handdator

Visa fullständig version : varför är sojabönan inte lika bra proteinkälla som animaliskt protein?


apa_ola
2006-03-24, 23:45
varför?
om man räknar EAA har sojabönan ca 38% EAA, medan kött har runt 40%. Denna skillnad är ju marginell. Även det Biologiska Värdet, BV, är i stort sätt samma som hos kött och mjölkprotein.
Det finns sojamjölk med 3,7g protein/100g och endast 1g kolhydrat och 2g fett eller avfettade sojabönor med en proteinhalt på ca 50%.

varför säger man att sojaproteinet är underlägset? finns det andra betydelsefulla faktorer jag missat? (vet att sojaISOLAT har lågt BV)

apa_ola
2006-03-24, 23:48
läste någonstans om ett C.S-värde, kan det ha med sakne att göra?

apa_ola
2006-03-24, 23:58
för att ytterliggare spamma min egen tråd. Läste alltså att det fanns nåt som hett C.S, vilket betyder att jag inte vet vad detta är för någe...

King Grub
2006-03-25, 05:49
Sojaprotein innehåller lägre andel essentiella aminosyror och stimulerar inte proteinsyntesen lika väl som t ex mjölkprotein. Hur stor skillnaden blir i praktiken är svår att sia om, men mjölkprotein har en högre kvalitet för muskeluppbyggande förmåga än sojaprotein. Dessutom har sojaprotein en testosteronsänkande effekt.

"Serum testosterone statistically decreased but remained within limits of normal during therapy. Supplementation with soy protein powder (SPP) reversibly decreases testosterone levels in healthy men."

Goodin S, Shen F, Shih W, et al. Clinical and biologic activity of soy protein powder (SPP) in healthy male volunteers: effect on testosterone and luteinizing hormone (LH). Program and abstracts of the 40th annual meeting of the American Society of Clinical Oncology; June 5-8, 2004; New Orleans, Louisiana. Abstract 4611.

Talar vi muskeltillväxt så skapar sojaprotein sämre förutsättningar för anabolism än vad t ex mjökprotein gör:

"We propose that the improved net protein deposition with milk protein consumption is also not due to differences in amino acid composition, but is due to a different pattern of amino acid delivery associated with milk versus hydrolyzed soy proteins. If our acute findings are accurate then we hypothesized that chronically the greater net protein deposition associated with milk protein consumption post-resistance exercise would eventually lead to greater net protein accretion (i.e., muscle fiber hypertrophy), over a longer time period. In young men completing 12 weeks of resistance training (5d/wk) we observed a tendency for greater gains in whole body lean mass and whole as greater muscle fiber hypertrophy with consumption of milk."

J Am Coll Nutr. 2005 Apr;24(2):134S-139S. Dietary protein to support anabolism with resistance exercise in young men.

"Net protein synthesis was greater in the CAPM group than in the SOPM group. Urea synthesis rates decreased during consumption of both enteral meals, but the decrease tended to be greater in the subjects that consumed CAPM. Absolute splanchnic extraction of leucine was higher in the subjects that consumed CAPM vs. those that consumed SOPM. In conclusion, a significantly larger portion of soy protein is degraded to urea, whereas casein protein likely contributes to splanchnic utilization (probably protein synthesis) to a greater extent. The biological value of soy protein must be considered inferior to that of casein protein in humans."

J Nutr. 2005 May;135(5):1080-7. Casein and soy protein meals differentially affect whole-body and splanchnic protein metabolism in healthy humans.

Men sojabönor är absolut hälsosam mat!

CS står för Chemical Score och anger proteinkvalitet med utgångspunkt från aminosyresammansättningen, med ett visst protein (vanligen ägg) som referens på 100. Det är inget att hänga upp sig på.