handdator

Visa fullständig version : Perunarieska!


Yes
2006-04-08, 21:22
Recept på världens bästa bröd, gjort lite extra nyttigt:

4 medelstora potatisar
Mjölk
2tsk salt
2 ägg
3dl kornmjöl
2dl lantbrödsmjöl(eller matbrödsmjöl, om man inte vill ha fullt så "träig" smak)

Koka potatisen och gör en lös potatismos av den. Släng i ägg, salt och mjöl och försök få till en bra deg. Gör tunna bröd och lägg på en plåt. Värm i ugnen ca 20 min på 250c.

http://www.huovisenleipomo.fi/catalog/images/rieska.jpg

Pellefant
2006-04-08, 23:51
Ser jättegott ut! Ska prova detta.

Yes
2006-04-09, 01:25
Nästa gång jag bakar skall jag göra potatismoset lite tjockare så jag kan använda något mindre mjöl. Kanske byter jag till matbrödsmjöl också, nu blev det liksom lite träig smak(fast jag tyckte det blev rätt gott ändå, men jag tror inte alla skulle gilla det - och det smakar inte riktigt som "perunarieska" brukar). Ett tips är också att inte göra bröden onödigt tunna, det blir lätt lite för hårt då.

Ni som provar får gärna berätta om era resultat. :)

Milia
2006-04-09, 08:11
Låter svingott ju, det ska jag testa idag!!!, fast jag tänker testa med rågmjöl istället... hmm, mer potatisar sade du? ja, då ska jag testa det också, men tror du det går att skippa äggulorna? eller iaf en , eller blir brödet för gummiaktigt då?

Yes
2006-04-09, 10:42
Det blir nog inte alls bra med bara äggvita. Tror jag inte, iaf...

mistermr
2006-04-09, 12:24
Kan man inte göra brödet mer nyttigt tex med fullkorn?

Milia
2006-04-09, 13:30
SÅ nu har jag testat, men jag ändrade receptet lite:
2 stora potatisar
130g grovt rågmjöl
1 ägg
30 g havremjölk
salt

trodde jag hade bränt dem för de blev så mörka, men de smakade då itne bränt. Jag tyckte de blev goda!
Och supersleepy; nej ingen bild, för jag orkar inte lägga in den på datorn nu!

Yes
2006-04-09, 14:36
Kan man inte göra brödet mer nyttigt tex med fullkorn?
Prova! :)

Kornmjöl och lantbrödsmjöl(med fyra olika sädesslag) borde väl annars vara rätt nyttigt? Mjölet är iaf nyckehålsmärkt.

Yes
2006-04-09, 16:16
de ser inte lika goda ut som dina
"Mina" är i det här fallet en komersiell bild, på hur det "ska" se ut. :D

Ps. Meh, kan ju inte ta bort inlägget när jag svar på det. Nu ser det konstigt ut. ;)

Milia
2006-04-09, 18:25
[IMG][IMG]http://img428.imageshack.us/img428/2377/brd9ya.th.jpg (http://img428.imageshack.us/my.php?image=brd9ya.jpg)
så här blev mina iaf...

Max
2006-04-10, 21:45
Det ser lite hårt ut? Lite som lätt brända scones. Använde du bakpulver?

Milia
2006-04-11, 14:33
Jo, men som varma var de inte så hårda iaf, tycker jag, jag tror potatisen mjukar upp det hela. Har inte testat dem efter att ha tinat dem från frysen, men som jag skrev så ser de mer brända ut än de smakade:)
Det blev mer som ett lite segare tunnbröd.

Max
2006-04-11, 21:51
Segt = gott, nynbakat =gott. Skall försöka mig på nåt sånt här nyttigt brödbak när jag har tid.