handdator

Visa fullständig version : Söker gammal artikel om fett, omega 3,6 etc


Slimfit
2006-04-14, 09:34
Innan ni flejmar mig så vill jag säga att jag har försökt leta här på kostdelen, i best of-delen och via google men jag hittar inte den artikel jag söker efter.

Jag tror att det var Sverker som skrev ett långt och bra inlägg som förklarade allt kring omega 3 & 6, förhållandet mellan dessa och en rad andra saker kring fett. Är det någon som har sparat en direktlänk dit eller som vet var jag kan hitta den?

hasse36
2006-04-14, 09:55
Detta har Sverker skrivit vid något tillfälle och det är ett av de bättre inläggen jag har läst på Kolozzeum. Hoppas bara att det är sant, för det fick mig att gå över från olivolja till rapsolja...

"Det finns inget dåligt fett ! Fett är energi och så länge vi förbränner fettet är det inget problem. Det som skiljer är att kroppen väljer att lite fortare förbränna omättat och fleromättat fett och kvar blir då mättat fett som förbränns aningen långsammare.

En fördel med mättat fett är att det kan ge en bättre mättnadssignal till hjärnan. Kan vara något att pröva när man håller igen på kalorierna och är vrålhungrig hela tiden.
Ett klassiskt exempel blir då en liten bit mörk choklad som innehåller mycket stearinsyra !

Kolesterol är givetvis en viktig byggsten i kroppen. Vi kan inte vara utan den och den skall vara kvar. Minskar vi intaget av kolesterol från maten ökar levern bara sin egna tillverkning. Vad vi kan styra är att kolesterolet inte lagras in för mycket i kärlväggarna. Detta gör vi genom att ge kroppen de byggstenar den behöver dvs tillräkligt med Omega-3 fett från linolja och fisk.

Från Omega - 3 och från Omega - 6 fett bildar kroppen Prostaglandiner och Tromboxaner som har hormonliknade egenskaper. Den ena är gas och den andra är broms.

När vi tex får en blödning så levrar sig blodet. Från Omega - 6 kommer signalen " Täpp till, täpp till " så att jag inte förblöder och från Omega - 3 kommer signalen " lös upp, lös upp " så att jag får fram syre så att jag inte kvävs !

På samma sätt gäller det med spänningen i blodkärlen. Omega - 6 kniper åt så att blodtrycket stiger och vi inte svimmar av blodbrist till hjärnan och Omega- 3 slappnar av så att blodet kommer fram i de finaste blodkärlen långt ut i kroppen. En mycket fin balans.

Vi kan styra balanse Omega - 6 till Omega - 3. Mycket forsknig tyder på att vi skall äta förhållandet 5 : 1. Nu äter vi i Västerlandet betydligt mer Omega - 6 än -3 så för att återställa balansen måste man ned till 3 : 1 eller t o m 2 : 1. Slutsatsen är enkel = > ÄT MER FISK.

Att bara äta fleromättat fett är ingen bra lösning. Fettet är känsligt för syre och kräver att man äter mer antioxidanter. Mer av det fettet och halterna av fria radikaler ökar och man har inte vunnit någonting ! Har kommer det omättade fettet från rapsolja och nötter in. Bra energi utan att störa balansen i kroppen.

Har du betalt dyra pengar för ett Omega - 9 -fett så har du blivit lurad !
Omega-9 är oljesyra, världens vanligaste fettsyra. Mjölkfett är ca 1/3 oljesyra, rapsolja är över 2/3 oljesyra !

Den bygger vi själva lätt i kroppen och är den fettsyra som lättast förbränns också. Ren och bra energi.


Jag har inga uppgifter om att Omega-3 direkt skulle kunna öka ämnesomsättningen och fettförbränningen men när väl det fleromättade fettet sitter på plats i cellväggarna så reagerar muskel- , nerv- och fett-cellen bättre på signalerna från dina hormon ( insulin, adrenalin, kortisol, testosteron osv, osv )."

Slimfit
2006-04-14, 10:23
:bow:

Precis den jag var ute efter! Den borde ligga under "best of" tycker jag. Om jag inte minns fel som kom det fram en hel del intressant i diskussionen som uppkom i den tråden, vore trevligt att hitta den.

Sverker
2006-04-14, 11:20
Den ligger i Best of. :
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=6278

Det jag skrev där var inget kontroverciellt utan är allmängilltigt fortfarande. Möjligen har effekten av Omega-3 tonats ned lite efter den sammanställning av studier som kom för ett tag sedan.