handdator

Visa fullständig version : köttfärssås


sissa
2005-12-11, 10:41
Hur gör ni eran köttfärsås (ni som gör det)?

Så här gör jag; ( och jag lagar inte mat utifrån att det ska vara särskilt bra ur träningssynpunkt. inte mycket iaf. bara så ni vet)

hackad gul lök
hackad vitlök
riven morot
ibland riven rotselleri
ibland ett lagerblad
tomatpuré
tomatkross
blandfärs eller nötfärs eller lammfärs
massor med hackad färsk persilja
riven parmesanost till

hällde i en skvätt av nån köttfond med vin i igår och det var gött


När jag var yngre vill jag minnas att jag föredrog köttfärsåsen baserad på nån gräddblandning snarare än tomatkross. Det är dock inget som jag testat på länge.

Nå, hur gör ni?

mini_Arnold
2005-12-11, 10:45
600gram nöt eller blandfärs
500gram fromage frais(eller kesella)
chilipulver eller tacomix o lite vatten
färdigt :thumbup:

tigerofsweden
2005-12-11, 11:53
Nötfärs
Buljongtärning
Krossad tomat
Tomatpuré
Salt
Vitpeppar
:thumbup:

Nils.R
2005-12-11, 12:03
nötfärs
champinjoner
krossade tomater
keso
massa kryddor

MyungChul
2005-12-11, 12:21
Köttfärs
Kalvfond
Gul Lök/Schalottenlök
Ärtor
Morötter
Pasta

Blandas ihop, ätes till fördel med sked och ev ketchup.

blekfet2
2005-12-11, 12:43
nötfärs
1 röd paprika
salt,peppar,vitpeppar
ketchup
lite minimjölk
ibland lite c.fraise men oftast inte

sissa
2005-12-11, 12:45
nötfärs
champinjoner
krossade tomater
keso
massa kryddor


keso är svajngott till köttfärs.

sissa
2005-12-11, 12:46
Köttfärs
Kalvfond
Gul Lök/Schalottenlök
Ärtor
Morötter
Pasta

Blandas ihop, ätes till fördel med sked och ev ketchup.

ärtor har jag nog aldrig hört talas om i köttfärsåssammanhang. men varför inte.

Kryss
2005-12-11, 12:59
nötfärs
hackad lök (och ibland vitlök)
tomatkross
tomatpure
svartpeppar
salt
paprikapulver
tabasco/sambal oelek
ibland en liten buljongtärning

ätes med riven ost och ketchup

snickers
2005-12-11, 13:14
ärtor har jag nog aldrig hört talas om i köttfärsåssammanhang. men varför inte.

ärtor är givet..är mer fundersam över keso i köttfärssåsen *screwy*

Kaboffastar
2005-12-11, 13:46
keson lär väl smälta ?

sissa
2005-12-11, 14:11
keson lär väl smälta ?

nej, det tror jag inte. jag har haft keso i lasagne istället för bechamelsås.
funka bra.

MyungChul
2005-12-11, 14:54
ärtor är gott och passar till allt :D:D

olwe
2005-12-11, 15:54
nötfärs
mjölk
champinjoner
peppar, salt
soya
nån lök om jag har det hemma.

En annan är:

nötfärs
tomatkross
basilika
tomatpure
salt o peppar
gul lök
vit lök (heter det vitlök eller vit lök?)
parmesan

Den sista blir lite Bolongese

Frazze
2005-12-11, 17:21
500gnötfärs
100gketchup
tacokrydda

Frazze
2005-12-11, 17:22
nötfärs
mjölk
champinjoner
peppar, salt
soya
nån lök om jag har det hemma.

En annan är:

nötfärs
tomatkross
basilika
tomatpure
salt o peppar
gul lök
vit lök (heter det vitlök eller vit lök?)
parmesan

Den sista blir lite Bolongese


Vitlök heter det

H.Emanuel
2005-12-11, 18:03
Man kan faktiskt hacka i äpple i köttfärssåsen också. Inte alls tokigt

Max
2005-12-11, 23:04
Nötfärs
Tomatkross
Lök
Oregano
Basilika
Svartpeppar
Lökpulver
Salt
Edit: Lite soja brukar jag ha i också

Nils.R
2005-12-11, 23:07
keson smälter lite ja,blir riktigt gött

occt
2005-12-11, 23:31
mamma lagar ! :hbang:

Glenno
2005-12-13, 13:42
Nått som inte är så dumt är att hälla i en burk med taco salsa [taco sås], gärna "hot" :)

Såg att många hade tacokryddor i sina, antar att dom har pulver formatet i såsen då.

grisbil3n
2005-12-15, 14:29
Jag har kört häflten kalvfärs hälften blandfärs nån gång och det blev riktigt gott, nästan lite sött fast på ett väldigt aptitiligt sätt. Massor av vitlök är givet.

oksiv1
2005-12-20, 19:12
Någon som har en aning om kcal-innehållet i 10% nörfärs?

