handdator

Visa fullständig version : omega 3


Big_N
2005-11-27, 18:23
Har hört att en del äter detta, kan någon snabbt o lätt förklara vad omega 3 gör o varför det e bra? tack på förhand

ps. gärna på svenska :P

Sverker
2005-11-27, 18:31
Det hår står i Best of:

Det finns inget dåligt fett ! Fett är energi och så länge vi förbränner fettet är det inget problem. Det som skiljer är att kroppen väljer att lite fortare förbränna omättat och fleromättat fett och kvar blir då mättat fett som förbränns aningen långsammare.
En fördel med mättat fett är att det kan ge en bättre mättnadssignal till hjärnan. Kan vara något att pröva när man håller igen på kalorierna och är vrålhungrig hela tiden.

Koesterol är givetvis en viktig byggsten i kroppen. Vi kan inte vara utan den och den skall vara kvar. Minskar vi intaget av kolesterol från maten ökar levern bara sin egna tillverkning. Vad vi kan styra är att kolesterolet inte lagras in för mycket i kärlväggarna. Detta gör vi genom att ge kroppen de byggstenar den behöver dvs tillräkligt med Omega-3 fett från linolja och fisk.

Från Omega - 3 och från Omega - 6 fett bildar kroppen Prostaglandiner och Tromboxaner som har hormonliknade egenskaper. Den ena är gas och den andra är broms.
När vi tex får en blödning så levrar sig blodet. Från Omega - 6 kommer signalen " Täpp till, täpp till " så att jag inte förblöder och från Omega - 3 kommer signalen " lös upp, lös upp " så att jag får fram syre så att jag inte kvävs !
På samma sätt gäller det med spänningen i blodkärlen. Omega - 6 kniper åt så att blodtrycket stiger och vi inte svimmar av blodbrist till hjärnan och Omega- 3 slappnar av så att blodet kommer fram i de finaste blodkärlen långt ut i kroppen. En mycket fin balans.

Vi kan styra balanse Omega - 6 till Omega - 3. Mycket forsknig tyder på att vi skall äta förhållandet 5 : 1. Nu äter vi i Västerlandet betydligt mer Omega - 6 än -3 så för att återställa balansen måste man ned till 3 : 1 eller t o m 2 : 1. Slutsatsen är enkel = > ÄT MER FISK.
Att bara äta fleromättat fett är ingen bra lösning. Fettet är känsligt för syre och kräver att man äter mer antioxidanter. Mer av det fettet och halterna av fria radikaler ökar och man har inte vunnit någonting ! Har kommer det omättade fettet från rapsolja och nötter in. Bra energi utan att störa balansen i kroppen.

Har du betalt dyra pengar för ett Omega - 9 -fett så har du blivit lurad !
Omega-9 är oljesyra, världens vanligaste fettsyra. Mjölkfett är ca 1/3 oljesyra, rapsolja är över 2/3 oljesyra !
Den bygger vi själva lätt i kroppen och är den fettsyra som lättast förbränns också. Ren och bra energi.

Jag har inga uppgifter om att Omega-3 direkt skulle kunna öka ämnesomsättningen och fettförbränningen men när väl det fleromättade fettet sitter på plats i cellväggarna så reagerar muskel- , nerv- och fett-cellen bättre på signalerna från dina hormon ( insulin, adrenalin, kortisol, testosteron osv, osv ).

Var börjar man läsa ?
Ta reda på kurslitteraturen till kurserna i näringslära. Det man kan läsa där är i o f s ca 10 år gammal kunskap men den är väl dokumenterad. Därefter har man bra kunskap att stå på för att läsa mer och om spjutspetsforskningen kring fetter.