handdator

Visa fullständig version : Extremt hållbar mjölk.


Sean Coleman
2005-10-12, 20:42
H-mjölk, sterilmjölk eller UHT-mjölk. Den sista förkortningen står för ultrahög temperaturbehandling, och säger vad som sker. Man upphettar mjölken till ca. 140 grader under 2 - 4 sekunder, varvid alla ingående bakterier och mikrorganismer avdödas och proteiner blir inaktiva. Sedan förpackas mjölken aseptisk och skall då vara hållbar i ett år även vid förvaring vid 20 grader. Hittills har jag dock bara upplevt positiva aspekter gällande denna typ av mjölk. Någon som kanske vet vilka mörka sidor denna hypermjölk döljer?

Mental
2005-10-12, 20:47
H-mjölk, sterilmjölk eller UHT-mjölk. Den sista förkortningen står för ultrahög temperaturbehandling, och säger vad som sker. Man upphettar mjölken till ca. 140 grader under 2 - 4 sekunder, varvid alla ingående bakterier och mikrorganismer avdödas och proteiner blir inaktiva. Sedan förpackas mjölken aseptisk och skall då vara hållbar i ett år även vid förvaring vid 20 grader. Hittills har jag dock bara upplevt positiva aspekter gällande denna typ av mjölk. Någon som kanske vet vilka mörka sidor denna hypermjölk döljer?

Den smakar apa? Funkar att hälla i kaffet och antagligen att laga mat på, men dricka? *spy*

Larsson
2005-10-12, 20:49
Är det samma sak som kaffemjölken man köpter i småförpackningar?

Sverker
2005-10-13, 05:38
Mörka sidor ?

På den possitiva sidan är ju att du fått en mjölk som kan ligga i väskan hur länge som helst innan du öppnar den. Därefter är den som vilken mjölk som helst och skall stå i kylskåp.

Det negativa är att du tappat 10 - 25 % av vitaminerna och förstört lite av den känsliga aminosyran lysin. Det spelar inte någon roll eftersom mjölk har ett kraftigt överskott av denna aminosyra.
Den kokta smaken är kanske en nackdel.


Summa: Ett utmärkt alternativ på resa men annars är vanlig mjölk bättre.