handdator

Visa fullständig version : Överdrivet proteinintag farligt?


enherjer
2005-09-13, 17:59
Ja, kan ett överdrivet proteinintag vara direkt farligt och skada exemeplvis njurar? Jag har hört att om kroppen inte kan ta tillvara på all protein så bryts den ner på ett annat sätt och under denna process så frigörs kväve som i sin tur får kontakt med vätejoner i kroppen. Då bildas ammoniak som kan skada njurarna, stämmer detta? Hur stort proteinintag pratar vi då om?

Sverker
2005-09-13, 18:14
När levern omvandlar aminosyror till energi har den full koll på ammoniaken. Det bildas aldrig fri ammoniak utan det bildas istället urea/urinämne direkt.


Urean utsöndras i njurarna vilket kräver vatten. Räkna med ca 1 liter vatten extra för varje 100 g protein du äter.

Vad är "överdrivet proteinintag" ?
Helt beroende på vem du frågar men allt över 3 g / kg kroppsvikt är vansinne och den mängden urinämne klarar njurarna lätt att utsöndra.

King Grub
2005-09-13, 18:18
Ett högt proteinintag, även upp mot 3 gram per kilogram kroppsvikt och dygn, som räknas som extrema doser utanför kroppsbyggarkretsar, verkar vara ofarligt för friska njurar. Har man redan njurproblem skall man vara försiktig, men man får inte problem med friska njurar av ett högt proteinintag.

Det enda normala problemet som kan uppstå vid ett högt proteinintag är uttorkning, då nedbrytningen av protein orsakar uppkomst av urea, som kroppen måste avlägsna via urinen, vilket innebär ökad vattenförlust. Ökar du proteinintaget 100 gram och dygn måste du dricka 1 liter vatten till.

Läsning angående proteinintag och effekt på njurar:

http://www.sportsnutritionsociety.org/site/pdf/Manninen%20SNRJ%201-1-45-51-2004.pdf

Edit: sen! *grr27* Rogntudju!

Baha
2005-09-13, 18:32
Finns det långtidsstudier på 3gr+ kg kroppsvikt?

Sverker
2005-09-13, 18:48
Jag skulle aldrig koppla problem med njurarna till proteinintag.
Däremot skulle jag vara försiktig med:

- Högt blodtryck. Högt blodtryck lägger onödigt stor belastning på njurarna. Nu är oftast inte högt blodtryck kopplat till tränande som brukar ha utmärkt kontroll på blodtrycket.

- Personer som regelbundet använder olika mediciner. Många mediciner kan brytas ned till mer aggresiva förreningar i både lever och i njurarna vilket kan ge direkta skador på njurarna.

- Diabetiker och personer med begynnande diabetes. Det högre blodsockret gör att glukos reagerar med olika proteiner ( glykosilering ) i njurarna och ger direkta skador.

enherjer
2005-09-13, 22:33
tack för svaren! :bow: