handdator

Visa fullständig version : Axelskada vid bänkpress


mr_ping2
2005-10-11, 22:27
För 2 veckor sedan skadade jag mig i bänkpress på en rätt hög vikt.... vilade 10 dagar och åt voltaren efter att ha varit hos läkaren - inflammation.

Provade nu att träna idag men jag fick ont igen...på låg vikt.

Smärtan känns även när jag kör biceps med hantlar...
Känns liksom innuti axeln eller kanske bakre delen av axeln..


Några tips ?

hampaN
2005-10-12, 09:18
Prova köra lite Rotatorcuf.
http://www.exrx.net/WeightExercises/Infraspinatus/CBStandingExternalRotation.html

Sohlis
2005-10-13, 13:52
Kan du röra axeln fullt åt alla håll? Gör det ont någon annanstans (ner i armen, ut mot skulderbladet, nacken)?
Låter som en överansträngning av någon eller några muskler i och kring axelleden. Inflammation har ju redan uteslutits i.o.m. voltarenkuren. Om du inte känner för att få axeln ordentligt undersökt och behandlad får du nog räkna med en del lättare träning av rotatorcuffen, gärna med gummiband, ett tag framöver. När smärtan gått över kan du successivt öka vikterna igen.
Vanligaste orsaken till idrottsskador är dåligt rehabiliterade tidigare skador...
Lycka till!

pluffi
2005-10-13, 19:03
Det här låter som exakt samma sak som jag råkat ut för. Varför ska man börja med att träna rotatorcuffen? Om värken gått helt över efter en månad, bör man börja med rotatorcuff-träning ändå?

Sohlis
2005-10-13, 19:31
Axelleden är den rörligaste stora leden i kroppen. För sin stabilitet är den väldigt beroende av att musklerna runt leden är starka och i balans. Dom muskler som stabiliserar axeln är pectoralis major, latissimus dorsi, supra spinastus, infra spinatus, subscapularis och deltoideus. Dom muskler som sällan (eller aldrig) tränas är infra spinatus och subscapularis. Dessa muskler är också några av dom som ofta behandlas vid axel/skulderbesvär. Om dom musklerna inte är med och stabiliserar axelleden så är risken stor för att problem skall uppstå då ledhuvudet inte ligger rätt i ledpannan utan "skaver" åt något håll. Därför är det viktigt att även få med dessa muskler, speciellt om man har eller har haft problem med axlar/skuldror.
Kostar inte extra att ta med dom i träningen.
Mvh.

MasterChief
2005-10-13, 19:35
Off topic, men välkommen Sohlis. Kul att äntligen se en uppenbarligen professionell utövare som ger råd! :thumbup:

mr_ping2
2005-10-13, 21:19
Hur tränar man dessa muskler då ?

Jag har inte ont nu, 2 dar efter träning... men får ont när jag tränar... typ runt 70-80kg i bänkpress, där max ligger runt 140.

Sohlis
2005-10-14, 07:33
God morgon.

Tack MasterChief, jag försöker bara ge råd utifrån den behandlande sidan...

För att träna rotatorcuffen så kan du följa länken från hanmapN´s inlägg. Där visas träningen på ett mycket bra sätt. Leta även reda på subscapularis övningen. Börja gärna med subscapularis för att få en ordentlig uppvärmning av axelleden, då vi är starkare i inåtrotation än utåtrotation. Viktigt att armbågen är "stilla" intill midjan genom hela rörelsen. Börja med lätta vikter, ffa i utåtrotationen och gå inte för långt i början.
Ett bra test för hur infra spinatus muskeln mår är att sittande hålla armen 90 grader ut från sidan av kroppen med armbågen i 90 grader. Be någon stå bakom bakom dig och fixera armbågen och sedan trycka handen framåt medans du håller emot bakåt så att säga (du utför en utåtrotation). Du bör kunna hålla emot med ganska mycket kraft utan att tappa armen eller att det gör ont (då gör det gärna ont på framsidan av axeln).
Om inte rotatorcuffträningen hjälper att det börjar gå åt rätt håll, bör du uppsöka någon som kan undersöka och behandla din axel. Ibland kan det kravas någon behandling för att muskeln skall slappna av så mycket att träningen ger effekt. Sitter problemet i rotatorcuffen är det ganska lättbehandlat.
Lycka till!

z_bumbi
2005-10-14, 18:23
Är det så vanligt med problem som härrör från subscapularis? De flesta som pratar om rotatorcuffen i literaturen brukar bara nämna problem med utåtrotation, ffa infraspinatus.
Jag har iofs med inåtrotation i de flesta träningsprogramen men mest för att värma upp och se till att det inte är/blir knas med rörligheten i axeln, mest focus lägger jag vid utåtrotation men jag ska kanske tänka om?

Sen ingår väl Teres Minor i högen av alla muskler som stabiliserar axelleden, om jag någon gång lär mig den listan utantill är jag ganska nöjd. :D

Börje H
2005-10-14, 18:48
Är det så vanligt med problem som härrör från subscapularis? De flesta som pratar om rotatorcuffen i literaturen brukar bara nämna problem med utåtrotation, ffa infraspinatus.

Nja, speciellt vanligt är det inte eftersom vi har såpass mycket starkare muskler i inåtrotationen. Vad som kan ställ till besvär, tror jag, är om man inte har en tillräckligt "lång" subscapularis. En för kort muskel kan möjligen leda till irriterade senfästen, men i rena akuta överbelstningsskador är utåtrotatorerna i kraftig övervikt, ffa då supraspinatus. Helt ot kan jag säga att jag inom loppet av bara några veckor hade 4 st patienter med totalt rupterade suprasinatus (MR-verifierade).

Ang Ping´s skada så kika på Sohlis poster :thumbup:

Ryska_raketen
2005-10-14, 18:48
Hur skadade du dig ? Körde du ouppvärmd eller bara så ostrikt som du brukar ?

z_bumbi
2005-10-14, 18:56
Ang Ping´s skada så kika på Sohlis poster :thumbup:

Tack för svaret och japp jag läser och lär.

Sohlis
2005-10-14, 22:17
God afton.
Det är helt rätt att teres minor är med i axeln som synergist till infra spinatus och även teres major som synergist till latissimus dorsi. Nämns ibland, men oftast som just synergister.
Utåtrotationen är ju som också nämnts där vi är svagast och jag tycker inte att du behöver tänka om så mycket vad gäller träningsprogrammen, iom att du har med inåtrotationen.
Subscapularis är dock en muskel som ofta "glöms bort" och som ofta är med på olika sätt vid axelbesvär samt smärtor ner i armen. Håller med om att de flesta problem i subscapularis beror på att den är för kort. Men då är det ofta det som skapar överbelastningar i utåtrotatorerna.
Har vi krånglat till det här ännu mer nu, eller tror jag ändå att vi är ganska överänns?
Mvh.

z_bumbi
2005-10-15, 07:00
Sohlis: Jag sitter bara och suger i mig informationen. :D

The_RobRoy
2005-10-15, 08:32
Om jag lånar denhär tråden lite.

När jag kör hantelpressar/axelpressar (sittandes) med hantlar eller vad det nu kallas, har jag på sista tiden fått problem med någon nerv som kommer ikläm. Smärtan börjar i axeln och letar sig neråt inuti längs armen.

Jag klarar av att träna om jag värmer upp ordentligt och sen börjar på ordentligt låga vikter och jobbar mig uppåt, men det känns inte direkt bra att ha ett sådant problem. Vad kan det bero på??

Har även problem med att det knakar en heldel i axlarna när jag rör runt dom, men det gör inte ont, känns bara lite obehagligt.

mr_ping2
2005-10-15, 12:50
Skulle toppa formen med bänktröja, men missade på en vikt... så antagligen kom jag lite snett...

GPa
2005-10-15, 23:56
Att de knakar i axlarna, har det med att subscapularis och infra spinatus inte är tillräckligt tränade? eller varför knakar det men gör inte direkt ont?

Sohlis
2005-10-17, 08:30
God morgon.

Kul med lite diskussioner om axelproblem, dom är ju alltid komplicerade. Låter som om jag kan hjälpa till lite också och det är ju alltid roligt.

Angående The RobRoy´s problem skulla jag titta närmare på pectoralis minor. Vad jag förstod så kom smärtan/obehaget på insidan av överarmen och nedåt mot underman och handen? Pectoralis minor blir ofta påverkad om man när man kör hantelpress lyfter axlarna mot öronen. Nerver och blodkärl ut i armen går mellan revbenen och pectoralis minor, och kan komma att klämas åt något om muskeln blir irriterad. Prova med att stretcha pectoralis minor och major samt utföra övningen lite striktare med skuldrorna nerdragna. Skriv vidare om det inte fungerar eller om jag missuppfattat dina problem.

GPa: Det kan ha att göra med infra spinatus eller subscapularis (eller övriga muskler runt axelleden). Som jag och andra skrivit tidigare så är den muskulära balansen i axlarna mycket viktiga och dom muskler som ofta tränas minst är just dessa muskler. Ofta tränas bröst, lats och deltor betydligt mer än andra mindre synliga muskler. Att det inte alltid gör ont när det knakar beror på att dom strukturerna som ofta knakar(t.ex. labrum glenoidale) inte har så mycket smärtkänsliga nerver i sig. Att det knakar utan smärta är i sig inget farligt, men det är ett tecken på att något inte är helt i balans.

Mvh.

mr_ping2
2005-10-17, 11:32
Sohlis: Vad kan mitt problem vara då ?
Jag har nu vilat 2 veckor, käkat voltaren.

