handdator

Visa fullständig version : GI och värme?


Zakath
2005-10-24, 15:41
Jag undrar om värme har någon påverkan på en matvaras GI? Då menar jag t.ex. om man rostar ett bröd eller liknande där man värmer en matvara som behåller ungefär samma egenskaper upphettad som nedkyld om ni förstår vad jag menar.

Har letat förgäves efter någon studie på det här, skulle vara hemskt tacksam om någon vet något om detta, gärna underbyggt med en studie!

Tack på förhand!

King Grub
2005-10-24, 15:44
Beror på livsmedlet och värmen; det går inte att ge något generellt svar. GI:t på rostat bröd skiljer sig inte mot samma bröd orostat. GI på potatis som bakas i ugnsvärme fördubblas nästan. Det är olika; du får titta i någon tabell för varje livsmedel.

Zakath
2005-10-24, 15:53
Beror på livsmedlet och värmen; det går inte att ge något generellt svar. GI:t på rostat bröd skiljer sig inte mot samma bröd orostat. GI på potatis som bakas i ugnsvärme fördubblas nästan. Det är olika; du får titta i någon tabell för varje livsmedel.



Okej tack så mycket. Tror du jag kan dra som slutsats att värme inte har någon generell inverkan på GI-värdet?

Pepz
2005-10-24, 15:58
det är inte lika vanligt att GI sjunker vid värmepåverkan som att det stiger, men man kan inte generellt säga att det stiger

King Grub
2005-10-24, 15:59
Tror du jag kan dra som slutsats att värme inte har någon generell inverkan på GI-värdet?

Nej.

Därmot har GI nästan ingen betydelse eller påverkan för en tränande person på samma sätt som det har för en soffpotatis.

Zakath
2005-10-24, 16:10
det är inte lika vanligt att GI sjunker vid värmepåverkan som att det stiger, men man kan inte generellt säga att det stiger



Tror du att du kan ge några exempel på det här? Tack igen :)

Zakath
2005-10-24, 16:11
Nej.

Därmot har GI nästan ingen betydelse eller påverkan för en tränande person på samma sätt som det har för en soffpotatis.


Okej, är det någon ny studie som säger detta? var kan jag hitta den? Tack :)

King Grub
2005-10-24, 16:27
Det har aldrig varit så. Det är GI-hysteri. "GI" har blivit ett modeord. En vältränad person har mångdubbelt bättre insulinkänslighet och glukostolerans och påverkas inte på samma sätt. En soffpotatis med låg glukostolerans frisätter massor av insulin av samma måltid som en vältränad person knappt påverkas av.

Zerohero
2005-10-24, 16:30
Nej.

Därmot har GI nästan ingen betydelse eller påverkan för en tränande person på samma sätt som det har för en soffpotatis.

Men om man äter lågt GI och närinsrikt förstås, kómmer den ytterligare förbättrade insulinkänsligheten ha nån betydlese för muskeltillväxt?

Zakath
2005-10-24, 16:33
Det har aldrig varit så. Det är GI-hysteri. "GI" har blivit ett modeord. En vältränad person har mångdubbelt bättre insulinkänslighet och glukostolerans och påverkas inte på samma sätt. En soffpotatis med låg glukostolerans frisätter massor av insulin av samma måltid som en vältränad person knappt påverkas av.



Intressant!

jag är ledsen att jag frågar så mycket, men finns det någon bok/studie/websida där man kan få lite statistik på insulinkänsligheten på tränade respektive otränade personer? Stort tack för ditt tålamod!

King Grub
2005-10-24, 16:38
Prev Med. 2005 May;40(5):564-9.

Pflugers Arch. 2005 Sep 10.

Eur J Appl Physiol. 2005 Sep 6;:1-7

J Clin Endocrinol Metab. 2003 Nov;88(11):5444-51.

Med Sci Sports Exerc. 2003 May;35(5):777-83.

J Clin Endocrinol Metab. 2003 Mar;88(3):1264-70.

J Clin Endocrinol Metab. 2001 Dec;86(12):5755-61.

Finns ju hur mycket som helst.

Zakath
2005-10-24, 17:02
Prev Med. 2005 May;40(5):564-9.

Pflugers Arch. 2005 Sep 10.

Eur J Appl Physiol. 2005 Sep 6;:1-7

J Clin Endocrinol Metab. 2003 Nov;88(11):5444-51.

Med Sci Sports Exerc. 2003 May;35(5):777-83.

J Clin Endocrinol Metab. 2003 Mar;88(3):1264-70.

J Clin Endocrinol Metab. 2001 Dec;86(12):5755-61.

Finns ju hur mycket som helst.



Jag förstår inte hur du hittar alla studier, jag letar och letar men hittar bara massa konstiga studier som inte alls berör ämnet jag letar efter :/

Tack :)