Visa fullständig version : Omega-3-fetter ger dåligt skydd
Fredrik_S
2006-03-25, 15:13
Artikel i GP idag, kommentarer till detta?
"Omega-3-fetter ger dåligt skydd
Det finns inga bevis för att omega-3-fetter är bra för hälsan. Den beska medicinen levereras nu efter en genomgång av ett stort antal studier."
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=266549
http://bmj.bmjjournals.com/cgi/rapidpdf/bmj.38798.680185.47v1?hrss=1
Att fiskolja inte skyddar mot cancer är känt sedan lågnt tidigare.
Annars så tycker jag att Livsmedelsverket har rätt. Sitt still i båten och fortsätt att äta fisk. Det finns possitiva effekter även om de inte är fullt så drastiska som man skulle vilja.
pragmatist
2006-03-25, 16:31
Sanningen är väl den att när man studerar stora befolkningsgrupper och vad de äter så hittar man sällan någon koppling mellan hälsa och kost över huvud taget. Detta är väl egentligen inte så förvånande eftersom människor inte är laboratorieråttor, man kan inte studera enskilda kostfaktorer isolerade från varandra. Lägg till detta skillnader i livsstil och du har ett otroligt komplicerat system.
För att verkligen kunna bevisa kostens effekter skulle man behöva tvinga ett stort antal människor att äta och leva på ett visst sätt som man kan kontrollera i detalj i flera decennier, vilket dels är extremt krävande och dels är potentiellt oetiskt.
Doctor Snuggles
2006-03-25, 17:36
Sanningen är väl den att när man studerar stora befolkningsgrupper och vad de äter så hittar man sällan någon koppling mellan hälsa och kost över huvud taget. Detta är väl egentligen inte så förvånande eftersom människor inte är laboratorieråttor, man kan inte studera enskilda kostfaktorer isolerade från varandra. Lägg till detta skillnader i livsstil och du har ett otroligt komplicerat system.
För att verkligen kunna bevisa kostens effekter skulle man behöva tvinga ett stort antal människor att äta och leva på ett visst sätt som man kan kontrollera i detalj i flera decennier, vilket dels är extremt krävande och dels är potentiellt oetiskt.
Yes. Kunde inte sagt det bättre själv.
Gorgoroth
2006-03-30, 18:44
En läsvärd artikel av by Chris Shugart:
5 Damn Good Reasons to Use FFA (Functional Fatty Acids) (http://www.t-nation.com/findArticle.do?article=06-035-diet)
vad kan hända om man har totalt fel balans omega 3 kontra omega 6.?.säg attman äter kanske 1:4
pragmatist
2006-03-31, 13:58
1:4 är nog ingen fara, det är snarare en ganska bra balans. Problemet uppstår när man som Medelsvensson får i sig 1:15 eller liknande.
Omega-6-fettsyror tenderar vara pro-inflammtoriska, höjer blodtrycket, underlättar för blodet att levra sig, oxiderar kolesterol så det fastnar i kärlväggar och försvagar immunförsvaret. Omega-3-syror gör det motsatta. När de pro-inflammatoriska reaktionerna inte effektivt balanseras så tenderar de orsaka skador i cellväggarna, vilket har kopplats till en lång rad sjukdomar: cancer av olika slag, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, diabetes, allergier, ledgångsreumatism etc.
Det finns något som heter "den israeliska paradoxen" - den israeliska maten är kalorisnålare än den amerikanska, innehåller mindre mättat fett och mindre totalt fett, men israeler har ändå lika mycket (eller mer!) problem med övervikt, diabets, cancer och hjärt- och kärlsjukdom som amerikaner har. En hypotes är att detta beror på israelers höga konsumtion av omega-6-fettsyror som vida överstiger amerikaners.
Israel has one of the highest dietary polyunsaturated/saturated fat ratios in the world; the consumption of omega-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA) is about 8% higher than in the USA, and 10-12% higher than in most European countries. In fact, Israeli Jews may be regarded as a population-based dietary experiment of the effect of a high omega-6 PUFA diet, a diet that until recently was widely recommended. Despite such national habits, there is paradoxically a high prevalence of cardiovascular diseases, hypertension, non-insulin-dependent diabetes mellitus and obesity-all diseases that are associated with hyperinsulinemia (HI) and insulin resistance (IR), and grouped together as the insulin resistance syndrome or syndrome X. There is also an increased cancer incidence and mortality rate, especially in women, compared with western countries. Studies suggest that high omega-6 linoleic acid consumption might aggravate HI and IR, in addition to being a substrate for lipid peroxidation and free radical formation. Thus, rather than being beneficial, high omega-6 PUFA diets may have some long-term side effects, within the cluster of hyperinsulinemia, atherosclerosis and tumorigenesis.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=8960090&dopt=Abstract
1:4 är nog ingen fara, det är snarare en ganska bra balans. Problemet uppstår när man som Medelsvensson får i sig 1:15 eller liknande.
Omega-6-fettsyror tenderar vara pro-inflammtoriska, höjer blodtrycket, underlättar för blodet att levra sig, oxiderar kolesterol så det fastnar i kärlväggar och försvagar immunförsvaret. Omega-3-syror gör det motsatta. När de pro-inflammatoriska reaktionerna inte effektivt balanseras så tenderar de orsaka skador i cellväggarna, vilket har kopplats till en lång rad sjukdomar: cancer av olika slag, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, diabetes, allergier, ledgångsreumatism etc.
Det finns något som heter "den israeliska paradoxen" - den israeliska maten är kalorisnålare än den amerikanska, innehåller mindre mättat fett och mindre totalt fett, men israeler har ändå lika mycket (eller mer!) problem med övervikt, diabets, cancer och hjärt- och kärlsjukdom som amerikaner har. En hypotes är att detta beror på israelers höga konsumtion av omega-6-fettsyror som vida överstiger amerikaners.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=8960090&dopt=Abstract
tack för ett bra svar.
negativa nackdelar med det omvända, alltså 15:1?
pragmatist
2006-04-01, 01:05
Det är nog nästan omöjligt att åstadkomma om man inte typ äter en halv burk fiskoljekapslar om dagen, men rent tekniskt borde man kunna få problem med blodets levring. Vilket i absolut värsta fall skulle kunna leda till t.ex. hjärnblödning, men jag undrar om det finns några belägg för att det verkligen har hänt.
Huden är det som reagerar fortast på brist av Omega-6. Linolsyran behövs för att styra tillväxen av hudceller.
Torr och lättsprucken hud är första tecknet. Detta är vid brist men ska du äta 1:15 så lär det ju inte komma in så mycket linolsyra i kosten.
Så brist på omega-6 eller omega-3 kan åstadkomma hudproblem?
brist på omega-6 ger lättsprucken hud och brist på omega-3 ger hudinflammationer?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.