handdator

Visa fullständig version : Kan fasta vara anabolt?


muddafrikka
2005-09-22, 22:47
Pragmatist på Flashback skrev nedanstående:

Det finns rätt mycket forskning som visar att kroppens nivåer av tillväxthormon (HGH) ökar när man fastar (d.v.s. när blodsockervärdena är låga). HGH stimulerar i sin tur levern att pumpa ut s.k. insulinliknande tillväxtfaktorer (IGF-1) som har en proteinuppbyggande effekt. Detta motverkar i hög grad den nedbrytande effekten av fasta. När man fastar så sjunker också insulinnivåerna i blodet, vilket ökar insulinkänsligheten. Kroppen liksom förbereder sig för att suga åt sig så mycket näring som möjligt när den väl kommer.

Det finns de som förespråkar kontrollerad fasta under en del av dagen eller periodvis, kanske var tredje dag, för att dra nytta av dessa effekter.

Det är rätt logiskt när man tänker efter, människokroppen är ju egentligen inte skapt för att konstant proppa i sig mat dag ut och dag in. Vi är inte kossor. Det naturliga livet för människor en gång i tiden bestod av skrovmål då och då, följda av längre perioder då man åt väldigt lite. Alltså är kroppen ganska väl anpassad för att överleva under sådana förhållanden.

Vad tror Ni? Det här är första gången jag hört att fasta skulle kunna vara något positivt i träningssammanhang.. Grubbis? Allan?

Pez
2005-09-22, 23:11
Det var nån nisse som lanserade teorin att om vi (människor) bara käkade varannan dag så skulle vi leva längre och vara friskare, det var väl kanske 6 månader sen eller nåt.. expressen/aftonbladet som tog upp det i vanlig ordning.

Nåja, hoppa över den teorin och tänk om nu..
Nyckeln här är meningen: "Alltså är kroppen ganska väl anpassad för att överleva under sådana förhållanden.".
Överleva? Nah.. att bygga muskler och/eller minska på fett är varkendera ett tillstånd som kroppen egentligen prioriterar och kräver alltså att du tvingar den till att åstadkomma det du vill, vilket ger att de flesta teorier om "naturligt" i månen vad människan är skapt för/mår bäst av faller platt.

Sen förstår jag inte heller vad i din quote som säger att det är positivt för träning? Det står om "naturligt", "skapt för" och "en del förespråkar".. de ev höjda nivåerna av HGH och övriga hormoner är nog snarare en försvarsåtgärd från kroppens sida - för att sakta ner den katabola effekten, men det betyder inte att du försätts i nåt slags "anabolt" läge.. bara att du inte vittrar bort lika fort. ;)

King Grub
2005-09-23, 05:39
Tillväxthormon har ingen speciellt muskeluppbyggande effekt; det är främst ett fettförbrännande hormon.

Utan aminosyror kan inte proteinsyntesen fungera, även om frisättningen av IGF-I (vars funktion inte alls är klarlagd) stimuleras.

Sverker
2005-09-23, 06:04
Det står heller inte efter hur lång tid tillväxthormonet börjar komma fram.

Studerar man människor som fastar så är det stora förluster av protein de första dagarna men efter 3 - 4 dygn så reagerar kroppen med olika försvarmekanismer och proteinförlusterna sjunker rejält.

Inte helt omöjligt att den mekanismen som står i citatet går in här ;)
Du måste fasta i 3 dygn följt av en dag med rejält intag av kalorier för att komma in i en positiv kaloribalans över de 4 dygnen. Det låter obekvämt och ...obehagligt.