handdator

Visa fullständig version : Webbpubliceringsverktyg och databaser anyone?


William
2006-03-09, 16:16
Yo people of Kolo!

Den här posten är främst riktad till Kolos datorexpertpanel i hopp om tips och råd för en som är totalt okunnig inom området.

Dagens ämne är webbpublicering och databaser!

Jag har planer på att i framtiden lansera en hemsida och jag har lite idéer om vad som ska finnas på den men jag har inte riktigt koll på hur det ska åstadkommas.

Det första jag undrar över om ngn känner till ngt gratis webbpubliceringsprogram eller liknande som tillåter mig att administrera hemsidan genom att logga in online. Just nu är det Dreamweaver som gäller och det är inte alltid praktiskt då det kräver en dator med programmet samt alla uppgifter på datorn.

Min tanke är att jag ska kunna logga in på hemsidan och ändra texter och bilder online på ett enkelt sätt. Jag har googlat en del men har bara hittat rätt dyra produkter som jag inte har råd med.

Nummer två handlar om ngn form av databas till hemsidan. Databasen ska vara till för att folk ska kunna registrera sig på sidan och sedan kunna logga in och få tillgång till vissa sidor på hemsidan. Som en typ av medlemsgrej av ngt slag.

Frågan är då, finns sådana databaser klara eller måste de programmeras specifikt för uppgiften? Om de måste programmeras specifikt, hur stort blir det projektet och vad kan det tänkas kosta?

Två självklara krav är då att det ska fungera enkelt för en datoranalfabet som jag och att det är säkert så att man inte kan komma åt privata uppgifter och liknande. Säkerheten är viktig!

Alla tips, förslag och rekommendationer mottages ytterst tacksamt! Även via PM givetvis!

Vänligen

William

Trance
2006-03-09, 16:28
Titta in CMS, content management system.

Wikipedia-definition:
http://en.wikipedia.org/wiki/Content_management_system

Artikel om det:
http://www.alistapart.com/articles/cms1

Sida där du kan titta vad det är och exempel på massa:
http://www.opensourcecms.com/

Finns demon där som du kan prova. Vet att drupal är rätt känt och det är php tror jag. Annars finns dotnetnuke som är i .net då.

William
2006-03-09, 16:38
Tack!