handdator

Visa fullständig version : kan man äta mat som stått framme i 11 h?


B-jay
2006-01-10, 08:40
Kan man äta mat som stårr framme sen 20:30 igår?
Kom på imorse att jag glömt ställa in maten i kylen.
Den har står i försluten burk mellan 21:30 igår fram till 08:00 idag.
Har ställt den i kylen nu men börjar bli lite orolig om den blivit dålig.

Det är Spaghetti och köttfärssås det handlar om

JJ
2006-01-10, 08:43
Det är en chansning som jag inte hade gjort i det här fallet.

Nitrometan
2006-01-10, 08:57
Köttfärs? Nej.

Det finns en del annat jag hade chansat på. Men inte köttfärs.

Nina L
2006-01-10, 08:59
Jag hade ätit det. Gammal mat är också mat.

King Grub
2006-01-10, 09:04
Jag hade ätit det. Gammal mat är också mat.

Som man kan bli *spy* av. Hur mycket nytta har man av den då?

Sniggel
2006-01-10, 09:04
Som den oförsiktige idiot jag är hade jag inte bangat :D

Nina L
2006-01-10, 09:09
Som man kan bli *spy* av. Hur mycket nytta har man av den då?Jag kan nästan garantera att jag har ätit köttfärs som har stått framme i 11 h. Det är en sån typisk rätt som man glömmer i pannan när den skall svalna. Kanske beror det på hur pass känslig man är, men jag är grym på att äta gammal/kvarglömd mat. Jag blir aldrig dålig av det. :cool: Det enda som hänt är att man har kommit på att det smakade för jävligt och sen har man inte kunnat äta den produkten på några månader.

Sniggel
2006-01-10, 09:12
De gångerna jag blivit *spy* av mat som stått framme "för länge" kan jag nog räkna på min vänstra hand.
Av den anledningen har jag för lite respekt för bakterier :thumbup:

Nina L
2006-01-10, 09:15
De gångerna jag blivit *spy* av mat som stått framme "för länge" kan jag nog räkna på min vänstra hand.
Av den anledningen har jag för lite respekt för bakterier :thumbup:Vekling! :D

z_bumbi
2006-01-10, 09:25
Man kan äta mat som stått ett bra tag, flera gånger och utan problem.

Den gången det finns något elakt i maten som har hunnit växa till så är det inte lika kul däremot.

burre
2006-01-10, 10:30
Självklart tugga på bara, jag skulle inte tveka. Mat tar lång tid innan det bli äckligt imo. Å inte har jag varit magsjuk än i mitt liv. *flex*








.

maRRtin
2006-01-10, 13:30
Är köttfärssåsen bara tillräckligt upphettad när den tillagades och ingen har vart å petat i den med fingrar, smutsiga bestick eller dyl så ska det inte hinna växa till några mängder bakterier på 11 timmar.

Men värm köttfärssåsen ordentligt annars för att vara på den säkra sidan.

hpb
2006-01-10, 13:34
Det faktum att den stått i en burk 10 timmar spelar ingen roll i bakteriesynpunkt då?

muddler
2006-01-10, 14:26
hade aldrig käkat kyckling som stått så länge iaf....

Sve
2006-01-10, 14:34
fan vilka mesar ni är.
jag hade bara tuggat på. Det är ofta jag gör mat på kvällen som sedan svalnar i en gryta eller så och som jag sedan äter som frukost. Har inte blivit magsjuk ännu av det.

HenrY
2006-01-10, 15:05
fan vilka mesar ni är.
jag hade bara tuggat på. Det är ofta jag gör mat på kvällen som sedan svalnar i en gryta eller så och som jag sedan äter som frukost. Har inte blivit magsjuk ännu av det.

Mmm, mesar för att man inte vill riskera att bli magsjuk!;)

Sve
2006-01-10, 15:28
Mmm, mesar för att man inte vill riskera att bli magsjuk!;)

eller så har man en mage av stål, ständigt redo att förgöra bakterier!

HenrY
2006-01-10, 15:29
eller så har man en mage av stål, ständigt redo att förgöra bakterier!

