handdator

Visa fullständig version : Näringsämnens fettinlagring


sonic
2006-04-14, 11:45
Funderade på vid vilken mängd av olika näringsämnen man kan tänka sig att fettinlagringen tar över vid intag under en tidpunkt (vid vila och energiunderskott).

Glukos: Vid överfyllda glykogendepåer (ca 600 g)?
Fruktos: Vid överfyllt leverglykogen (ca 60 g)?
Protein: Vid mättat proteinintag och överfyllda glykogendepåer?
Fett: Ingen aning. Lagras allt in i fettcellerna vid närvaro av insulin? Hur mycket av olika sorters fett kan användas som energi vid en tidpunkt?

Ola Wallengren
2006-04-14, 15:23
Vi energiunderskott kommer inget lagras in som fett under än längre period. Men sett i ett kort perspektiv så är det fett som till viss del lagras in som fett för att sedan brytas ner igen och användas som energi.

I en någorlunda normalkost så är det alltid fett som lagras in som fett, de andra näringsämnenas omvandling till fett är i sammanhanget försumbar.

sonic
2006-04-14, 16:29
I de flesta fall så stämmer det nog, men kan det inte finnas tillfällen där man förbränner mest energi från muskler om kroppen vill spara på fettet? Ok, det är kanske extremfall om man nyss ätit fett men iaf. Det finns kanske inga säkra studier på det här så det var nog dumma frågor. Tack ändå för svaret!

King Grub
2006-04-14, 16:32
I de flesta fall så stämmer det nog, men kan det inte finnas tillfällen där man förbränner mest energi från muskler om kroppen vill spara på fettet?

Om du är helt tömd på glykogen och ändå utövar så intensiva aktiviteter att fett inte duger som bränsle möjligen. Protein utgör alltid en del av energin vid aktivitet, men oftast en försumbar sådan.

Doktorn
2006-04-14, 16:33
Funderade på vid vilken mängd av olika näringsämnen man kan tänka sig att fettinlagringen tar över vid intag under en tidpunkt (vid vila och energiunderskott).

Glukos: Vid överfyllda glykogendepåer (ca 600 g)?
Fruktos: Vid överfyllt leverglykogen (ca 60 g)?
Protein: Vid mättat proteinintag och överfyllda glykogendepåer?
Fett: Ingen aning. Lagras allt in i fettcellerna vid närvaro av insulin? Hur mycket av olika sorters fett kan användas som energi vid en tidpunkt?

Glukos vid överfyllda leverglykogen, precis som fruktos.

Protein, allt protein som överstiger proteinsyntesen och som inte ombildas till glukos. En normal person får i sig omkring 90g protein, utav dessa går ca 75g till fettinlagring/förbränning.

Allt fett inlagras.


Det är min mening om det...

Doktorn
2006-04-14, 16:36
I de flesta fall så stämmer det nog, men kan det inte finnas tillfällen där man förbränner mest energi från muskler om kroppen vill spara på fettet? Ok, det är kanske extremfall om man nyss ätit fett men iaf. Det finns kanske inga säkra studier på det här så det var nog dumma frågor. Tack ändå för svaret!

Kroppen vill sällan spara på fettet, om det är något kroppen vill så är det spara på proteinerna. Fett utgör en mycket större energireserv + att om vi förlorar fett så förlorar vi ju inte så mycket funktion i kroppen (muskler kan ju vara bra att ha)