pragmatist
2006-03-29, 14:08
Jag satt och läste den här artikeln:
http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/283/4/E648
...och två tankar slog mig som jag ville testa lite på er. För det första visade studien att en timmes intervall mellan intag av EAA verkade räcka för att stimulera proteinsyntesen, d.v.s. det verkar inte som man behöver vänta mer än en timme mellan varje gång (i alla fall inte om man äter små mängder). För det andra så skriver de så här:
However,when arterial AA concentrations started to drop,
net balance rapidly decreased to the basal level, even
though the arterial AA concentrations were still elevated
(Fig. 2). In fact, at 60 min after ingestion of the
first drink, the phenylalanine concentration was still
higher than the maximal concentration previously observed
to coincide with stimulation of protein synthesis
when 6 g of mixed amino acids were given (14). Thus
muscle protein synthesis is apparently stimulated
when there is an increase in arterial, and presumably
interstitial, AA concentrations, rather than by the absolute
AA concentration. This observation is consistent
with our previous findings (6) that, when blood amino
acid concentrations were elevated to a steady-state
level about twice the basal values for 6 h, muscle
protein synthesis was stimulated over the first 2 h but
thereafter returned to the resting level despite the
persistent elevation in blood amino acid concentrations.
Om detta stämmer är det förhöjning av AA-koncentrationen som triggar proteinsyntes snarare än tillgång på AA, för så fort AA-tillgången stabiliserades så sjönk syntesen (även om tillgången var god). Detta skulle också förklara skillnaden mellan kasein och vassle - vassle förhöjer AA snabbt och triggar proteinsyntesen mer än kasein gör.
Frågan är då hur man kan dra nytta av detta. En tanke som jag hade var att eftersom det verkar räcka med en timmes intervall (eller ännu mindre?) så kan man "skåpsupa" lite vassle (typ 15 gram) en gång i timmen och därmed få regelbundna små "spikar" av förhöjd proteinsyntes. Detta gäller väl framför allt under perioden efter träningen men eventuellt skulle det kunna vara användbart även i vila eftersom vassle stimulerar syntesen då också.
Vad tycks? :D
http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/283/4/E648
...och två tankar slog mig som jag ville testa lite på er. För det första visade studien att en timmes intervall mellan intag av EAA verkade räcka för att stimulera proteinsyntesen, d.v.s. det verkar inte som man behöver vänta mer än en timme mellan varje gång (i alla fall inte om man äter små mängder). För det andra så skriver de så här:
However,when arterial AA concentrations started to drop,
net balance rapidly decreased to the basal level, even
though the arterial AA concentrations were still elevated
(Fig. 2). In fact, at 60 min after ingestion of the
first drink, the phenylalanine concentration was still
higher than the maximal concentration previously observed
to coincide with stimulation of protein synthesis
when 6 g of mixed amino acids were given (14). Thus
muscle protein synthesis is apparently stimulated
when there is an increase in arterial, and presumably
interstitial, AA concentrations, rather than by the absolute
AA concentration. This observation is consistent
with our previous findings (6) that, when blood amino
acid concentrations were elevated to a steady-state
level about twice the basal values for 6 h, muscle
protein synthesis was stimulated over the first 2 h but
thereafter returned to the resting level despite the
persistent elevation in blood amino acid concentrations.
Om detta stämmer är det förhöjning av AA-koncentrationen som triggar proteinsyntes snarare än tillgång på AA, för så fort AA-tillgången stabiliserades så sjönk syntesen (även om tillgången var god). Detta skulle också förklara skillnaden mellan kasein och vassle - vassle förhöjer AA snabbt och triggar proteinsyntesen mer än kasein gör.
Frågan är då hur man kan dra nytta av detta. En tanke som jag hade var att eftersom det verkar räcka med en timmes intervall (eller ännu mindre?) så kan man "skåpsupa" lite vassle (typ 15 gram) en gång i timmen och därmed få regelbundna små "spikar" av förhöjd proteinsyntes. Detta gäller väl framför allt under perioden efter träningen men eventuellt skulle det kunna vara användbart även i vila eftersom vassle stimulerar syntesen då också.
Vad tycks? :D