Snorkfröken
2006-04-16, 20:09
Hur kommer det sig att näringsdeklarationerna för helt vanliga produkter i vissa fall skiljer sig rätt rejält enligt finska och svenska källor? På Fineli anges två värden för kolhydratmängden, varav tydligen de "digererbara" används i beräkningarna. På SLV räknas däremot alla kolhydrater med. Detta gör att det t.ex. skiljer 11.9 kcal på 100 g morötter beroende på om man tar sina data från Fineli eller SLV.
Fineli
28 kcal
Kolhydrater, digererbara 5.6 g
Kolhydrater, differensmetod 9.3 g
Fett 0.2 g
Protein 0.6 g
SLV
39.9 kcal
Kolhydrater 8.69 g
Fett 0.24 g
Protein 0.6 g
Skulle vara kul att veta varför uppgifterna skiljer sig, och om man borde använda SLV:s eller Finelis siffror då man näringsberäknar sina måltider.
Edit: Fineli definierar digererbara och differensmetod så här:
Digererbar: Med kolhydrater avses ämnen som är kännetecknande för växtrikets produkter och som har en liknande kemisk uppbyggnad. Socker och stärkelse är digererbara kolhydrater. Av de digererbara kolhydraterna får kroppen glukos, dvs. blodsocker, som ger 17 kJ (4 kcal) energi. I Fineli räknas glukos, fruktos, sackaros, laktos, maltos och stärkelse till de digererbara kolhydraterna.
Differensmetod: Kolhydrater har beräknats som rest. Det innebär att protein, fett, vatten och aska har subtraherats från 100 gram för att ge mängden kolhydrater.
Fineli
28 kcal
Kolhydrater, digererbara 5.6 g
Kolhydrater, differensmetod 9.3 g
Fett 0.2 g
Protein 0.6 g
SLV
39.9 kcal
Kolhydrater 8.69 g
Fett 0.24 g
Protein 0.6 g
Skulle vara kul att veta varför uppgifterna skiljer sig, och om man borde använda SLV:s eller Finelis siffror då man näringsberäknar sina måltider.
Edit: Fineli definierar digererbara och differensmetod så här:
Digererbar: Med kolhydrater avses ämnen som är kännetecknande för växtrikets produkter och som har en liknande kemisk uppbyggnad. Socker och stärkelse är digererbara kolhydrater. Av de digererbara kolhydraterna får kroppen glukos, dvs. blodsocker, som ger 17 kJ (4 kcal) energi. I Fineli räknas glukos, fruktos, sackaros, laktos, maltos och stärkelse till de digererbara kolhydraterna.
Differensmetod: Kolhydrater har beräknats som rest. Det innebär att protein, fett, vatten och aska har subtraherats från 100 gram för att ge mängden kolhydrater.