handdator

Visa fullständig version : Skillnad metabolism på två friska individer


Nismo
2006-01-05, 09:40
En del har som ursäkt att de inte kan gå upp i vikt pga. att de har så hög ämnesomsättning mm.

Hur mycket kan det skilja på två personer, som inte har några ämnesomsättningsjukdomar, samma kön, samma vikt och att de rör på sig lika mycket? (Gärna i enheten kcal)

pragmatist
2006-01-05, 10:15
Ganska lite, om du med "samma vikt" menar lika stor muskelmassa och samma kroppslängd (långa och smala individer har högre ämnesomsättning än korta och satta även om de väger lika mycket).

I den här studien visade det sig att en grupp kvinnor som tidigare haft problem med fetma men som nu hade samma vikt/muskelmassa som en kontrollgrupp hade en grundförbränning som var 8% lägre beroende på sämre sköldkörtelfunktion, ett genetiskt problem.

http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/63/6/879

Men det finns också stora genetiska skillnader i fråga om vilka tendenser olika individer har att lägga på sig kaloriöverskott i form av muskler och/eller fett (vilket torde vara uppenbart för alla och en var). Studier av tvillingar pekar på att samma kaloriöverskott ger stora skillnader i viktökning, kroppssammansättning och kroppsfettets distribution, skillnader som är mycket större mellan tvillingpar än inom paren själva.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=2336074&dopt=Abstract

En annan studie av enäggstvillingar som växt upp i olika miljöer tyder på att grundläggande BMI är till 74% ärftligt för män och 69% ärftligt för kvinnor. Intressant nog föreföll uppväxtmiljön inte spela någon roll för BMI över huvud taget, vilket man ju annars gärna kan tro.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=2336075&dopt=Abstract