handdator

Visa fullständig version : Sötningsmedel dåligt för tänderna?


cardio
2006-01-07, 03:11
Nått jag har börjat fundera över på sistone är sötningsmedels inverkan på tandhygien. Jag käkar alltid sötningsmedel (Hermesetas) på filen och muslin för att få den härligt söt. Är detta lika dåligt, för tänderna, som att ösa på samma mängd socker?

Vad jag har förstått är ju socker sämre än t ex mörk bröd när det gäller påverkan på tänderna.

Och om detta nu stämmer, är det en riktig tanddödare att klämma i en massa fun-light i kvargen?

maRRtin
2006-01-07, 05:01
Nått jag har börjat fundera över på sistone är sötningsmedels inverkan på tandhygien. Jag käkar alltid sötningsmedel (Hermesetas) på filen och muslin för att få den härligt söt. Är detta lika dåligt, för tänderna, som att ösa på samma mängd socker?

Vad jag har förstått är ju socker sämre än t ex mörk bröd när det gäller påverkan på tänderna.

Och om detta nu stämmer, är det en riktig tanddödare att klämma i en massa fun-light i kvargen?
Nej, sötningsmedel har ingen inverkan på tandhygienen. Isåfall hade inte tandläkarförbundet rekomenderat sockerfria tuggumin.

Men du får ju fortfarande en "syra attack" av det andra du äter.

King Grub
2006-01-07, 06:06
Är inte Hermesetas tillverkat av cyklamat och sackarin? Jag skulle akta mig väldigt noga innan jag hällde det på allt, av andra anledningar än tandhälsans, cancerframkallande sådana.

Sverker
2006-01-07, 08:04
I frågan om att ställa sötningsmedel mot varandra skulle jag välja ett baserat på aspartam.

Ett säkrare alternativ är kanske sukralos men jag vet inte ifall det finns/är tillåtet som ett sötningsmedel man strör över maten. Istället är ju sukralossötade fruktyoughert något att fundera på.

King Grub
2006-01-07, 08:37
I frågan om att ställa sötningsmedel mot varandra skulle jag välja ett baserat på aspartam.

Jag med, alla gånger.

Strösötningsmedel kan man vara medveten om att dom flesta innehåller till största delen maltodextrin. Nu krävs det ju så mycket mindre mängd än socker att det inte spelar någon roll, men i alla fall.

Zerohero
2006-01-07, 11:18
Jag med, alla gånger.

Strösötningsmedel kan man vara medveten om att dom flesta innehåller till största delen maltodextrin. Nu krävs det ju så mycket mindre mängd än socker att det inte spelar någon roll, men i alla fall.

på min strösötningsmedel står det 93,7g kolhyrater och 1,4g protein per 100gram. Är proteinet aspartamet?

Densiteten är ju grymt låg på de sen igen, 70grams burken är säker halvliter och de tar ju då flera månader för mig iallfall att förbruka det. Brukar sätta sötningsmedel på kvargen.

King Grub
2006-01-07, 11:22
på min strösötningsmedel står det 93,7g kolhyrater och 1,4g protein per 100gram. Är proteinet aspartamet?

Densiteten är ju grymt låg på de sen igen, 70grams burken är säker halvliter och de tar ju då flera månader för mig iallfall att förbruka det. Brukar sätta sötningsmedel på kvargen.

Aspartam består av aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra förenat med metanol.

Zerohero
2006-01-07, 11:27
Aspartam består av aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra förenat med metanol.

Bra, då är det inget att oroa sig. 1,4g under någar månader blir ju inte någo mängder aspartam så slipper man få cancer av det sen. :thumbup: