handdator

Visa fullständig version : Hur vet man mängd vätska för att få en isoton lösning i magen


Fredrik_S
2006-04-23, 18:10
Gör man en energidryck vill man ha den isoton för att undvika magsmärta, men samma gäller väl all mat?
Kan man uppskatta hur mycket vätska man behöver till olika maträtter på kaloriinnehåll och vätskeinnehåll eller beror det på mer faktorer?

King Grub
2006-04-23, 18:21
Du kan inte få mat isotont, och vad är syftet? Du får inte magsmärtor av att äta mat utan vätska om du inte utför intensivt fysiskt arbete medan du äter. Får du det, är det något riktigt fel.

Fredrik_S
2006-04-23, 18:49
Du kan inte få mat isotont, och vad är syftet? Du får inte magsmärtor av att äta mat utan vätska om du inte utför intensivt fysiskt arbete medan du äter. Får du det, är det något riktigt fel.

Men varför får man ont i magen av tex en dåligt utspäd gainer(eller får man inte det om man inte tränar efter gainern?). Varför får man inte ont i magen av mat(eller man får det kanske om man tränar efter, och går då det å undvika med tillräcklig mängd vätska)?

King Grub
2006-04-23, 18:52
En hyperton lösning lämnar inte magsäcken lika fort.

Smärta av det är ingen faktor om man inte utsätter sig för intensiv ansträngning under tiden.

http://www.ausport.gov.au/fulltext/2001/acsms/papers/MORT.pdf

Ola Wallengren
2006-04-24, 07:36
Osmolariteten är ju ett mått på hur många partiklar som är lösta i e lösning (mol/liter). Socker och mineraler som är små partiklar ger en ganska hög osmolaritet i för hållande till sin vikt.
Mat, som ju är väldigt stora partiklar eller klumpar ger nästan alltid en väldigt låg partikeltäthet (osmolaritet) och därför finns inte samma problem med hög osmolaritet med mat än om man jämför med druvsocker och sportdrycker med mineraler i.

MrBulk
2006-04-24, 08:40
Därför är Vitargo bra att använda eftersom den är hypotonisk och har en osmolalitet som vatten.