King Grub
2005-12-20, 19:44
Någon som har en aning om kcal-innehållet i 10% nörfärs?

http://www.slv.se/templates/LDB_Search.aspx?id=6242

oksiv1
2005-12-20, 19:57
http://www.slv.se/templates/LDB_Search.aspx?id=6242

Hittar inte det där. Står bara köttfärssås och eftersom att jag gör min egen köttfärssås så vill jag gärna veta det totala kcal-innehållet.
Men jag tippar på 150 kcal/100 g

userfriendly
2005-12-20, 20:03
Hittar inte det där. Står bara köttfärssås och eftersom att jag gör min egen köttfärssås så vill jag gärna veta det totala kcal-innehållet.
Men jag tippar på 150 kcal/100 g

har för mig att det är 150kcal/100g, 10g fett o 20g protein

z_bumbi
2005-12-20, 20:40
ärtor har jag nog aldrig hört talas om i köttfärsåssammanhang. men varför inte.

De flesta frysta grönsaker funkar utmärkt i köttfärsås, då blir det en kastrull mindre att diska. :D

Man kan faktiskt hacka i äpple i köttfärssåsen också. Inte alls tokigt


Banan i en köttfärsås med curry är gott. Äpple och banan funkar också.

oksiv1
2005-12-20, 21:17
har för mig att det är 150kcal/100g, 10g fett o 20g protein

Kom fram till samma sak:
http://www.fineli.fi/foodsearch.php?name=&stype=s&lang=sv

King Grub
2005-12-20, 22:45
Hittar inte det där. Står bara köttfärssås och eftersom att jag gör min egen köttfärssås så vill jag gärna veta det totala kcal-innehållet.
Men jag tippar på 150 kcal/100 g

Sök på nötfärs...

oksiv1
2005-12-20, 22:47
Sök på nötfärs...

Får fortfarande ingen träff på "nötfärs".

King Grub
2005-12-20, 22:48
Det får jag. :confused:

oksiv1
2005-12-20, 22:51
Hittade nu:
Nötfärs max 10% 148,5 kcal 20 g protein 7,6 g fett
Använde bara basicinställningarna när jag sökte förr *screwy*

timoat
2005-12-22, 09:01
Jag brukar alltid bryna min nötfärs i teflonpanna, sen kokar jag den så det mesta av fettet flyter upp till ytan så man kan hälla av det. Sen i me alla goa grejer. Nån annan som gör denna underlighet?

ArooN
2006-01-06, 00:52
Får skriva ner receptet på Köttfärssåsen jag och "mattiasbiff"
lagade ihop idag!

250g nötfärs.
1 gullök
1 rödlök
1 vitlöksklyfta (lök ÄR gott :thumbup: )
2-3 soltorkade tomater
2 hela medelstora tomater
Några klickar tomatpuré
Citronpeppar
Svartpeppar
Salt
Oregano
En skvätt vatten

Hacka löken i valfri storlek, bryn dessa i lite olja, lägg i köttfärsen, låt den brynas.
I med tomaterna och de soltorkade, blanda om.
I med en skvätt vatten och häll i tomatpuré tills du får önskad färg/smak.
Låt koka en stund smaka sedan av med tomatpuré och kryddor.
Serveras med fördel tillsammans med Fullkornspasta.
Denna portion var lagom som lunch för två personer.


andreas

Mattiasbiff
2006-01-06, 13:04
Får skriva ner receptet på Köttfärssåsen jag och "mattiasbiff"
lagade ihop idag!

250g nötfärs.
1 gullök
1 rödlök
1 vitlöksklyfta (lök ÄR gott :thumbup: )
2-3 soltorkade tomater
2 hela medelstora tomater
Några klickar tomatpuré
Citronpeppar
Svartpeppar
Salt
Oregano
En skvätt vatten

Hacka löken i valfri storlek, bryn dessa i lite olja, lägg i köttfärsen, låt den brynas.
I med tomaterna och de soltorkade, blanda om.
I med en skvätt vatten och häll i tomatpuré tills du får önskad färg/smak.
Låt koka en stund smaka sedan av med tomatpuré och kryddor.
Serveras med fördel tillsammans med Fullkornspasta.
Denna portion var lagom som lunch för två personer.


andreas


Det där va inte äckligt kan jag säga :D

Men du glömde skriva dit kvargen!

bubbe
2006-01-06, 13:42
Skriver ner ett klassiskt bolognese recept, brukar köra ungefär så här
men byter in lite bräckt skinka mot baconen och ut med sellerin och levern.

smör
bacon 2 paket hackat
lök 1 st hackad
morot 1 st hackad
selleri 1 st hackad
nötfärs 500 gr
kycklinglever 150gr hackad
köttbuljong 5 dl
passerad tomat 1 burk
rödvin 1,5 dl
muskot riven ca 1 krm

bryn bacon, lägg i löken, morot och sellerin fräs lugnt.

öka värmen, tillsätt färsen och bryn ihop med det andra, tillsätt levern
och sist i med buljongen, tomaterna, vinet och muskoten.

puttra under lock 2-5 tim, tillsätt vatten om det blir för torrt. Ju längre
koktid, ju fylligare och mustigare smak. salt och peppar så klart efter smak.

Den som har provat detta kommer aldrig mer laga "vanlig" köttfärssås.

Psychological
2007-11-08, 19:37
Testa ajvar i din köttfärsås! jag lovar att det blir supergott :hbang: