KIRE
2006-01-15, 17:40
Jag skrev ett brev till en sida som heter GI viktkoll. I brevet framförde jag en del funderingar angående GI och dess roll för hälsa och viktnedgång osv.
Ni som läst det jag tidigare skrivit ang GI vet att jag kritiserade GI begreppet ganska hårt. Jag framförde även en del referenser som stödjer mina påståenden. En del av dessa referenser finns postade av king grub på detta forum. Vad har ni att säga om hans svar?
Detta är svaret direkt och ocensurerat från Fredrik P.
"Hej Erik!
Tack för ditt mail. Visst är det så att det publiceras både studier som
talar mot att glykemiskt index och glykemisk belastning har betydelse, men
huvuddelen av den forskning som har publicerats visar att det spelar roll.
Så här är det med de flesta kostfaktorer i forskningen och du får helt
enkelt bilda dig en egen uppfattning genom att läsa och ta del av den
forskning som finns. Om du går genom den forskning som finns kring
kolhydrater, GI, GB (glykemisk belastning) etc finner du starka bevis för
att detta är viktiga kostfaktorer.
Visst går det att använda GI-tabeller. Miljontals människor världen över gör
det dagligen. Du har rätt i att energiintaget är viktigt och det är en av
anledningarna till att GI är viktigt. Det finns ett stort antal studier som
visar att högt GI tenderar att öka aptiten och tvärtom. Under hela
människans evolution fanns det endast mat med lågt GI vilket gör att det är
denna kost vi är gjorda för och det är den kosten som gör att vår
aptitreglering fungerar. Dessutom skapar den högglykemiska kosten en
biokemisk miljö i kroppen som gynnar viktökning. Om man dessutom ska titta
på andra hälsofaktorer som hjärt-/kärlhälsa, diabetes typ 2 etc så klarnar
bilden ytterligare av att lågt GI är det som människan mår bäst av.”
Med vänlig hälsning
Fredrik"
Ni som läst det jag tidigare skrivit ang GI vet att jag kritiserade GI begreppet ganska hårt. Jag framförde även en del referenser som stödjer mina påståenden. En del av dessa referenser finns postade av king grub på detta forum. Vad har ni att säga om hans svar?
Detta är svaret direkt och ocensurerat från Fredrik P.
"Hej Erik!
Tack för ditt mail. Visst är det så att det publiceras både studier som
talar mot att glykemiskt index och glykemisk belastning har betydelse, men
huvuddelen av den forskning som har publicerats visar att det spelar roll.
Så här är det med de flesta kostfaktorer i forskningen och du får helt
enkelt bilda dig en egen uppfattning genom att läsa och ta del av den
forskning som finns. Om du går genom den forskning som finns kring
kolhydrater, GI, GB (glykemisk belastning) etc finner du starka bevis för
att detta är viktiga kostfaktorer.
Visst går det att använda GI-tabeller. Miljontals människor världen över gör
det dagligen. Du har rätt i att energiintaget är viktigt och det är en av
anledningarna till att GI är viktigt. Det finns ett stort antal studier som
visar att högt GI tenderar att öka aptiten och tvärtom. Under hela
människans evolution fanns det endast mat med lågt GI vilket gör att det är
denna kost vi är gjorda för och det är den kosten som gör att vår
aptitreglering fungerar. Dessutom skapar den högglykemiska kosten en
biokemisk miljö i kroppen som gynnar viktökning. Om man dessutom ska titta
på andra hälsofaktorer som hjärt-/kärlhälsa, diabetes typ 2 etc så klarnar
bilden ytterligare av att lågt GI är det som människan mår bäst av.”
Med vänlig hälsning
Fredrik"