handdator

Visa fullständig version : näringsvärden på fryst mat...


xloy*
2006-02-25, 19:27
när man kollar näringsvärden på exempelvis kycklingfile, ska man räkna efter när det är stekt och klart eller när det är fryst...
har dom tagit hänsyn till den vätska som försvinner när man steker/kokar?
så näringsvärdet stämmer på den frysta maten...

Sverker
2006-02-25, 19:40
Räkna på den frysta vikten.

En del produkter, t e x räkor är glacerade, dvs täckta med ett tunt lager is. Isen utgör kanske 2 - 3 %. Men 2 - 3 % viktskillnad faller ändå inom felmarginalen när det gäller närinsvärden.

xloy*
2006-02-25, 19:57
Räkna på den frysta vikten.

En del produkter, t e x räkor är glacerade, dvs täckta med ett tunt lager is. Isen utgör kanske 2 - 3 %. Men 2 - 3 % viktskillnad faller ändå inom felmarginalen när det gäller närinsvärden.


men viktskillnad på säg som exempel 300 fryst kycklingfile, till när du stekt det är ju säkert runt 100 g iaf... men man ska alltså fortfarande räkna på att näringen som om det var 300 g?

Sverker
2006-02-25, 20:00
Ja, på 300 g eller på 291 g om du så vill.

När du tillagar kycklingen så denatureras proteinet och köttet släpper vatten. Förlusten är ca 20 %.

xloy*
2006-02-25, 20:26
Ja, på 300 g eller på 291 g om du så vill.

När du tillagar kycklingen så denatureras proteinet och köttet släpper vatten. Förlusten är ca 20 %.


mm, 20% låter ju som en rimlig siffra.. iaf på hela köttstycken, tärningar eller liknande så förångas ju ännu mera vatten...


grönsaker och liknande då? samma sak där, väga det fryst?

Sverker
2006-02-25, 20:43
Ja.