handdator

Visa fullständig version : Potatisstamp och GI


Slartibartfast
2006-04-04, 18:11
Påverkar det GI i potatisarna om man stampar dem, eller är det bara när man vispar det till mos?

skaparn
2006-04-04, 19:49
Påverkar det GI i potatisarna om man stampar dem, eller är det bara när man vispar det till mos?

Antagligen. Det är väl själva finfördelningen som gör att man i magsäcken får "större kontaktyta" mot stärkelsen i potaisen, och kan således bryta ned den snabbare. Stamp är kanske inte lika fint, men en fördelning likafullt.

Jag hoppas verkligen att inga studier gjorts för att ta reda på en stampkoefficient, så du får nog nöja dig med att GI är något högre. Någon speciell anledning till frågan?

Slartibartfast
2006-04-04, 20:08
Någon speciell anledning till frågan?

jag stampar alltid mina potatisar. hatar att äta hela pottisar. *spy*

hasse36
2006-04-04, 20:13
I'll have mashed potatoes. Stamped, not whipped.

Sniggel
2006-04-04, 20:33
Po ta ters
boil´em
mash´em
stick´em-in-a-stew!

Pepz
2006-04-05, 12:35
Bryr vi oss fortfarande om GI här på kolozzeum?

Progzilla
2006-04-07, 10:02
Nu går du för långt Slarti! Det kan väl inte ha någon praktiskt betydelse ifall du mosar potatisen utanför munnen eller innanför? :)

Slartibartfast
2006-04-07, 10:15
Nu går du för långt Slarti! Det kan väl inte ha någon praktiskt betydelse ifall du mosar potatisen utanför munnen eller innanför? :)

Ibland såsar jag ner potäten och sväljer den hel, så ja, det borde vara skillnad. ;)

muffe85
2006-04-07, 10:26
jag har hört av en dietist att GI även har att göra med konsistensen på maten, alltså, en hel potatis har lägre GI än en mosad potatis.
Detta eftersom magen kan angripa "hela" potatisens innehåll direkt om den är mosad.
Men på potatisbitar börjar magen utifrån och går inåt på potatisklumparna man har i magen.

Men det har nog en marginell betydelse.

keffat_liv
2006-04-07, 10:27
Påverkar det GI i potatisarna om man stampar dem, eller är det bara när man vispar det till mos?

varför bryr du dig om GI slarti?

Slartibartfast
2006-04-07, 10:29
jag har hört av en dietist att GI även har att göra med konsistensen på maten, alltså, en hel potatis har lägre GI än en mosad potatis.
Detta eftersom magen kan angripa "hela" potatisens innehåll direkt om den är mosad.
Men på potatisbitar börjar magen utifrån och går inåt på potatisklumparna man har i magen.

Men det har nog en marginell betydelse.

Det är enorm skillnad i GI på hel kokt potatis och vispad mos. från 30 till över 100.

Slartibartfast
2006-04-07, 10:30
varför bryr du dig om GI slarti?

Vill ha jämn blodsockerkurva?

keffat_liv
2006-04-07, 10:32
Vill ha jämn blodsockerkurva?

Har vi fortfarande inte lärt oss att GI är obetydligt?

Slartibartfast
2006-04-07, 10:33
Har vi fortfarande inte lärt oss att GI är obetydligt?

Betydelselöst för blodsockerkurvan? Knappast.

För långsiktig påverkan på insulinresistensen och dyl. kanske.

Progzilla
2006-04-07, 10:34
Ibland såsar jag ner potäten och sväljer den hel, så ja, det borde vara skillnad. ;)
HAHAHA! Jamen dåså! Hardcore. :hbang:

keffat_liv
2006-04-07, 10:36
Betydelselöst för blodsockerkurvan? Knappast.

För långsiktig påverkan på insulinresistensen och dyl. kanske.

suck..... det går inte ens att mäta GI som du gör slarti, på enskillda mål. I slutändan blir det inte ens i närheten.

Slartibartfast
2006-04-07, 10:37
suck..... det går inte ens att mäta GI som du gör slarti, på enskillda mål. I slutändan blir det inte ens i närheten.

Så du menar att t.ex. maltodextrin inte ger en annorlunda blodsockerprofil än kokt potatis?

MUGEN
2006-04-07, 11:47
Så du menar att t.ex. maltodextrin inte ger en annorlunda blodsockerprofil än kokt potatis?

frågan är väll snarare om du äter dina potäter utan någonting vid sidan på talriken.

Slartibartfast
2006-04-07, 11:50
frågan är väll snarare om du äter dina potäter utan någonting vid sidan på talriken.

Oftast lite grönsaker till. Och vatten.

olle lindblad
2006-04-07, 12:01
Det är enorm skillnad i GI på hel kokt potatis och vispad mos. från 30 till över 100.
GI 30 på kokt potatis? Vilken sort är det?

Slartibartfast
2006-04-07, 12:07
GI 30 på kokt potatis? Vilken sort är det?

Återuppvärmd kokt vanlig potät.

Fredrik_S
2006-04-07, 12:22
Så du menar att t.ex. maltodextrin inte ger en annorlunda blodsockerprofil än kokt potatis?

Blodsockerprofilen är ju mer beroende av mängden energi du äter
50g druvsocker har lägre blodsockerprofil än 200 g pasta trots högre GI.