Jag känner ingenting när jag inte tränar... gör inte ont och är inte öm heller.
Kör jag på 50kg i bänkpress känner jag inget... Men lägger jag på lite mer så kommer det direkt och smärtan känns direkt om jag t.ex. vrider vänsterarmen åt vänster... Då smärtar det i sidan av axeln.

GPa
2005-10-17, 11:36
Då borde, om jag förstått rätt, rotatcuff övningar kanske hjälpa till mot knakningar? Kommer iallafall testa, rotatocuffarna har nämts många gånger i mina öron, men jag har nog haft lite för lite respekt för dom.

Hur mycket kan knakningar i axeln att göra med tex, som för min del, tacklingar i amerikansk fotboll? Eller andra tunga/explosiva belastningar?

Sohlis
2005-10-17, 12:55
God middá.

mr_ping2: Det låter som jag tidigare skrivit att dina problem kommer från infra spinatus. Kan även komma pectoralis major eller subscapularis. Man kan väl ganska klart konstatera att det inte rör sig om en inflammation i alla fall, då skulle du vara av med problemet så här dags. För vidareutveckling av infran se tidigare inlägg. Om det nu inte hjälper är nästa steg en ordentlig undersökning och behandling av axeln mitt råd.

GPa: Har axlarna blivit skadade av t.ex. tacklingar så kan knakningarna naturligtvis komma av det. Det brukar då vara mer smärta med i bilden, men det kan som sagt knaka även utan smärta. I vilket fall så är alla muskler i rotatorcuffen med och stabiliserar, så har man någon skada i axeln så är det ännu viktigare att hålla musklerna i balans.

Mvh.

GPa
2005-10-17, 13:46
Då har jag fått svar för mina frågor. Tackar för kunskapen, mycket välbehövlig och ska definitivt implanteras i träningsschemat!

:thumbup:

mr_ping2
2005-10-17, 22:37
Sohlis: Vad kan man träna då för att slippa detta ?
Jag har iofs aldrig varit med om just "denna skadan"

Har tidigare haft stora problem med tricepsfästet... men det brukar släppa efter nån dags vila.

Sohlis
2005-10-18, 09:59
God morgon.

Angående övningar och råd se tidigare inlägg på tråden (tex #8).

Mvh.

mr_ping2
2005-10-20, 14:00
Var hos axelspecialist idag... ska till sjukgymnast nästa vecka. Hjälper inte det på 5 veckor blir det operation.... 30.000kr

Ledkapseln var uttöjd som fan tydligen..

Sheogorath
2005-10-20, 18:35
Hur rörlig ska jag vara i utåtrotation? Om jag sätter armbågen i sidan/midjan (överarmen lodrät och 90 grader i armbågen) och med överarmen fixerad försöker göra en utåtrotation, kan jag INTE på något sätt få armen att sticka rakt ut från kroppen. Kan inte ens förflytta den 45 grader. Hur rörlig bör man vara?

Yip_man
2005-10-20, 21:08
Du bör klara 90grader. de flesta är dock ganska oviga i början. Testa att kör med en viss vikt och kör kontrolerat så långt ut du kommer så kommer du att kunna komma ut 90 grader.

Spiffy
2005-10-23, 12:59
90 grader är det verkligen möjligt :D
Jag kommer också max 45 grader.

Lillgrabben
2005-10-23, 16:00
Otroligt vad stela många verkar vara. Jag är SL-are i tyngsta klassen & klarar 90 grader ganska lätt, detta trots att jag tränat tunga bänkar m.m. flera ggr / vecka i ganska många år nu..... Jag som trodde jag var stel.... :devil:




Ping;


5 veckor är inte lång tid att hela sig fullständigt på....


Om jag var du skulle jag inte nöja mig med en specialists diagnos i det fallet utan hellre skaffa fler åsikter. Operation bör alltid vara sista utvägen, försök hellre träna till problemet genom vettig riktad rehab för problemområdet!


Lycka till!

Sheogorath
2005-10-23, 17:30
Du bör klara 90grader. de flesta är dock ganska oviga i början. Testa att kör med en viss vikt och kör kontrolerat så långt ut du kommer så kommer du att kunna komma ut 90 grader.

Varför skulle muskeln bli rörligare av att överbelastas i utåtrotation? Eller menar du att jag ska stretcha med vikten vid inåtrotation?

bert
2005-10-24, 18:47
Var hos axelspecialist idag... ska till sjukgymnast nästa vecka. Hjälper inte det på 5 veckor blir det operation.... 30.000kr

Ledkapseln var uttöjd som fan tydligen..

Hej har också axel problem, vart gick du?

putteb
2005-10-24, 21:01
lånar tråden lite. Är så att jag har en gammal axelskada (från skidåkning, 8 år sen) som gör att jag inte har helt 100%-ig rörlighet och jag får problem med jämna mellanrum då jag spelar pingis. Brukar i vanliga fall lösa sig med vila i några få dagar. Har genomgått artroskopi där en del brosk slipades. Oftast är den helt ok dock. Fick avbryta ett pingispass förra veckan och gick o körde övningar som en sjukgymnast en gång i tiden gett mej. Körde rotatorcuffen utåt/uppåt och en övning där jag med rak arm, vriden så att lillfingret pekar snett framåt lyfter en hantel snett framåt/uppåt, för att komma åt nån muskel där bak har jag för mej sjukgymnasten sa. Misstänker att jag körde för hårt för nu har jag fortfarande ordentligt ont och detta var nästan en vecka sen. Har konstant värk även när jag inte gör nåt. Den konstanta värken känns i hela axeln ungefär. Att lyfta armen framåt är en omöjlighet, då smärtar det ordentligt. Vid andra rörelser är jag bara öm och har begränsad rörlighet.

Kan det röra sig om en inflammation då det känns hela tiden? Har gått på smärtstillande tabletter i några dagar nu, citodon vilket är samma sak som panokod tror jag, för att stå ut. Har även tagit några tabletter som farsan hade som kallas tradil, dom skulle tydligen vara inflammationshämmande men dom verkar inte hjälpa så mycket även om det sakta men säkert blir bättre. Nån som har tips om vad jag kan göra eller vad det kan röra sig om???

Wuren
2005-10-25, 09:53
Hur rörlig ska jag vara i utåtrotation? Om jag sätter armbågen i sidan/midjan (överarmen lodrät och 90 grader i armbågen) och med överarmen fixerad försöker göra en utåtrotation, kan jag INTE på något sätt få armen att sticka rakt ut från kroppen. Kan inte ens förflytta den 45 grader. Hur rörlig bör man vara?

Kommer inte heller till 90 grader, eller det går efter ett tag om jag verkligen pressar men det är sidan av armen(?) typ triceps som säger ifrån.

jwzrd
2005-10-25, 10:02
Haha jag kommer kanske 20 grader i utåtrotationen. Det är knappt så jag får in armbågarna till midjan. Eller rättare sagt, det får jag inte, triceps ligger mot revbenen, bättre blir det inte.

Yip_man
2005-10-25, 20:55
Varför skulle muskeln bli rörligare av att överbelastas i utåtrotation? Eller menar du att jag ska stretcha med vikten vid inåtrotation?

Menar att du ska stretcha med vikten typ d.v.s sträva efter att komma så långt som möjligt vid varje reps.Jag själv har nu bra rörlighet men man blir stel fort som fan igen.

Patinho
2005-10-27, 19:02
Var hos axelspecialist idag... ska till sjukgymnast nästa vecka. Hjälper inte det på 5 veckor blir det operation.... 30.000kr

Ledkapseln var uttöjd som fan tydligen..


5 Veckor? Shit, då kanske jag underskattat smärtan och skadan på MIN AXEL.. Har haft ont i axeln sen början av sommaren, då jag skulle återuppta min "träningskarriär".

Jag har varit sjukskriven av annan anledning och har inte fått lov att träna för min läkare på över ett och ett halvt år, men fick klartecken innan sommaren...

Stack till gymet, men var lite för ivrig, och slarvade med uppvärmningen, och lyfte nog lite för tungt, och skadade på nåt sätt axeln, men kände inte nån smärta förrän typ dagen efter min "debut" på gymet..

Jag har haft ont (ingen dödlig smärta, men ändå..) ända sen dess och nästan bara på högra axeln, och det låter lite som Ping2´s problem, men e inte säker..
men jag har inte vågat mig till gymet sen dess, utan tänkte "vänta" ut det. Knakar oxå när jag roterar axeln som i ett "crawl"-tag i simning.. Men gör inte ont alltid, men jag kan dock inte ens göra en armhävning utan att få ont.. kanske borde ta detta på lite mer allvar..

Nån som kan ge mig ett bra, konkret råd? *please*
Ska jag våga mig till gymet för rehab träning med lätta vikter?
Eller ska jag få panik och söka proffshjälp?

mr_ping2
2005-10-29, 18:04
Jag sket i sjukgymnastiken och körde egen istället...fötterna på bänken, fast med brygga ändå... (man får annan vinkel då)... och låg vikt, många reps... funkar bra, får inte ont längre.

Ska köra såhär tills året är slut så får vi se!

Johan86
2006-03-03, 17:12
jag tänkte börja köra rotatorfluff i förebyggande syfte.räcker det med dessa två övningar? utsida http://www.exrx.net/WeightExercises/Infraspinatus/DBLyingExternalRotation.html och insida http://www.exrx.net/WeightExercises/Infraspinatus/DBUprightExternalRotation.html