Jooo, och alltid reda att dra in i en telefon kiosk för att sedan flyga iväg och bekämpa brottslighet!;)

maRRtin
2006-01-10, 15:33
Alla patogena bakterier dör vid upphettning till 72 grader celsium i 15 sekunder. Tillför ni bara inga nya efter den processen så är det lugnt. Men annars är rumstemperatur en ganska bra temperatur för bakterietillväxt.

Fast jag rekomendenrar att ni varmhåller maten i 37 grader i ett dygn annars :D

Apos78
2006-01-10, 19:46
Bakterier må dö men det finns giftbildande sporer som klarar sig galant i den temperaturen. Det går helt enkelt inte att göra dålig mat bra genom uppvärmning, sjuk kan man bli iaf. Beror på vad det är för mat såklart men det finns några riktiga elakingar som man ska passa sig noga för. Skulle då aldrig äta mat som stått framme 11 timmar.

Denna vill man inte ha i kroppen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Botulism

Fartman
2006-01-10, 20:08
Jag skulle ätit den, lätt! Men det är väl kanske ingenting man egentligen ska.. men mina egna erfarenheter säger att det är lugnt.

Sverker
2006-01-10, 20:21
Hur kan ni ens överväga att äta någonting som tillagats för att därefter långsamt avsvalna under 11 timmar !

Till soporna med den maten. Apos78 har gett en utmärkt förklaring och jag tillför bara Bacillus cereus och Clostridium perfringens som båda är sporbildare och fantastiska matförgiftare.

Sve
2006-01-10, 20:28
Hur kan ni ens överväga att äta någonting som tillagats för att därefter långsamt avsvalna under 11 timmar !

Till soporna med den maten. Apos78 har gett en utmärkt förklaring och jag tillför bara Bacillus cereus och Clostridium perfringens som båda är sporbildare och fantastiska matförgiftare.

om maten stått i kylen i 11h istället för i rumstemperatur då?

Sverker
2006-01-10, 20:54
om maten stått i kylen i 11h istället för i rumstemperatur då?

Vi kan ju räkna lite på teoretiska siffror. Medeltemperaturen vid avsvalningen är 25 grader och bakterierna delar sig på 30 minuter. Det blir alltså en fördubbling var 30:e minut.
Starta på 1 bakrterie och räkna:
Efter 30 minuter 2 bakterier, efter 1 timme 4 bakterier. Efter 2 timmar 16 bakterier. 64 bakterier efter 3 timmar. 256 st efter 4 timmar. 1024 efter 5 timmar osv fram till 11 timmar.

Vid medeltemperaturen 8 grader sker en delning efter två timmar.
Efter 12 timmar har vi 32 bakterier :D

Det finns ett klart sammband mellan hur många matförgiftande bakterier vi får i oss och hur stor risken är att vi blir sjuka.

Nina L
2006-01-10, 21:10
Kan man äta mat som stårr framme sen 20:30 igår?Åt du det eller inte? Jag måste få veta! *popcorn*

emmzan
2006-01-10, 21:14
Det finns ett klart sammband mellan hur många matförgiftande bakterier vi får i oss och hur stor risken är att vi blir sjuka.

Som kuriosa kan väl också nämnas att för EHEC (enterohemmoragiska e-coli) så räcker det med 2-4 bakterier för att ge sjukdom, salmonellor kräver ett antal tiopotenser till (150000-200 000 bakterier).

maRRtin
2006-01-10, 21:59
Det finns ett klart sammband mellan hur många matförgiftande bakterier vi får i oss och hur stor risken är att vi blir sjuka.
Ja jag vill minnas att det krävs minst 100 000 av både BC och CP per gram mat för att man ska insjukna.
Var ett tag sen jag läste det där, men mitt minne kommer väl att friskas upp till hösten när jag börjar läsa till mejerist :)

Toxinet som bildas av CB är värmelabilt. Det är en anaerob bakterie och jag har för mig att det tar ganska långt tid för den att bilda toxin.
Det är väldigt ovanligt att folk insjuknar av botulism, tack å lov.

Fartman
2006-01-10, 22:04
Åt du det eller inte? Jag måste få veta! *popcorn*
Han sitter nog på muggen just nu ;)

B-jay
2006-01-11, 13:37
Åt du det eller inte? Jag måste få veta! *popcorn*


Nä käkade aldrig maten.
Tog det säkra före det osäkra och käkade i restaurangen på jobbet istället!

Nina L
2006-01-11, 15:11
Nä käkade aldrig maten.
Tog det säkra före det osäkra och käkade i restaurangen på jobbet istället!Shit, det trodde jag inte om dig.... *besviken*

Piranha
2006-01-11, 15:37
Hadde lätt käkat det , men skulle det varis skaldjur så skulle de blir att hoppa över det.

Krampus
2006-01-11, 15:44
Hadde lätt käkat det , men skulle det varis skaldjur så skulle de blir att hoppa över det.

Men då kommer Bacillus cereus och Clostridium perfringens som båda är sporbildare och fantastiska matförgiftare (källa:Sverre) att åka finlandsbåt i din mage...
De kommer att bjuda in alla sina vänner och sim salla bim så är du där och brunlackerar porslinet IGEN....

mangs
2006-01-11, 15:48
Ganska lustigt att så många hade skippat denna maten men gladeligen ger sig ut i restaurangdjungeln och/eller besöker den lokala falafelvagnen utan ånger. *screwy*


Jag har ALDRIG blivit magsjuk av egen mat oavsett om den stått framme eller stått i kylen i flera dagar. Mitt motto är att luktar det illa eller ser det annorlunda ut jämfört med när jag stängde burken så struntar jag i det. Annars är det bara till att äta och se glad ut.

Samtliga gånger jag blivit magsjuk är i samband med restauran-besök, är det en slump?

B-jay
2006-01-11, 21:20
Shit, det trodde jag inte om dig.... *besviken*

Fan nu känner jag mig som en dålig människa!
Fast det vankades stekt fläsk med löksås i matsalen, så kunde inte stå emot.
Kanske väldens godaste maträtt! :eating:

Diana
2006-01-12, 00:19
Vi kan ju räkna lite på teoretiska siffror. Medeltemperaturen vid avsvalningen är 25 grader och bakterierna delar sig på 30 minuter. Det blir alltså en fördubbling var 30:e minut.
Starta på 1 bakrterie och räkna:
Efter 30 minuter 2 bakterier, efter 1 timme 4 bakterier. Efter 2 timmar 16 bakterier. 64 bakterier efter 3 timmar. 256 st efter 4 timmar. 1024 efter 5 timmar osv fram till 11 timmar.

Vid medeltemperaturen 8 grader sker en delning efter två timmar.
Efter 12 timmar har vi 32 bakterier :D

Det finns ett klart sammband mellan hur många matförgiftande bakterier vi får i oss och hur stor risken är att vi blir sjuka.
intressant! :thumbup:
ja trodde ju i min enfald att bakterierna på nåt magiskt sätt slutade dela sej i kylen :confused: :D

maRRtin
2006-01-12, 00:23
intressant! :thumbup:
ja trodde ju i min enfald att bakterierna på nåt magiskt sätt slutade dela sej i kylen :confused: :D
Psykotrofa bakterier kan fortsätta växa i kylskåpskall mjölk.

Det är inte förens man fryser bakterier och vattenaktiviteten i bakterierna avstannar som dom slutar dela på sig och går i dvala.

Pellefant
2006-01-12, 00:28
Tror svaret kan delas in i två olika svarsgrupper:

"Ja": De med "järnmage" och kan äta allt, alltid

"Nej, varför chansa?": De som varit ordentligt magsjuka minst en gång

Diana
2006-01-12, 00:33
Psykotrofa bakterier kan fortsätta växa i kylskåpskall mjölk.

Det är inte förens man fryser bakterier och vattenaktiviteten i bakterierna avstannar som dom slutar dela på sig och går i dvala.
ojj, är helt opåläst i detta märker jag :D bra att veta nu då :thumbup: