handdator

Visa fullständig version : kolhydrater och protein.


mange_
2006-03-23, 20:01
under dessa 3 "gyllende" timmar hur mycket kolhydrater och proteiner kan man ta upp hur mycket tror ni max man kan tryckai sig för att fylla på glykogen nivåerna igen och ge kroppen tillräckligt med proteiner. Förstår att det är beroende på hur mcyketman ätit under dagen å så. men om man säger att man är på 0 när man börjar å sedan kör ett hårt pass hur mycket kan man då ta upp ungefär?

gustavk
2006-03-23, 21:51
Man brukar väl prata om 20 gr EAA just före, 1,2,3 h efter. Med snabba kolisar efter träning. Hur mycket kolisar man kan ladda upp vet jag ej, men dags-maxet ligger på 7-10gram kolisar per kroppskilo per dag. Siffran 0,5-1 g/kgkroppsvikt efteråt samt litegrann eftersom i samband med oroteinet tycker jag brukar funka!:)

King Grub
2006-03-23, 21:52
men om man säger att man är på 0 när man börjar

Vadå på 0? Det är ju ett scenario som aldrig inträffar i praktiken.

Siffror för att maximera glykogendepåerna beror helt på vad du tränat, intensitet och längd.

mange_
2006-03-23, 21:55
Vadå på 0? Det är ju ett scenario som aldrig inträffar i praktiken.

Siffror för att maximera glykogendepåerna beror helt på vad du tränat, intensitet och längd.


nej men jag tänkte mest man hade ätit bra under dagen å så hur mycket man förlorade under träning som man är tvungen å ersätta.

King Grub
2006-03-23, 21:58
Det handlar inte om att "kvitta", utan om att skapa maximala förutsättningar för tillväxt, positiv proteinbalans, genom effektiv näringstajming. Ett styrketräningspass på en timme förbrukar inte mer än runt 50 g kolhydrat, men du maximerar inte oxanstående förutsättningar med den mängden över träningstiden och timmarna efter.

mange_
2006-03-23, 22:00
aja var väl en skit formulerad fråga igentligen men jag vet itne satt bara å funderade på det som inlägget ovan säg proteiner innan 1 ,2 ,3 timmar efter. blir ca 160 gram proteiner under 4 timmars tid? känns inte som kroppen kan ta upp så mycket och likadant emd kolhydrater. om man tar det till alla drinkar efter träningen.

King Grub
2006-03-23, 22:03
Visst kan du ta upp 160 gram protein, men det blir inte muskelprotein av det, utan energi.

mange_
2006-03-23, 22:10
jo precis. å då är det ju onödigt å slänga i sig så många drinkar jag undrar lite vad som var optimala mängder. efter säg 60 min styrketräning veta att det inte går å säga exakt men jag tänkte om några hade några funderingar el så. nån forskningsrapport. HAr för mig att det är nån på forumet som brukar ha en jäkla massa konstiga forkningsrapporter hela tiden.

King Grub
2006-03-23, 22:13
jo precis. å då är det ju onödigt

Det är inte säkert. Även om inte aminosyrorna du äter byggs in som muskelprotein sker signalprocesser för anabolism.

Forskningsrapporter, sade du? Hmmm...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Display&dopt=pubmed_pubmed&from_uid=11440894

mange_
2006-03-23, 22:17
jaha så det är pubmed du använder. Använder det varannan månad typ i skolsyften har aldrig tänkt på att man kan hjitta saker man är intresserad av :D.

å kolhydraterna då dom ger väl ingen signal om anabolism utan där finns det ju större risk att dom bara höjer insulin nivåerna å man bli en tjockis

King Grub
2006-03-23, 22:17
Kolhydraterna och insulinet minskar proteinnedbrytningen, som är förhöjd under och efter styrketräning = bättre proteinbalans.

mange_
2006-03-23, 22:22
Jo men det skulle ju inte vara bättre å trycka i sig 600 gr porteiner och 1000 gr kolhydrater...vad jag ville komma fram till var lite riktvärden. under dom där timmarna efter gymmandet

apa_ola
2006-03-24, 14:19
20g EAA brukar räknas som "maxtak" per tillfälle...

snorre2000
2006-03-24, 16:48
en snabb fråga bara: hur mkt EAA innehåller 1 ägg. på ca 75 g. stekt?

King Grub
2006-03-24, 17:16
SLV har specialtabeller över aminosyreinnehållet i olika livsmedel.

snorre2000
2006-03-24, 18:55
har kollat runt på SLV men hittar inga "specialtabeller över aminosyreinhåll", please take me there.

Sverker
2006-03-24, 20:12
Ett ägg ca 6 g protein. Uppskatta att andelen EAA i ett ägg är 60 % så det blir 3.5 g EAA per ägg.......mellan tummen och pekfingret :D

King Grub
2006-03-24, 20:58
Uppskatta att andelen EAA i ett ägg är 60 %

Det var nog en saftig överuppskattning; runt 40-45% är väl mer rimligt. :confused: Vassle ligger på 43% och är en av dom rikaste källorna.

Sverker
2006-03-25, 07:20
Det var nog en saftig överuppskattning; runt 40-45% är väl mer rimligt. :confused: Vassle ligger på 43% och är en av dom rikaste källorna.


OK, fram med räknedosan och SLVs Livsmedelstabell.

Hela ägg. Jag räknar samman Lysin, leucin, isoleucin, valin, threonin, tryptonfan, methionin, fenylalanin + thyrosin och cystein. Att thyrosin och cystein räknas med är för att de är direkt knutna till methionin och fenylalanin i sin omsättnin ( enligt mig ) som de essentiella.

De icke essentiella blir alanin, glycin, aspargin+asparginsyra, glutamin+glutaminsyra, prolin, arginin och serin.

Summa EAA blir 3259 mg per 6.25 g protein och icke essentiella blir 3350 mg.

Nu borde 3259 + 3350 bli 6250 med det blir 6609 mg aminosyror. Vilket förklaras med att det är ett stort antal analyser och olika analysmetoder bakom siffrorna och det är svårt att validera de olika världena mot varandra för olika aminosyror.


Summa: Hela ägg innehåller 49. 3 % EAA. Jag backar 10 %-enheter :em:

King Grub
2006-03-25, 09:11
Okej! :) I Advanced Nutrition and Human Metabolism av Groff and Gropper (standardverket för näringsfysiologi) räknar dom inte med thyrosin och cystein, så följer man det blir EAA-andelen ytterligare några procentenheter lägre.

Sverker
2006-03-25, 10:11
Men nu så pratar vi om hårt tränande, så då kanske är bildandet av histidin och arginin begrännsande och borde räknas till de EAA :D