handdator

Visa fullständig version : Aspartammängder?


Chandler
2006-04-07, 08:19
Alltså, allt det här med 20 mg/kg säger mig väldigt lite. Finns det någon sida där aspartaminnehållet i olika livsmedel är listat? Om inte, har nån någon aning om hur mycket t.ex. vanlig lightsaft innehåller?

Sverker
2006-04-07, 18:09
Du kan ju leka lite med siffror och få fram ett värde mellan tummen och pekfingret.

Vanlig saft innehåller ca 10 g socker per dl.
Aspartam är 200 gånger sötare än socker.

10 g / 200 = 50 mg aspartam per dl.

Vad väger medelKolozzeumaren ? 80 kg. Det ger 80 X 20 = 1 600 mg aspartam för att nå risknivån. 1600 mg är 3.2 liter läsk.


Nu skulle jag nog vilja ha en säkerhetsmarginal på 100 så det blir 3 - 4 dl lightsaft per vecka.

Chandler
2006-04-07, 20:58
Du kan ju leka lite med siffror och få fram ett värde mellan tummen och pekfingret.

Vanlig saft innehåller ca 10 g socker per dl.
Aspartam är 200 gånger sötare än socker.

10 g / 200 = 50 mg aspartam per dl.

Vad väger medelKolozzeumaren ? 80 kg. Det ger 80 X 20 = 1 600 mg aspartam för att nå risknivån. 1600 mg är 3.2 liter läsk.


Nu skulle jag nog vilja ha en säkerhetsmarginal på 100 så det blir 3 - 4 dl lightsaft per vecka.


Tack för ännu ett kompetent svar! :thumbup:

Jag brukar använda kanske ½ kork per kvargburk, så det kanske blir en årsförbrukning på ett par flaskor. Jag borde ha ganska god marginal till säkerhetsmarginalen. ;)

Trance
2006-04-07, 21:06
20 mg/kg är redan halva ADI enligt livsmedelsverket. Så lugna ner er människor. :)

Chandler
2006-04-07, 21:08
20 mg/kg är redan halva ADI enligt livsmedelsverket. Så lugna ner er människor. :)

Jag är lugn. Jag har aldrig använt mera än så annars heller; blir för sött.

Verni
2006-04-07, 21:09
Jag brukar använda kanske ½ kork per kvargburk.
Hur mår herrn? *10 så blir det gott!

Chandler
2006-04-07, 21:14
Hur mår herrn? *10 så blir det gott!

På riktigt? Det går ju inte att äta då! Blir nästan illamående bara jag tänker på slisket. *spy*

Verni
2006-04-07, 21:20
På riktigt? Det går ju inte att äta då! Blir nästan illamående bara jag tänker på slisket. *spy*Är man kvargoman så vänjer man sig.

Chandler
2006-04-07, 22:06
Är man kvargoman så vänjer man sig.

Inbiten kvargare är jag sedan åratal tillbaka, men varför vänja sig vid slisk? :MrT:

RajtanTajtan
2006-04-07, 22:10
Själv brukar jag blanda kvarg och vatten i en shaker och sen dricker jag det som fil :) Ibland har jag även med en liten skvätt sockerfri hallonsaft från Önos, som inte innehåller aspartam, utan sukralos.

Verni
2006-04-07, 22:32
Inbiten kvargare är jag sedan åratal tillbaka, men varför vänja sig vid slisk? :MrT:Slisk är gött, mera är alltid bättre *flex*

Pellefant
2006-04-08, 20:31
Slisk är gött, mera är alltid bättre *flex*

Less is more. ;)

aliquis
2006-04-11, 02:41
Själv brukar jag blanda kvarg och vatten i en shaker och sen dricker jag det som fil :) Ibland har jag även med en liten skvätt sockerfri hallonsaft från Önos, som inte innehåller aspartam, utan sukralos.och acesulfam-k väl? och askorbinsyra o natriumbensoat eventuellt?

Fartman
2006-04-11, 13:29
Inbiten kvargare är jag sedan åratal tillbaka, men varför vänja sig vid slisk? :MrT:
Som inbiten kvargare bör man äta den naturell, allt annat är larv. ;)

Chandler
2006-04-11, 17:38
Som inbiten kvargare bör man äta den naturell, allt annat är larv. ;)

Jo, jag har nästan helt övergått till det. Mest för att jag är för lat och hålla på och blanda & pynta.

Verni
2006-04-11, 18:27
Jo, jag har nästan helt övergått till det. Mest för att jag är för lat och hålla på och blanda & pynta.En liten funlight sjö ovanpå kvargen så slipper man blanda.