Goddagens!
Nån som har koll på vad det är för proteinhelt i vanliga ägg man köper i butiken?
Ha de bra Tja
King Grub
2006-02-09, 22:11
http://www.slv.se/templates/LDB_Search.aspx?id=6242
Och ät inte äggen råa....
Och ät inte äggen råa....
Blir det någon skillnad om man skulle koka ett ägg eller om man skulle dricka det rakt av? Man får väl i sig lika stor mängd protein eller?
man kan tydligen inte ta till sig allt protein i ägget om det är rått..
King Grub
2006-02-10, 19:44
Hela 50% av proteinet i råa ägg malabsorberas och tas inte upp alls.
Hela 50% av proteinet i råa ägg malabsorberas och tas inte upp alls.
Är det samma procent för både äggulan och äggvitan ?
Klassas ägg ihopvispade med exempelvis mjölk som "tillagade ägg"?
King Grub
2006-02-10, 19:58
Klassas ägg ihopvispade med exempelvis mjölk som "tillagade ägg"?
Nej. Det är upphettningen vid kokning eller stekning som gör det.
King Grub
2006-02-10, 19:59
"The calculated true ileal digestibility of cooked egg protein amounted to 91%."
"In this study, it was shown that after ingestion of 25 g of raw egg protein, almost 50% is malabsorbed over 24 h."
The Journal of Nutrition Vol. 128 No. 10 October 1998, pp. 1716-1722
Ett ägg är ca. 75 kalorier
Äggvitan består av 10% ren protein och 90% vatten.
Ägg rått el kokt:
Energi: 146.2kcal/611.7kJ
Vatten: 75g
Protein: 12.6g
Fett: 10.1g varav mättat: 2.78g, enkelomättat: 4.48g, fleromättat: 1.17g, kolesterol: 417mg
Kolhydrater: 1.4g, varav sockerarter: 0.3g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer: Folat: 47mcg, B2: 0.45mg, B1: 0.07mg, B6: 0.12mg, B12: 1.5mcg
Fettlösl. vitaminer: D: 1.4mcg, Retinol (A-vit): 204mcg, Karoten (A-vit): 42mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.8mg
Mineraler: Fosfor: 200mg, Järn: 1.9mg, Kalcium: 50mg, Kalium: 126mg, Magnesium: 13mg, Natrium: 132mg, Selen: 24mcg, Zink: 0.3mg
Äggula:
Energi: 359.3kcal/1503.2kJ
Vatten: 49g
Protein: 16.4g
Fett: 33g varav mättat: 9.1g, enkelomättat: 14.6g, fleromättat: 3.83g, kolesterol: 1300mg
Kolhydrater: 0.2g, varav sockerarter: 0.2g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer: Folat: 146mcg, B2: 0.4mg, B1: 0.22mg, B6: 0.3mg, B12: 3.4mcg
Fettlösl. vitaminer: D: 4mcg, Retinol (A-vit): 600mcg, Karoten (A-vit): 124mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 5.2mg
Mineraler: Fosfor: 540mg, Järn: 5.5mg, Kalcium: 140mg, Kalium: 120mg, Magnesium: 14mg, Natrium: 49mg, Selen: 30mcg, Zink: 1.2mg
Ägg stekt:
Energi: 181.3kcal/758.8kJ
Vatten: 69.54g
Protein: 13.89g
Fett: 13.41g varav mättat: 3.96g, enkelomättat: 5.86g, fleromättat: 1.65g, kolesterol: 459.6mg
Kolhydrater: 1.55g, varav sockerarter: 0.34g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer: Folat: 51.8mcg, B2: 0.373mg, B1: 0.054mg, B6: 0.106mg, B12: 1.656mcg
Fettlösl. vitaminer: D: 1.757mcg, Retinol (A-vit): 250.5mcg, Karoten (A-vit): 46.3mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 2.246mg
Mineraler: Fosfor: 221.2mg, Järn: 2.099mg, Kalcium: 56.2mg, Kalium: 139.5mg, Magnesium: 14.6mg, Natrium: 388mg, Selen: 26.45mcg, Zink: 0.331mg
Pga diverse sjukdomsrisker så äter jag inte mina ägg råa....så om proteinet tas upp eller inte blir sekundär orsak ;)
Okej Okej!
Tack för svaren, självklart äter jag dom stekta, brukar steka med lite skinkbitar i så de blir omelettliknande!
Mvh
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.