handdator

Visa fullständig version : låg kolhydrat diet


Grahn
2002-09-12, 08:52
Om man vid keto använder ketoner för energi och vid "normala" kolhydrats intag bränner kolhydrater för energi. Vad gör kroppen då vid ett lågt kolhydrats intag? Säg en 30E%?

Har fått intrycket att keto funkar lite som en switch antingen är man i det eller inte så hur gör kroppen när den får kolhydrater men inte så mycket av dem egentligen?

Sverker
2002-09-12, 09:45
Det som styr bildningen av ketonkroppar är mängden Fria Fettsyror i blodet.
Äter man mycket kolhydrat har man mycket insulin i blodet som håller ned mängden fria fettsyror.
Sänker man kolhydraterna och ökar träningen kommer man till slut till ett läge när ketonkropparna börjar att bildas.
Man kan alltså komma i det läget när man äter kolhydrat men ligger i kraftigt underskott av kalorier.

Hur hårt måste man träna ? Hur mycket kolhydrat kan man då äta ? och hur många hundra kalorier under dagsbehovet måste man ligga ?
Det är ju svårt att veta men det finns ju Ketostix, dvs teststickor som man kan få apoteket och som visar på ketonkroppar i urinen.

Grahn
2002-09-12, 09:57
Om jag förstår dig rätt så kan kroppen alternera mellan ketosis och "vanlig" förbränning vid behov då och intrycket jag fått att det behövs flera timmar för att den ska "ställa om sig" inte är korrekt?

Sverker
2002-09-12, 10:26
Det är stresshormonerna som styr här. Träningen frisätter adrenalin och adrenalinet styr ut socker och fettsyror i blodet. En maratonlöpare dricker mycket kolhydrat under loppet men bränner ändå ketonkroppar den sista milen när glykogenet börjar ta slut. När han går i mål så avtar adrenalinet och halten fria fettsyror minskar direkt. Sedan äter han naturligtvis och insulinet kommer på nytt.

När man har en ketogen diet så är ju stresshormonen låga mellan träningspassen men eftersom glykogenlagran är tomma har man ändå mycket fria fettsyror i blodet. Nu bränner man ketonkroppar dygnet runt vilket var det man ville göra.


Inte riktigt bra förklarat, men ketonkroppar vid hårt arbete och lägre glykogenlager i levern kanske är en bättre sammanfattning.