handdator

Visa fullständig version : Rökt mat


mini
2006-01-02, 13:53
Jag äter ganska mycket rökt lax, och funderar på om det finns något negativt med det jämfört med exempelvis ugnsstekt dito? Själva rökningen alltså.

keffat_liv
2006-01-02, 13:58
Jag äter ganska mycket rökt lax, och funderar på om det finns något negativt med det jämfört med exempelvis ugnsstekt dito? Själva rökningen alltså.

enligt nån artikel jag läst så skulle det kunna ge cancer om man bara åt rökta saker. Vet inte om det är bs, men var refererat till en massa personer iaf.

King Grub
2006-01-02, 14:28
Det är inte *bs*

Charkuterivaror är inget jag skulle äta varje dag.

Nitrit används som tillsats i charkuteriprodukter, och de cancerogena nitrosaminerna bildas när nitriter reagerar med aminer.

Dessa är cancerogena hos de flesta djurarter, och även om direkta samband inte har visats hos människan, finns klara tumörbildande egenskaper.

Enligt SLV finns "ingen säker nivå för human exponering för NOC och därför är det viktigt att halterna av NOC och dess utgångsämnen hålls så låga som möjligt i alla livsmedel".

Halterna i svenska livsmedel är noga reglerade, men det är inte en god idé att t ex basera sitt proteinintag på bacon och kassler.

90 % av det genomsnittliga svenska intaget kommer från nitribehandlade charkprodukter och öl.

Askorbinsyra motverkar bildning av cancerogena nitrosaminer i magsäcken.

"Det är svårt att få en klar bild över den faktiska nitritexponeringen som beror av intag via födan både naturligt och från tillsatser, omvandling av nitrat till nitrit i mag-tarmkanalen samt en viss egenproduktion i kroppen. Med nuvarande ADI är det helt klart att många överskrider det rekommenderade intaget av nitrit."

-SLV

http://www.slv.se/templates/SLV_Page____8749.aspx

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=9445

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=8748

mini
2006-01-02, 14:44
Tack Grub. Så, 100g rökt lax dagligen struket från listan.

King Grub
2006-01-02, 15:05
Även förutom eventuell cancerrisk finns det ett bevisat samband med stort intag av bacon och charkprodukter och typ 2 diabetes.

"The relative risk for diabetes for every 1-serving increase in intake is 1.26 (95% CI, 1.21-1.42) for red meat, 1.38 (95% CI, 1.23-1.56) for total processed meats, 1.73 (95% CI, 1.39-2.16) for bacon, 1.49 (95% CI, 1.04-2.11) for hot dogs, and 1.43 (95% CI, 1.22-1.69) for processed meats."

Arch Intern Med. 2004 Nov 8;164(20):2235-40.

En svag koppling till ökad risk för hjärntumörer verkar finnas.

"Insufficient data were available for analyzing dose-response relationships, although a few individual studies showed evidence of increasing risk with increasing cured meat intake."

J Environ Pathol Toxicol Oncol. 2003;22(2):129-37. Dietary cured meat and the risk of adult glioma.

Huvudrisken vad gäller cancer och charkprodukter är ju dock gastrointestinala tumörer.

"The intake of processed meats and bacon was positively associated with gastric cancer risk, but primarily in men"

Cancer Causes Control. 2003 Aug;14(6):547-58.

"Positive associations were found for bacon (RR highest/lowest intake = 1.33; 95% CI = 1.03-1.71) and other sliced cold meat (RR highest/lowest intake = 1.29; 95% CI = 0.96-1.72). Separate analyses among subjects with self-reported stomach disorders revealed higher RR of stomach cancer for dietary salt and several types of cured meat."

Cancer Causes Control. 2003 Jun;14(5):427-38. Salt intake, cured meat consumption, refrigerator use and stomach cancer incidence: a prospective cohort study.

keffat_liv
2006-01-02, 15:07
vad menas med "gastrointestinala"?

King Grub
2006-01-02, 15:17
Mage och tarm.