handdator

Visa fullständig version : Viktiga punkter inom kost


Rob The Man
2002-07-09, 09:30
Tänkte skriva lite om kost nu när jag har tid

Se till att få i dig tillräckligt med kolhydrater,så att motorn fungerar på bästa sätt.Ät alltid en frukost där basen skall vara gröt eller musli som startar kroppens funktioner och ger motorn en bra start på dagen.

Håll i med mellanmålen på för och eftermiddagen.En frukt eller grovt bröd gör att du tar bort sockerbegäret,så att du kan bortse från fikabröd eller godis och gör att du har kraft kvar under resten av arbets/skoldagen.

Ge tid för lunchen,fokusera på din egen arbetsinsats och ät lagad mat så att förbränningen och omsättningen av energi hålls igång.Du fyller på med mer energi och du gör ett bättre arbete.Tänk på kolhydraterna i ris,pasta och potatis.
Glöm inte att äta grönsaker.

Ät en bra middag med lagad mat oavsett om du kommer hem sent och en aktivitet har sinkat dig tidmässigt.Kroppen behöver ha bränsle även under vilan på natten för att kunna återhämta sig på bästa sätt till nästa dag.Kom ihåg att ett ökat bränsleintag i form av kolhydrater till musklerna tillsammans med aktivitet sätter fart på fettförbränningen och ökar prestationsförmågan.

Tänk på vattentillförseln!Ställ en plastflaska med vatten nära till hands så att du påminns om att dricka vatten regelbundet.Ett glas vatten per timme under arbets/skoldagen är ett bra mått och ersätt gärna kaffe med vatten istället.Detta förbättrar ditt upptag av vitaminer och mineraler.Din prestationsförmåga höjs,du blir mindre trött och koordinationen påverkas posetivt.

Se gärna till att få ett dagligt intag av 5 olika grönsaker eller frukter.Du kan också komplettera din kost med ett multivitamin-ochmineraltillskott som ett stöd om du känner behov av det.Unna dig något extra i mat när helgen kommer så att kroppen känner att du inte bara stryper åt.Då får även psyket en posetiv kick.

Var inte rädd för att äta bra fett i form av till exempel olivolja som du blandar med äppelcidervinäger,örtsalt och svartpeppar till en dressing och häller på sallad eller råkost som du äter till lunch eller middag.Se också till att några gånger i veckan äta fet fisk som exempel lax,strömming,makrill eller forell.Det bra fettet är av stot betydelse för många viktiga funktioner i kroppen bland annat upptaget av fettlösliga vitaminer,hormoner,immunförsvaret och nervsystemet.

Tack för mig
/Robban