kampsporttjej
2005-11-18, 13:08
hej!
jag är nyfiken på hur media påverkar människors relation till kost och motion.
om någon har referenser till artiklar som forskat om :
-människors inställning till mat
-"rädsla" som skapats mot enskilda livsmedel
-om medias information om kost påverkar människor i positiv/negativ riktning.
-vilka som snappar upp medias information om kost och hälsa.
-hur människors förhållande till mat varit genom tiderna.
-studier som visar hälsoskillnader (i självkänsla och livskvalitet) hos människor som undviker vad som i folkmun kallas "förbjuden mat", och de som inte gör det.
-ifall övervikt är ett större problem för män än för kvinnor. om övervikt
kanske inte är så "livsfarligt" som media påstår.
-risker/fördelar med undervikt/konstant försöka ligga lite under sin kaloriförbrukning.
-förändringar i kunskap om kost och hälsa under 1900-talet. har ökad
medvetenhet lett till ökad _upplevd_ hälsa?
mitt syfte är att se om man inte borde avdramatisera skräcken och
hälsostressen som jag tror uppstår av allt informationsflöde i samband
med extrema utseendeideal. att man inte ser till helheten. att det finns missledande krafter därför att det finns pengar att tjäna i ordet "Hälsa".
om det är så att de som tar till sig informationen redan är de som redan har
kunskap om kost och motion, att de som verkligen skulle behöva göra en livsstilsförändring tycker att det verkar för komplicerat.
oj, blev ett rätt långt inlägg. men som sagt, länkar/ publikationer mottages mer än gärna!
jag är nyfiken på hur media påverkar människors relation till kost och motion.
om någon har referenser till artiklar som forskat om :
-människors inställning till mat
-"rädsla" som skapats mot enskilda livsmedel
-om medias information om kost påverkar människor i positiv/negativ riktning.
-vilka som snappar upp medias information om kost och hälsa.
-hur människors förhållande till mat varit genom tiderna.
-studier som visar hälsoskillnader (i självkänsla och livskvalitet) hos människor som undviker vad som i folkmun kallas "förbjuden mat", och de som inte gör det.
-ifall övervikt är ett större problem för män än för kvinnor. om övervikt
kanske inte är så "livsfarligt" som media påstår.
-risker/fördelar med undervikt/konstant försöka ligga lite under sin kaloriförbrukning.
-förändringar i kunskap om kost och hälsa under 1900-talet. har ökad
medvetenhet lett till ökad _upplevd_ hälsa?
mitt syfte är att se om man inte borde avdramatisera skräcken och
hälsostressen som jag tror uppstår av allt informationsflöde i samband
med extrema utseendeideal. att man inte ser till helheten. att det finns missledande krafter därför att det finns pengar att tjäna i ordet "Hälsa".
om det är så att de som tar till sig informationen redan är de som redan har
kunskap om kost och motion, att de som verkligen skulle behöva göra en livsstilsförändring tycker att det verkar för komplicerat.
oj, blev ett rätt långt inlägg. men som sagt, länkar/ publikationer mottages mer än gärna!