handdator

Visa fullständig version : Indianerna i mexico


P.A.O.K.
2006-01-05, 20:30
Mexiko: Zapatisterna beger sig ut på en sex månader lång turné

Under 90-talet fick zapatisterna i Mexiko stor uppmärksamhet, men med tiden försvann gruppen alltmer ur blickfånget. Nu drar dock zapatisterna ut på en nationell turné.

Mexico City Med start på nyårsdagen kommer ledarna för zapatisterna, EZLN, att lämna sin enklav i den sydmexikanska delstaten Chiapas för att under det närmaste halvåret resa genom hela landet. Resan sammanfaller med de kommande kampanjerna inför presidentvalet i juli 2006.

Målsättningen för gerillan, som är kritiska till alla politiska partiet och inte är intresserade av att delta valet, är att finna allierade inom den ”verkliga vänstern”, men också att föra upp frågan om ursprungsbefolkningens rättigheter på den politiska dagordningen.

EZLN meddelar att man även kommer att organisera ett globalt möte ”mot nyliberalismen”. Ännu har man har dock inte meddelat något datum för detta möte.

Hur zapatisterna nu kommer att agera kommer att avgöra rörelsen framtid, menar samhällsvetaren Lucio Contreras.

- Utmaningen består i att antingen åter igen ta på sig en huvudroll, eller stegvis lämna scenen, menar Contreras.

Zapatisterna kallar sin resa genom landet för ”den annorlunda kampanjen”. Ledda av subcomandante Marcos kommer EZLN att besöka alla landets 32 delstater, där de kommer att arrangera möten tillsammans med sina anhängare.

EZLN reste vapen i början av 1994 med krav på demokrati, frihet och autonomi för landets ursprungsbefolkning.

Efter tolv dagars strider med armén ingicks en vapenvila som fortfarande gäller.

De efterföljande åren genomförde zapatisterna ett antal uppmärksammade politiska aktioner, vilket ledde till att man fick stort internationellt stöd.




Diego Cevallos/IPS

Ryska_raketen
2006-01-05, 20:32
hm ok

Allan
2006-01-05, 20:35
Jag vet inte vad du vill med den här. PMa mig. Tills dess är den låst.

allan