handdator

Visa fullständig version : Upptag ??


Krille 87
2006-02-07, 22:51
Hur e det egentligen med det här med kokning.. Om man kokar t ex. en morot tills den blir mjuk... Då får magen inte nått att jobba med och på så sätt utsöndras, vi säger kolhydrater, mycket snabbare i kroppen eftersom det inte något att bryta ner om man jämför med en vanlig okokt morot.. Stämmer detta ?

Krille

King Grub
2006-02-08, 06:32
Ja, det stämmer. Blodsockerpåverkan är större av en kokt morot än en okokt (dock är kolhydratmängden så liten att den fortfarande inte spelar någon speciell roll).

Ola Wallengren
2006-02-08, 08:52
Testa att äta jätte mycket rå morot, typ 400g eller så och håll sedan koll på det som kommer ut i toan. Det är en hel del som går rätt igenom kan jag säga.

King Grub
2006-02-08, 09:09
Samma sak med rå potatis; i princip ingenting tas upp.

Slartibartfast
2006-02-08, 10:57
Samma sak med rå potatis; i princip ingenting tas upp.

Så att äta rå morot är i princip bortkastat? Är det så med alla grönsaker?

Ekonom
2006-02-08, 15:01
på tal om detta, potatismos sägs ju vara av snabbare typ än kokt potatis, det har jag svårt att förstå då man gör potatismos av potatisen i munnen.. *screwy*

King Grub
2006-02-08, 15:02
Inte i närheten, vid normal tuggning.

Ekonom
2006-02-08, 15:04
vad blir skillnaden i praktiken då om man gör mos vs äter dem hela i tillsammans med biffar och lite grönsaker??

Slartibartfast
2006-02-08, 15:07
Så att äta rå morot är i princip bortkastat? Är det så med alla grönsaker?

Hallå? Bump!

King Grub
2006-02-08, 15:44
vad blir skillnaden i praktiken då om man gör mos vs äter dem hela i tillsammans med biffar och lite grönsaker??

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=57270&highlight=ytterligare

King Grub
2006-02-08, 15:45
Hallå? Bump!

Tillagning ökar biotillgängligheten av protein, stärkelse och vissa mineraler, ja. Samtidigt som en hel del vitaminer och andra mikronäringsämnen förstörs. Inkludera både råkost och tillagade grönsaker i kosten.

Slartibartfast
2006-02-08, 17:57
Tillagning ökar biotillgängligheten av protein, stärkelse och vissa mineraler, ja. Samtidigt som en hel del vitaminer och andra mikronäringsämnen förstörs. Inkludera både råkost och tillagade grönsaker i kosten.

Jag HATAR kokade grönsaker, så dem kommer jag aldrig att äta. Jag äter en hel del råa, dock. Sammanlagt ca 350 g morötter och kålrötter varje dag. Är det bortkastade pengar?

Barbastark
2013-04-11, 17:11
Jag HATAR kokade grönsaker, så dem kommer jag aldrig att äta. Jag äter en hel del råa, dock. Sammanlagt ca 350 g morötter och kålrötter varje dag. Är det bortkastade pengar?

Bump

Tisu
2013-04-11, 17:14
Bortkastade pengar? Är det även bortkastade pengar på t.ex. Pepsi Max?

Gpajpen
2013-04-11, 17:52
Bortkastade pengar? Är det även bortkastade pengar på t.ex. Pepsi Max?

Tror inte man generellt äter 350g morötter och kålrötter i samma syfte som man dricker pepsi max.

Tolkia
2013-04-11, 17:55
Jag HATAR kokade grönsaker, så dem kommer jag aldrig att äta. Jag äter en hel del råa, dock. Sammanlagt ca 350 g morötter och kålrötter varje dag. Är det bortkastade pengar?
Du kan utan problem äta dig till gul hud och påverkan på leverenzymer via råa morötter, så nog tas det upp alltid.

Barbastark
2013-04-11, 20:28
Du kan utan problem äta dig till gul hud och påverkan på leverenzymer via råa morötter, så nog tas det upp alltid.

Är ju också intresserad av ang hur energiupptaget påverkas.

Slartibartfast
2013-04-12, 19:51
Ironiskt nog köper/äter jag bara kokade (upptinade) grönsaker numera :D

Färska på jobbet om det finns.