handdator

Visa fullständig version : Maximera ämnesomsättningen


supersleepy
2006-03-09, 13:35
Hej,

jag är 18 år och har under en längre tid haft lite problem med kosten. Har varit och tagit prover och sett att min ämnesomsättning blivit nedsatt.

Har börjat äta normalt nu men är rädd för att gå upp för mycket i vikt.

Hade tidigare bra ämnesomsättning.

Hur maximerar man ämnesomsättningen?

Eller påskyndar det?

Vet att det kommer att återställas med tiden men vill veta hur man påskyndar det och hur man maximerar den??

Har även hört att kardemumma och kanel gör det. Funkar det? Isåfall hur mycket ska man äta varje dag utav det?

Ju mer man äter av det desto bättre?

Tack på förhand

King Grub
2006-03-09, 13:44
Hur maximerar man ämnesomsättningen?

Återgår till en normal kost. Återgång till normalt ätande efter t ex anorexia gör att ämnesomsättningen normaliseras rätt omgående. Ett par veckor brukar innebära full återställning.

aliquis
2006-03-09, 13:44
Vi vet ju inte varför den har blivit sänkt, men om det bara är för att du har ätit för lite så är det väl bara att äta mer.

supersleepy
2006-03-09, 14:24
Som jag beskrev så åt jag otroligt lite en längre tid. Eller rättare sagt att det blev nästan svält perioder fast jag inte var hungrig.

Jag började träna stenhårt, som jag aldrig gjort tidigare och mistaget jag gjorde var att jag åt lika lite som jag åt när ja inte tränade. Så det blev typ ett svält läge.

Men hur är det med kanel och kardemumman?

Hur många veckor king? 1-2? Och hur maximerar man ämnesomsättningen?

Tack på förhand.

Försök gärna svara på alla frågor.

King Grub
2006-03-09, 14:45
Har redan svarat. Återgå till normal kost. Fixat.

Kanel och kardemumma har en viss termogen effekt men kommer inte vara några avgörande faktorer på något sätt.

vega
2006-03-09, 21:55
Har samma problem, har haft ätstörningar i ca 5 år (dock var jag bara extremt underviktig de första två åren, har efter det gått upp till undre normalvikt, men fortfarande inte ätit så pass mycket som behandlarna önskat).
Spelar det någon roll hur pass länge man har varit i svält innan ämnesomsättningen kommer igång igen?

Milia
2006-03-10, 09:16
Jag har också haft anorexia, men tillfrisknat. Jag misstänker dock att min ämnesomsättning inte är som den ska, typ att jag fått struma eller nåt sånt, flera symptom stämmer i alla fall in på mig...

Kan man bara ringa till vårdcentralen och be att få kolla ämnesomsättningen??

King Grub
2006-03-10, 09:26
Misstänker du struma skall du uppsöka läkare oavsett några andra faktorer.

Milia
2006-03-10, 10:24
mmm, grejen är väl bara att jag har lite smått läkarskräck...skulle hellre besöka tandläkaren 10 ggr än läkaren en gång... Jag är rädd att bli idiotförklarad om jag kommer dit och säger att jag är trött, sliten, har trög mage, hjärtklappning, viktuppgång, benvärk.
Symptom som skulle kunna passa in på det mesta egentligen.... Jag är rädd att de ska tycka jag är fjantig som upptar deras tid om det visar sig att det inte är något fel på mig. Jag tycker också att man lätt blir litebagatelliserad om man säger att man har eller har haft en ätstörning. De skyller lätt alla problem på det utan att kolla upp något. Typ att allt beror på att jag varit sjuk. Men man kan ju faktiskt få andra sjukdomar ändå...
Men om jag känner mg lika fortsatt trött i helgen (är väldigt sliten just nu...) så kanske jag tar mod till mig och ringer på måndag.

Steelan
2006-03-11, 16:22
conquer your fears.

AnnaK_84
2006-03-11, 19:28
Jag tycker också att man lätt blir litebagatelliserad om man säger att man har eller har haft en ätstörning. De skyller lätt alla problem på det utan att kolla upp något.

Kanske pga bristande kunskaper om ätstörningar, uppsök en specialist så kommer du få helt annat bemötande och chans till bra hjälp.