Pellefant
2006-03-13, 13:45
När Sverige drev igenom särartsskydd för falukorv i EU hamnade den i celebert sällskap med spanska Jamon serrano. Men vad innehåller vår populäraste korv? Mycket vatten, potatismjöl och sämsta klassens kött.
Tio av våra vanligaste falukorvar består av en tredjedel tillsatt kranvatten. :confused:
Svensk falukorv tillhör gräddan av Europas kulinariska kulturarv och är tillsammans med spanska Jamon serrano den enda charkprodukt som erkänts särartsskydd av EU. Köttbranschen ansökte om skyddet för att inte utländska konkurrenter skulle sälja falukorv av sämre kvalitet. Sedan 2001 måste all falukorv följa det godkända EU-receptet.
Nu har det ändå skett en helt legal urvattning av falukorven.
Godkända EU-falukorvar ska enligt uråldrig tradition innehålla minst 40 procent kött.
Men dagens kött har få likheter med det traditionella. 1973 höjdes först andelen fett som får ingå
i begreppet ”kött” från 20 till 25 procent, och 2003 EU-anpassades reglerna så att kött nu även får innehålla 25 procent bindväv.
Regeländringen innebar att köttmängden plötsligt tycktes öka med drygt 10 procent i alla korvar.
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_12077386.asp
När jag var liten lagade mamma ofta falukorv, då tyckte jag det var gott, men inte numera, kanske beror på kvaliten då och inte ändrade smakvanor.
Tio av våra vanligaste falukorvar består av en tredjedel tillsatt kranvatten. :confused:
Svensk falukorv tillhör gräddan av Europas kulinariska kulturarv och är tillsammans med spanska Jamon serrano den enda charkprodukt som erkänts särartsskydd av EU. Köttbranschen ansökte om skyddet för att inte utländska konkurrenter skulle sälja falukorv av sämre kvalitet. Sedan 2001 måste all falukorv följa det godkända EU-receptet.
Nu har det ändå skett en helt legal urvattning av falukorven.
Godkända EU-falukorvar ska enligt uråldrig tradition innehålla minst 40 procent kött.
Men dagens kött har få likheter med det traditionella. 1973 höjdes först andelen fett som får ingå
i begreppet ”kött” från 20 till 25 procent, och 2003 EU-anpassades reglerna så att kött nu även får innehålla 25 procent bindväv.
Regeländringen innebar att köttmängden plötsligt tycktes öka med drygt 10 procent i alla korvar.
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_12077386.asp
När jag var liten lagade mamma ofta falukorv, då tyckte jag det var gott, men inte numera, kanske beror på kvaliten då och inte ändrade smakvanor.