handdator

Visa fullständig version : Proteinhalt i ägg?


w124
2006-02-09, 22:10
Goddagens!

Nån som har koll på vad det är för proteinhelt i vanliga ägg man köper i butiken?

Ha de bra Tja

King Grub
2006-02-09, 22:11
http://www.slv.se/templates/LDB_Search.aspx?id=6242

Apos78
2006-02-09, 23:35
Och ät inte äggen råa....

Wayne
2006-02-10, 19:22
Och ät inte äggen råa....


Blir det någon skillnad om man skulle koka ett ägg eller om man skulle dricka det rakt av? Man får väl i sig lika stor mängd protein eller?

_luleå_
2006-02-10, 19:41
man kan tydligen inte ta till sig allt protein i ägget om det är rått..

King Grub
2006-02-10, 19:44
Hela 50% av proteinet i råa ägg malabsorberas och tas inte upp alls.

Dipset_
2006-02-10, 19:55
Hela 50% av proteinet i råa ägg malabsorberas och tas inte upp alls.


Är det samma procent för både äggulan och äggvitan ?

nihe
2006-02-10, 19:55
Klassas ägg ihopvispade med exempelvis mjölk som "tillagade ägg"?

King Grub
2006-02-10, 19:58
Klassas ägg ihopvispade med exempelvis mjölk som "tillagade ägg"?

Nej. Det är upphettningen vid kokning eller stekning som gör det.

King Grub
2006-02-10, 19:59
"The calculated true ileal digestibility of cooked egg protein amounted to 91%."

"In this study, it was shown that after ingestion of 25 g of raw egg protein, almost 50% is malabsorbed over 24 h."

The Journal of Nutrition Vol. 128 No. 10 October 1998, pp. 1716-1722

The_End
2006-02-10, 20:04
Ett ägg är ca. 75 kalorier

Äggvitan består av 10% ren protein och 90% vatten.




Ägg rått el kokt:

Energi: 146.2kcal/611.7kJ
Vatten: 75g
Protein: 12.6g
Fett: 10.1g varav mättat: 2.78g, enkelomättat: 4.48g, fleromättat: 1.17g, kolesterol: 417mg
Kolhydrater: 1.4g, varav sockerarter: 0.3g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer: Folat: 47mcg, B2: 0.45mg, B1: 0.07mg, B6: 0.12mg, B12: 1.5mcg
Fettlösl. vitaminer: D: 1.4mcg, Retinol (A-vit): 204mcg, Karoten (A-vit): 42mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.8mg
Mineraler: Fosfor: 200mg, Järn: 1.9mg, Kalcium: 50mg, Kalium: 126mg, Magnesium: 13mg, Natrium: 132mg, Selen: 24mcg, Zink: 0.3mg



Äggula:

Energi: 359.3kcal/1503.2kJ
Vatten: 49g
Protein: 16.4g
Fett: 33g varav mättat: 9.1g, enkelomättat: 14.6g, fleromättat: 3.83g, kolesterol: 1300mg
Kolhydrater: 0.2g, varav sockerarter: 0.2g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer: Folat: 146mcg, B2: 0.4mg, B1: 0.22mg, B6: 0.3mg, B12: 3.4mcg
Fettlösl. vitaminer: D: 4mcg, Retinol (A-vit): 600mcg, Karoten (A-vit): 124mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 5.2mg
Mineraler: Fosfor: 540mg, Järn: 5.5mg, Kalcium: 140mg, Kalium: 120mg, Magnesium: 14mg, Natrium: 49mg, Selen: 30mcg, Zink: 1.2mg



Ägg stekt:



Energi: 181.3kcal/758.8kJ
Vatten: 69.54g
Protein: 13.89g
Fett: 13.41g varav mättat: 3.96g, enkelomättat: 5.86g, fleromättat: 1.65g, kolesterol: 459.6mg
Kolhydrater: 1.55g, varav sockerarter: 0.34g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer: Folat: 51.8mcg, B2: 0.373mg, B1: 0.054mg, B6: 0.106mg, B12: 1.656mcg
Fettlösl. vitaminer: D: 1.757mcg, Retinol (A-vit): 250.5mcg, Karoten (A-vit): 46.3mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 2.246mg
Mineraler: Fosfor: 221.2mg, Järn: 2.099mg, Kalcium: 56.2mg, Kalium: 139.5mg, Magnesium: 14.6mg, Natrium: 388mg, Selen: 26.45mcg, Zink: 0.331mg

Apos78
2006-02-10, 21:13
Pga diverse sjukdomsrisker så äter jag inte mina ägg råa....så om proteinet tas upp eller inte blir sekundär orsak ;)

w124
2006-02-11, 15:26
Okej Okej!

Tack för svaren, självklart äter jag dom stekta, brukar steka med lite skinkbitar i så de blir omelettliknande!

Mvh