handdator

Visa fullständig version : Kalk(karbonat?) för fettförbränning?


Pepparkakssmurfen
2006-02-07, 12:43
Hörde ett radioprogram där Paulún svarade på lyssnarnas frågor,och på en fråga svarade han att något i stil med kalkkarbonat(?) skulle vara
bra för fettförbränningen.
Det var iaf. något med kalk..
Någon som vet vad det kan ha varit för ngt?

King Grub
2006-02-07, 13:21
Kalcium verkar ha en effekt på fettmetabolismen, men dom exakta mekanismerna är oklara. Man har lagt fram teorier från ökad fettmängd i avföringen, till lipolys från adipocyter och fettsyreoxidation, från parasköldkörtelhormon och 1,25-dihydroxyvitamin D. Man har inte genom mätningar kunnat komma fram till ett enhetligt svar, och om det finns en sådan mekanism, är det antagligen en liten sådan, som dock kan ha effekt på övervikt på sikt.

Kalciumrik kost verkar mildra kroppsfettackumulering och viktökning under perioder av överätning, samt öka fettnedbrytningen och bibehålla metabolismen på en hög nivå under kalorirestriktion, en effekt som möjligen är medierad genom cirkulerande kalcitriol som reglerar intracellulär Ca(2+). Preliminära humanstudier på adipocytmetabolism visar på en effekt av intracellulär Ca(2+) vad gäller reglering av lipidmetabolism och triglyceridinlagring, där ökad intracellulär Ca(2+) stimulerar lipogen genexpression och lipogenes och undertryckning av lipolys, vilket resulterar i ökad fettinlagring, medan högkalciumdieter inhiberar lipogenes, främjar lipolys, lipidoxidering och termogenes i djurförsök. Just kalcium från mjölkprodukter utövar en större positiv effekt än andra källor, något som antas bero på vasslefraktionen av mjölkproteinet och dess bioaktiva beståndsdelar: angiotensinkonverterande enzyminhibitorer och en fördelning av BCAA som agerar synergistiskt med kalcium. Antagligen finns ytterligare mekanismer, som inte är klarlagda, då ovanstående ensamt inte till fullo kan förklara effekten.

Intressant är att kalcium från mjölkprodukter kan minska kroppsfettsmängden utan kalorirestriktion:

"Three daily servings of dairy products result in significant reductions in body fat mass in obese humans in the absence of caloric restriction."

Am Coll Nutr. 2005 Dec

Pepparkakssmurfen
2006-02-07, 14:34
Tack för svaret *yourock*

Pepparkakssmurfen
2006-02-08, 10:53
Kom på en sak till;om man ska köpa det i affären,vad ska man fråga efter?

maRRtin
2006-02-08, 11:27
Kom på en sak till;om man ska köpa det i affären,vad ska man fråga efter?
Mejeriprodukter

Dairy augmentation of total and central fat loss in obese subjects.
Int J Obes (Lond). 2005 Apr;29(4):391-7.

Calcium and dairy acceleration of weight and fat loss during energy restriction in obese adults.
Obes Res. 2004 Apr;12(4):582-90.

Pepparkakssmurfen
2006-02-09, 10:09
Finns det olika slags kalk(-karbonat?)tabletter i hälsokostaffärerna?
Tror det var kalkkarbonattabletter de pratade om i radioprogrammet?

Tolkia
2006-02-09, 15:25
Finns det olika slags kalk(-karbonat?)tabletter i hälsokostaffärerna?
Tror det var kalkkarbonattabletter de pratade om i radioprogrammet?
Låter som om det kan ha varit vanliga kalktabletter han syftade på. Det finns en uppsjö av olika sorter, t.ex. på Apoteket. Om man behöver det, vill säga - det är ingen "förbränningsbooster" av hejdlösa mått.