handdator

Visa fullständig version : Mättat fett är inte dåligt?


Bjorne
2005-10-24, 23:00
"J Intern Med. 2005 Aug;258(2):153-65.

Dietary fat intake and early mortality patterns--data from The Malmo Diet and Cancer Study.

Leosdottir M, Nilsson PM, Nilsson JA, Mansson H, Berglund G.

Department of Medicine, Lund University, University Hospital (UMAS), Malmo, Sweden. margret.leosdottir@med.lu.se

OBJECTIVES: Most current dietary guidelines encourage limiting relative fat intake to <30% of total daily energy, with saturated and trans fatty acids contributing no more than 10%. We examined whether total fat intake, saturated fat, monounsaturated, or polyunsaturated fat intake are independent risk factors for prospective all-cause, cardiovascular and cancer mortality. DESIGN: Population-based, prospective cohort study. SETTING AND SUBJECTS: The Malmo Diet and Cancer Study was set in the city of Malmo, southern Sweden. A total of 28,098 middle-aged individuals participated in the study 1991-1996. MAIN OUTCOME MEASURES: Subjects were categorized by quartiles of relative fat intake, with the first quartile used as a reference point in estimating multivariate relative risks (RR; 95% CI, Cox's regression model). Adjustments were made for confounding by age and various lifestyle factors. RESULTS: Women in the fourth quartile of total fat intake had a significantly higher RR of cancer mortality (RR 1.46; CI 1.04-2.04). A significant downwards trend was observed for cardiovascular mortality amongst men from the first to the fourth quartile (P=0.028). No deteriorating effects of high saturated fat intake were observed for either sex for any cause of death. Beneficial effects of a relatively high intake of unsaturated fats were not uniform. CONCLUSIONS: With the exception of cancer mortality for women, individuals receiving more than 30% of their total daily energy from fat and more than 10% from saturated fat, did not have increased mortality. Current dietary guidelines concerning fat intake are thus generally not supported by our observational results."

Hitta den på flashback's forum.

Baha
2005-10-25, 10:20
Såg den igår där med, men är inte så insatt i andra studier.

Vore kul om ngn som läst studierna som säger tvärtemot kunde kommentera :)

zirak
2005-10-25, 11:48
Mera intressant läsning

http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,718626,00.html
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=463414

Samt Sverkers favorit :D
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/m-sciencesv.html

davedava
2005-11-02, 11:42
En grupp vid Rockefeller University har undersökt hur fettsnål kost kan ge skadliga effekter på vår hälsa. Man påpekar att ca 70 % av hjärnan består av fett som isolerar neuronerna. I cellens viktiga membraner finns fett och en övergång från mättade till omättade fetter ändrar fördelningen av fetterna i membranen. Detta kan påverka genomträngligheten för allt från glukos, signalproteiner och hormoner till bakterier, virus och cancerframkallande substanser in och ut i cellen. Den fettsnåla kosten kan också påverka cellernas åldrande liksom blodcellernas förmåga att klumpa ihop sig.
Nu förstår jag inte, syftar detta stycke på övergång från mättat till omättat fett i kosten, fettsnål diet, aller både och?

zirak
2005-11-02, 12:25
Nu förstår jag inte, syftar detta stycke på övergång från mättat till omättat fett i kosten, fettsnål diet, aller både och?

Både och.