor är INTE gott, alldeles för mustigt.

åt dom igår för första gången, fick någon slags kolhydratsfrossa. Tryckte i mig sjukt mycket bröd igår, bl.a rallarhalvor :D skitgoda.

fonzie
2006-04-29, 16:35
Vad säger ni om Kronfågelns som man bakar själv?

Fredrik_S
2006-04-29, 16:38
Väldigt många knäckebröd har 100% fullkorn.

Undrar dock om det är lika bra som ett mjukt bröd med hela korn. Tänkte att tillagningen av knäckebröden påverkar på något sätt???

King Grub
2006-04-29, 16:39
Vad säger ni om Kronfågelns som man bakar själv?

Kronfågeln?

fonzie
2006-04-29, 16:55
Kronfågeln?

Kungsörnen... :D

edvin
2006-04-29, 18:16
Jag lägger min röst på Fazer Rågkusar. Det är riktigt fint rågbröd. Ingen slående skillnad mellan dessa och rallarhalovrna. Rågkusarna känns aningen barkigare och det torde vara den faktor som sätter normen för ett nyttigt mjukbörd ;)

bass
2006-04-29, 18:24
Vilket är det mest energirika/kolhydratrikt bröd som finns att köpa? Någon som vet?

Yankeee
2006-04-29, 19:15
Vilket är det mest energirika/kolhydratrikt bröd som finns att köpa? Någon som vet?

Borde väl vara vanliga vetemjölsfrallor?

Helena B
2006-04-29, 19:19
Vi säljer det "perfekta brödet" på ICA!

Paulúns bröd med lägre GI
Brödet är centralt i våra svenska frukostvanor, och det har öppnat för nya brödsorter med lägre GI. Först kom CarbZones Low Carb-bröd, och nu ger sig även Fredrik Paulún in i livsmedelsbranschen. Den första produkten som bär GI-guruns namn är ett nyttigare vitt bröd. Brödet tillverkas och säljs hos lokala bagerier för att garantera ett färskt bröd varje dag.

Självklart har brödet ett lägre GI än vanligt vitt bröd och inget härdat fett används i tillverkningen.

GI-värdet i Paulúns bröd är lägre än vanligt vitt bröd eftersom det innehåller en speciell stärkelsetyp, hela korn, surdeg och, ur ett GI-perspektiv, särskilt fördelaktiga fibrer.

http://www.glykemiskt-index.info/kitSiPub/bilder/20050820213713.jpg


Paulúns bröd har följande egenskaper jämfört med vanligt vitt bröd:

Lägre glykemiskt index
Lägre glykemisk belastning
Lägre kolhydratinnehåll
Ca 20% lägre energiinnehåll
Högre fiberinnehåll
Nyttigare salter (en viss del av vanligt salt är utbytt mot kaliumsalt)
Nyttigare fetter (rapsolja ger bl a omega-9, linfrön ger bl a omega-3)
Pauluns bröd innehåller inget tillsatt socker, inga härdade fetter och självklart heller inga onödiga tillsatser. Det är ett nyttigare bröd helt enkelt.

Näringsdeklaration per 100 gram bröd

Kcal: 204
Kj: 870
Protein: 9,9 g
Kolhydrater: (exkl kostfiber) 31,5 g
Fett: 4,9 g
Kostfiber: 14,0 g
Natrium: 0,36 g


Paulúns bröd innehåller: vetemjöl, vatten, stärkelse, rågflingor, gluten, jäst, linfrö, inulin, rapsolja, havrekli, vetefiber, salt, maltmjöl, kaliumklorid, surdeg av vete, askorbinsyra (C-vitamin) och enzymer.

Brödets toppning innehåller: havrekärnor, linfrö, solroskärnor, rågkärnor, valsade veteflingor, klippta vetekärnor, och sesamfrö.

Yankeee
2006-04-29, 19:23
Paulúns bröd innehåller: vetemjöl, vatten, stärkelse, rågflingor, gluten, jäst, linfrö, inulin, rapsolja, havrekli, vetefiber, salt, maltmjöl, kaliumklorid, surdeg av vete, askorbinsyra (C-vitamin) och enzymer.

Brödets toppning innehåller: havrekärnor, linfrö, solroskärnor, rågkärnor, valsade veteflingor, klippta vetekärnor, och sesamfrö.

Det är fortfarande baserat på vetemjöl, samt att de, som med så många andra bröd, har dratt i en massa bs för att de ska "se" bättre ut. Man behöver ju liksom inte mer än rågmjöl, vatten och jäst / salt.

supersleepy
2006-04-29, 19:31
de två godaste är Pumpernickel (de där små runda som någon nämde). Och polarbröd extreme. Polarbröd extreme = Näringsinnhold pr. 100 g: Energi 700kj (170 kcal), protein 8.5g, karbohydrater 28g (hvorav sukkerarter 5,5 g), fett 2.5g (hvorav mettet 0.3 g), kostfiber 13g,
natrium 0.3g (tilsvarer 0.7g salt).

Endast 170 kcal. INte ens Hårda!!

Ett tips med pumpernicket. Doppa det i Osötas yoghurt eller kvarg blandat med funlight och doppa somsagt.

Även gott att rosta Pumpernickel. Blir mjukt :D.

Helena B
2006-04-29, 19:31
Det är fortfarande baserat på vetemjöl, samt att de, som med så många andra bröd, har dratt i en massa bs för att de ska "se" bättre ut. Man behöver ju liksom inte mer än rågmjöl, vatten och jäst / salt.

Jo jag vet det är ju det som är så kul. Han har skrivit att det är det perfekta brödet på förpackningen. Men det är ju så han är "stor" bland AF Hälsa läsarna och hans bröd är väldigt populärt. Med mafö kan man tydligen sälja det mesta så.

Fartman
2006-04-29, 20:27
Knäckebröd for teh win ffs. :thumbup:

Jay-Z
2006-04-29, 21:31
rallarhalvor är INTE gott, alldeles för mustigt.

De är svingoda.

GymTT
2006-04-29, 21:31
Brukar köra Extrem + de här nya 100% fullkorn, helt ok är dem, säkert inte bäst.

Jay-Z
2006-04-29, 21:32
Vi säljer det "perfekta brödet" på ICA!


*uppdate*
1 april var för ett tag sedan.

Greg
2006-04-29, 21:36
Brukar köpa något bröd som ger 160 kcal/100 g. Tyvärr har jag glömt namnet, just nu så brukar jag äta Polar 100% Fullkorn. Kan återkomma när jag ska handla det där brödet igen (förmodligen på tisdag).

AlexGBG
2006-04-30, 08:54
mjukt bröd för mjuka kroppar, hårt bröd (alltså knäckebröd, hellest sportbröd) för hårda kroppar.

så är det!

supersleepy
2006-04-30, 10:55
Brukar köpa något bröd som ger 160 kcal/100 g. Tyvärr har jag glömt namnet, just nu så brukar jag äta Polar 100% Fullkorn. Kan återkomma när jag ska handla det där brödet igen (förmodligen på tisdag).

Bröder du menar är antagligen Va ´Gott Fullkornsbröd.

De är 160 kcal. Finns inte så många som är så långt. Brukade köpa de själv med.

Näringsvärde per 100g :
Energi 680kJ/160kcal
Protein 5,2 g
Kolhydrat 31,4 g
Fett 1,5 g
Fibrer 7,4 g
Salt 1,3 g

Innehållsdeklaration
Klippt fullkornsråg, fullkornsmjöl av råg, grahamsmjöl
(finmalt fullkornsmjöl av vete), vatten, salt, havrefiber, jäst

Käkade de här brödet ett ganska bra tag men rekoemnderar de bröden som jag nu käkar före detta kan ja lova!

Pepparkakssmurfen
2006-04-30, 13:19
Vaasan Ruispalat :hbang: :hbang:

http://kuvapankki.vaasan.com/ImageDownloadServlet?oid=936

Pepparkakssmurfen
2006-04-30, 13:21
.....
Jag börjar bli trött på Ruispalat. :(

Ok,Glöm föregående inlägg :)

aliquis
2006-04-30, 14:20
De är svingoda.
Jag tänkte på rågkusar, rallarhalvor o skepparhalvor är väl rätt likvärdiga?

aliquis
2006-04-30, 14:20
Jag skulle aldrig köpa något som heter Pauluns bröd :D

Greg
2006-04-30, 14:27
Bröder du menar är antagligen Va ´Gott Fullkornsbröd.

De är 160 kcal. Finns inte så många som är så långt. Brukade köpa de själv med.

Näringsvärde per 100g :
Energi 680kJ/160kcal
Protein 5,2 g
Kolhydrat 31,4 g
Fett 1,5 g
Fibrer 7,4 g
Salt 1,3 g

Innehållsdeklaration
Klippt fullkornsråg, fullkornsmjöl av råg, grahamsmjöl
(finmalt fullkornsmjöl av vete), vatten, salt, havrefiber, jäst

Käkade de här brödet ett ganska bra tag men rekoemnderar de bröden som jag nu käkar före detta kan ja lova!

Yup, helt rätt :hbang:

Max
2006-04-30, 16:15
Det är fortfarande baserat på vetemjöl, samt att de, som med så många andra bröd, har dratt i en massa bs för att de ska "se" bättre ut. Man behöver ju liksom inte mer än rågmjöl, vatten och jäst / salt.
Man behöver lite mer än rågmjöl, vatten, salt och jäst för att det skall bli gott tycker jag ;)
Sen är polarkraft och 100% fullkorn-varianten inte optimala men dom är mjuka och slinker ner lättare på morgonkvisten. Även smörgåspaketen jag tvingas göra ibland passar bättre med ett mjukt bröd som inte faller sönder och då är dom bra.
På kvällen kanske man vill har nåt mer mättande med mindre kolhydrater och då fyller väl knäckebröd en funktion i mitt fall.