handdator

Visa fullständig version : fettförbränning under medicinering??


televized
2005-10-06, 17:44
Jag käkar en låg dos neuroleptika varje dag, det är en s.k. underhållsdos. Neuroleptika och SSRI ("lyckopiller") är ju ökända för att man går upp i vikt, ofta drastiskt typ 20-30 kilo. Jag håller diet och ser till att röra mig varje dag, grejen är att jag HAR förbrännt fett den här sommaren, något som jag alltid trott ska vara OMÖJLIGT om man äter mediciner som jag.. (Underhudsfettet på magen har minskat synligt, även en del av underhudsfettet jag hade på brösten har försvunnit). En orsak till att man går upp är ju att aptiten ökar drastiskt och man kan typ "inte sluta äta", det har jag som tur är inte drabbats av, men sen finns det ju även en påverkan på själva metabolismen (ämnesomsättningen) från läkemedlena..

Vad har ni andra för erfarenheter av fettförbränning medans man medicinerar?? Går det överhuvudtaget?? Har ni några tips?? Länk??

Tolkia
2005-10-06, 22:07
Varför skulle det vara omöjligt att förbränna fett när man medicinerar? Det är nog fler tränande än du tror som gör det, med tanke på hur pass vanligt det är idag ...

Vad jag vet är det bara vissa SSRI som är kända för att kunna ge viktökning; vissa av de nyare skall väl t.o.m. kunna ge det omvända (p.g.a. aptitlöshet). Neuroleptika däremot skall ju kunna ge rätt bra utslag på vågen om man har otur, kanske dock inte bara p.g.a. att de påverkar metabolismen, utan eftersom de också gör en "slöare". Biverkningar är dock något man KAN drabbas av (brukar ju ges statistik, typ "1 av 100 får ..."), inte något som alla automatiskt får.

Tror att en del av den viktuppgång som man hör talas om i samband med medicinering med psykofarmaka beror på att depressionstillståndet i sig gör den drabbade personen initiativlös och håglös, och därmed inte så inne på träning överhuvudtaget, och den "mentala kraftlösheten" är det inte säkert att medicinerna botar (i alla fall inte omedelbart) även om de får en att må mindre dåligt.

Tolkia
2005-10-06, 22:17
Läkemedelsverket om neuroleptika (http://www.mpa.se/workshops/reko/neur.shtml)
Om neuroleptika från Norrkunskap Demensutbildning (http://www.norrkunskap.y.se/neubiverkan.htm)
Om neuroleptika i tidningen LäkemedelsVärlden (http://www.lakemedelsvarlden.nu/article.asp?articleID=3566&articleCategoryID=5&issueID=92)
Metabola förändringar vid behandling med neuroleptika (http://www.medicinskaxess.se/nr4/schizofrenibehandling4.pdf)
Medicallink om antideprressiva (http://www.deprimerad.net/lak/omdepr/antidepressivafarmaka/index.html)

Irriterande nog hittar jag inte den länk jag egentligen söker efter ... det är typ en massa text i ljus färg i ett typsnitt utan serifer ... argh! :furious:
Ja ja, håll till godo tills vidare ...

televized
2005-10-07, 07:55
tack!

mera!! :)

televized
2005-10-09, 18:25
kom igen, jag vill höra från någon med first-hand experience i frågan, eller nån läkare/läkarstuderande ännu hellre!!

Tolkia
2005-10-09, 21:44
Utveckla gärna varför fettförbränningen skulle STÄNGAS AV helt av neuroleptika, som du skriver i ditt första inlägg? Fett förbränns hela tiden i kroppen ÄVEN om man är jätte-jätteöverviktig - men så länge man äter mer än man förbrukarl blir ju fettinlagringen större än förbränningen. Du har ju själv tappat fett under din medicinering, är inte det ett bevis på att det går att göra det, eller ...?

Kanske var det så att det du "alltid trott" helt enkelt var en rejäl övergeneralisering (ungefär som att man alltid går upp jättemycket i vikt av alla p-piller) ...? ;)

televized
2005-10-10, 19:47
alltså, jag antar att fettförbränningen INTE stängs av, däremot är det svårt, väldigt svårt, i princip "omöjligt" att gå ner i vikt/bränna fett medans man medicinerar.. vidare är det väldigt lätt att gå upp 10-20-30 kilo..

darför jag blev förvånad när jag blivit av med fett under sommaqren och blev också nyfiken på andras erfarenheter kring fenomenet, särskilt folk som tränar/är hälsomedvetna..