handdator

Visa fullständig version : blodsockret


putteb
2006-03-31, 14:47
Tyckte inte att denna tråd passade in nånstans men fick bli här. Jag undrar vad blodsockret har för roll egentligen? Vid intensiv ansträngning är det ju mycket glykogen som används (lever- och muskelglykogen) men var kommer blodsockret in i bilden? Är det bränslet till hjärnan? Fylls glykogendepåerna på av blodsockret? Eller tvärtom? Har ju hört att cellerna kan ta skada om man har för höga nivåer...

Tintomara
2006-03-31, 17:21
Har ju hört att cellerna kan ta skada om man har för höga nivåer...
För höga blodsockernivåer är det bara diabetiker som går omkring med. Om du är frisk klarar din kropp av att hantera även stora mängder kolhydrater. Det stämmer dock att för högt blodsocker skadar cellerna.

Sverker
2006-03-31, 19:49
Det är enda näringskällan för hjärnan ! Den fixar bara glukos.





Visst så funkar ketonkroppar också för hjärnan men i normalfallet är mängden ketonkroppar alldeles för låg för att kunna ge hjärnan energi.


Glukos är reaktivt. Stiger halterna i blodet så reagerar glukoset med olika proteiner, sk glukosilering :( Sker denna reaktion med ett livsnödvändigt protein som en receptor på en cellyta eller ett transportprotein i blodet så blir skadorna rätt allverliga med tiden.

Hög blodsockerhalt ger ett tjockare blod och därmed högre blodtryck mot de fina blodkärlen i ögats näthinna vilket ger ögonskador på diabetiker med förhöjda blodsockervärden.

Den finns ytterligare effekter som är negativa med höga blodsockervärden :(