YTS
2005-09-22, 02:13
Det här behöver du:
600g lammfilé (dyrt ca 250 kr/kg, men behöver ej putsas, bara att skära ner.)
400g torsk, sej eller kolja
500g oskalade frysta räkor
150g konserverade musslor
270 g fryst hackad spenat
650 g torrvikt råris
1 matberedare
1st 10l bunke
köttkniv
plastslev
hushållsvåg
ett glas
1 msk
1 tsk
ca 35 st 1 liters fryspåsar
ca 7 st kartongbitar 13 x 18 cm
Tina lammköttet i kylen i 30 timmar
övrigt 6 timmar
Koka råriset i 3 l gryta med 2l vatten inget salt, 40 minuter under lock.
Riset skall vara lite grötaktigt och skall kylas till rumstemp.
Kör ingredienserna en i taget i matberedaren, rör sedan ihop med sleven.
Sätt plastpåsarna en i taget i glaset och ställ på vågen, ladda 125g färs i varje med msk och tsk. Ta ur plastpåsen ur glaset och lägg platt på ett bord rulla ihop öppningen och häfta ihop med häftapparat använd handen och tryck ut färsen jämt över påsen, använd sedan ett smörgåsunderlägg och platta till med. Lägg därefter påsen platt på ett kartongunderlägg. Lägg 5 påsar på varje kartongunderlägg, stoppa sedan ner dessa i ytterligare en påse och tejpa igen med frystejp lägg genast in i frysen. Det blir ca 33 påsar á 125 g. Råriset skall vara med för att få ner proteinhalten, det bildas nämligen nitrat som slutprodukt ur protein, vilket snabbast förorenar vattnet
, så att algerna börjar växa, (råris är också sädesslaget med lägst fiberhalt, vilket är bra för fiskar), dessutom visar mina försök med detta foder att fiskarna klarar sig bra på den lägre proteinhalten.
Energi 3725 kcal
protein 296g = 32E%
Fett 60,2g = 14,5E%
Kolh. 491g = 53,5E%
Fiber 24,2g = 1,6g/MJ
Jag har ett 720 l kar och en karta räcker ca 15- 18 dgr.
Skall ej användas på mindre kar typ 50 l, detta har visat sig i mitt försök med ett sådant, vattnet blev snabbt otjänligt, kanske går att åtgärda med malar.
YNGVE
600g lammfilé (dyrt ca 250 kr/kg, men behöver ej putsas, bara att skära ner.)
400g torsk, sej eller kolja
500g oskalade frysta räkor
150g konserverade musslor
270 g fryst hackad spenat
650 g torrvikt råris
1 matberedare
1st 10l bunke
köttkniv
plastslev
hushållsvåg
ett glas
1 msk
1 tsk
ca 35 st 1 liters fryspåsar
ca 7 st kartongbitar 13 x 18 cm
Tina lammköttet i kylen i 30 timmar
övrigt 6 timmar
Koka råriset i 3 l gryta med 2l vatten inget salt, 40 minuter under lock.
Riset skall vara lite grötaktigt och skall kylas till rumstemp.
Kör ingredienserna en i taget i matberedaren, rör sedan ihop med sleven.
Sätt plastpåsarna en i taget i glaset och ställ på vågen, ladda 125g färs i varje med msk och tsk. Ta ur plastpåsen ur glaset och lägg platt på ett bord rulla ihop öppningen och häfta ihop med häftapparat använd handen och tryck ut färsen jämt över påsen, använd sedan ett smörgåsunderlägg och platta till med. Lägg därefter påsen platt på ett kartongunderlägg. Lägg 5 påsar på varje kartongunderlägg, stoppa sedan ner dessa i ytterligare en påse och tejpa igen med frystejp lägg genast in i frysen. Det blir ca 33 påsar á 125 g. Råriset skall vara med för att få ner proteinhalten, det bildas nämligen nitrat som slutprodukt ur protein, vilket snabbast förorenar vattnet
, så att algerna börjar växa, (råris är också sädesslaget med lägst fiberhalt, vilket är bra för fiskar), dessutom visar mina försök med detta foder att fiskarna klarar sig bra på den lägre proteinhalten.
Energi 3725 kcal
protein 296g = 32E%
Fett 60,2g = 14,5E%
Kolh. 491g = 53,5E%
Fiber 24,2g = 1,6g/MJ
Jag har ett 720 l kar och en karta räcker ca 15- 18 dgr.
Skall ej användas på mindre kar typ 50 l, detta har visat sig i mitt försök med ett sådant, vattnet blev snabbt otjänligt, kanske går att åtgärda med malar.
YNGVE