handdator

Visa fullständig version : Socker till fett?


MacLeod
2005-11-24, 13:18
Visst fan är det så att kroppen inte kan omvandla socker till fett? Så att om man skulle undvika fettet så skulle man inte lägga på sig? Eller minns jag fel?

Grahn
2005-11-24, 13:21
Den kan men är obenägen att göra så, men då socker kan blockera fettförbränningen ger det ju indirekt en fettinlagring så det är ju ingen lösning.

King Grub
2005-11-24, 13:42
Fruktos orskar lätt de novo lipogenes, genom flera möjliga processer: metabola effekter direkt på adipocyterna, fruktosmetabolism i levern som kan tänkas påverkarka adipös vävnad genom frisättande av metaboliter som laktat, och möjligen genom aktivering av det sympatiska nervsystemet, som i råttstudier visats stimulera lipolys.

Då socker innehåller 50% fruktos är det lätt att se att socker kan lagras in som kroppsfett utan problem.

Även övrig kolhydrat kan lagras in som kroppsfett. I fasta utgör de novo lipogenes ingen faktor, men efter en insulinfrisättande måltid kan de novo lipogenes uppgå till nära 40%.

Som vanligt är det energimängden som avgör; över en längre tidsperiod är alltid faktorn bakom ökad mängd kroppsfett en kroniskt positiv energibalans medierad av en dålig kontroll av energiintaget och/eller en för låg energiförbrukning. Ökad fettinlagring åstadkommes i huvudsak från exogent fett och i en mer begränsad omfattning från andra substrat som transformeras till kroppsfett, i huvudsak kolhydrat (de novo lipogenes). Både akut och kroniskt överintag av kolhydrat leder till de novo lipogenes; när glykogendepåerna och levern inte kan hålla mer kolhydrat, men intaget är fortsatt, omvandlas även kolhydrat till kroppsfett. I synnerhet vid ett tillstånd av insulinresistens. Även akut förhöjda insulinnivåer i kombination med fulla glykogendepåer och inaktivitet (t ex sänggående) är ett säkert sätt att effektivt åstadkomma de novo lipogenes. Kort sagt = ät mer än du gör av med, oavsett källa = fettinlagring.

TylerDurden84
2005-11-24, 14:44
Fruktos orskar lätt de novo lipogenes, genom flera möjliga processer: metabola effekter direkt på adipocyterna, fruktosmetabolism i levern som kan tänkas påverkarka adipös vävnad genom frisättande av metaboliter som laktat, och möjligen genom aktivering av det sympatiska nervsystemet, som i råttstudier visats stimulera lipolys.

Då socker innehåller 50% fruktos är det lätt att se att socker kan lagras in som kroppsfett utan problem.

Även övrig kolhydrat kan lagras in som kroppsfett. I fasta utgör de novo lipogenes ingen faktor, men efter en insulinfrisättande måltid kan de novo lipogenes uppgå till nära 40%.

Som vanligt är det energimängden som avgör; över en längre tidsperiod är alltid faktorn bakom ökad mängd kroppsfett en kroniskt positiv energibalans medierad av en dålig kontroll av energiintaget och/eller en för låg energiförbrukning. Ökad fettinlagring åstadkommes i huvudsak från exogent fett och i en mer begränsad omfattning från andra substrat som transformeras till kroppsfett, i huvudsak kolhydrat (de novo lipogenes). Både akut och kroniskt överintag av kolhydrat leder till de novo lipogenes; när glykogendepåerna och levern inte kan hålla mer kolhydrat, men intaget är fortsatt, omvandlas även kolhydrat till kroppsfett. I synnerhet vid ett tillstånd av insulinresistens. Även akut förhöjda insulinnivåer i kombination med fulla glykogendepåer och inaktivitet (t ex sänggående) är ett säkert sätt att effektivt åstadkomma de novo lipogenes. Kort sagt = ät mer än du gör av med, oavsett källa = fettinlagring.

Är det likadant med protein. Förvandlas allt överflödigt protein som kroppen inte ta upp till kroppsfett eller omvandlas det till kolhydrater med?

LunaSpice
2005-11-24, 14:54
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15051594

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15447924

Där finns en sammafattning av litteratur och studier kring fruktos och fetma. Ganska intressant läsning.

Grahn
2005-11-24, 14:57
Är det likadant med protein. Förvandlas allt överflödigt protein som kroppen inte ta upp till kroppsfett eller omvandlas det till kolhydrater med?

Det handlar ju om energibalansen inte proprotionerna av ett enskilt näringsämne.....äter du för mycket protein kommer kroppen att ha ett energiöverskott som den lagrar.

King Grub
2005-11-24, 15:06
Precis, och ett överskott av protein oxiderar till energi, som antingen används som energi eller lagras som kroppsfett, precis som allt annat.

King Grub
2005-11-24, 15:07
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15051594

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15447924

Där finns en sammafattning av litteratur och studier kring fruktos och fetma. Ganska intressant läsning.

Här är en fullängdsartikel:

http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/5

TylerDurden84
2005-11-25, 17:18
Det handlar ju om energibalansen inte proprotionerna av ett enskilt näringsämne.....äter du för mycket protein kommer kroppen att ha ett energiöverskott som den lagrar.
Precis, och ett överskott av protein oxiderar till energi, som antingen används som energi eller lagras som kroppsfett, precis som allt annat.

Jag tror jag förstår vad ni menar. Men om vi antar att jag inte ätit kolhydrater på ca 12 timmar och mina depåer är så gott som tömda och jag sen käkar 50 gram protein. Kommer inte kroppen välja att omvandla överflödet av proteinet till glykogen FÖRST och sen till kroppsfett, eller går mycket till kroppsfett trots att glykogendepåerna är tömda?

Sverker
2005-11-25, 20:17
Jag tror jag förstår vad ni menar. Men om vi antar att jag inte ätit kolhydrater på ca 12 timmar och mina depåer är så gott som tömda och jag sen käkar 50 gram protein. Kommer inte kroppen välja att omvandla överflödet av proteinet till glykogen FÖRST och sen till kroppsfett, eller går mycket till kroppsfett trots att glykogendepåerna är tömda?

Lite beroende på vad du ätit istället och hur mycket energi du förbrännt men det mesta av proteinet kommer att bli till glukos.

Efter 12 timmar är insulinnivåerna i botten och glukagonhalten i blodet högt.
Allt som kommer till levern, dvs de icke essentiella aminosyrorna kommer direkt att ombildas till glukos och höja blodsockret.

Att från dessa kanske 30 gram glukos få till en sådan insulinfrisättning som stimulerar syntes av fettsyror låter enligt mig orimligt. Istället kommer insulinet att stimulera bildandet av leverglykogen.

TylerDurden84
2005-11-26, 16:59
Lite beroende på vad du ätit istället och hur mycket energi du förbrännt men det mesta av proteinet kommer att bli till glukos.

Efter 12 timmar är insulinnivåerna i botten och glukagonhalten i blodet högt.
Allt som kommer till levern, dvs de icke essentiella aminosyrorna kommer direkt att ombildas till glukos och höja blodsockret.

Att från dessa kanske 30 gram glukos få till en sådan insulinfrisättning som stimulerar syntes av fettsyror låter enligt mig orimligt. Istället kommer insulinet att stimulera bildandet av leverglykogen.

Tack :thumbup: