handdator

Visa fullständig version : Tandkräm & flour


aliquis
2005-09-05, 23:51
Vad säger ni?

http://www.veganforum.com/forums/showthread.php?p=9486

(stavning)

Sve
2005-09-06, 02:40
är du vegan?

Jishuku
2005-09-06, 04:34
Själv kör jag med den här: http://www.thursdayplantation.com/Product%20Sites/Toothpaste110g.htm
Bör finnas i vilken hälsokostbutik somhelst. Annars borde de kunna beställa hem...
"This toothpaste is fluoride free and contains 0.4% Tea Tree Oil, a high enough concentration to have a medicating effect.
It is flavoured with peppermint oil and chlorophyll, the green plant pigment, for fresh breath. It is sweetened with Stevia extracted from a South American herb which sweetens, but does not promote caries. The base is calcium carbonate, a soft tooth polish."

aliquis
2005-09-06, 10:57
är du vegan?Ja, men det var mer det där vanliga snacket om att fluor är giftigt och inte alls nyttigt. Stod ju en del intressant, dels att det skulle bryta ner något enzym som hjälper till med remineraliseringen av emaljen och även att glycerin skulle bli kvar som en hinna på tänderna som förhindrar förloppet. Och vad menar de med "soap bar", är det alltså en fast tvål?
Skiten om att det är syror och inte mat/socker som ger hål stämmer ju inte helt väl då bakterierna skapar syror av sockret? Likaså om man bara skulle skölja munnen, vilket han iofs inte säger att man skall, så skulle det ju fortfarande sitta kvar skit på tänderna.

Jag fann den mest för att jag ibland får ilningar i tänderna men vill inte använda zendium eller sensodyne. Toms of maine har jag aldrig sett i Sverige.

Spannmål
2005-09-06, 10:58
Borstar tänderna 5 gånger om dagen.

aliquis
2005-09-06, 10:59
Själv kör jag med den här: http://www.thursdayplantation.com/Product%20Sites/Toothpaste110g.htm
Bör finnas i vilken hälsokostbutik somhelst. Annars borde de kunna beställa hem...
"This toothpaste is fluoride free and contains 0.4% Tea Tree Oil, a high enough concentration to have a medicating effect.
It is flavoured with peppermint oil and chlorophyll, the green plant pigment, for fresh breath. It is sweetened with Stevia extracted from a South American herb which sweetens, but does not promote caries. The base is calcium carbonate, a soft tooth polish."Fast jag har uppfattat det som att den vanliga "skumgöraren" i tandkrämer gör väldigt rent, så rent så att den även drar med sig allt som egentligen skall finnas i munnen ;)
Är inte risken att tea treeolja utöver bakterier vi inte vill ha där även dödar sådant vi vill ha kvar?

Weleda har ju en massa halvexotiska tandkrämer med.
Urtekram också men de har propolis i sina.

aliquis
2005-09-06, 11:00
Borstar tänderna 5 gånger om dagen.Gör ni det väldigt snabbt och inte särskilt noga då eller? För om gör en "normal" borstning så ofta borde det ju slita en del på tänder o tandkött?

Tolkia
2005-09-06, 11:14
Får erkänna att jag inte fattade vad du egentligen undrade över när jag läste i tråden du länkade till, men nu kanske jag begriper lite bättre.

Fluor ÄR giftigt, men jag har svårt att tro att du skulle få i dig sådana mängder via tandkrämen att det är något problem. Eller brukar du käka många tuber till kvällsmat ...? ;) Vitsen med fluor är väl om jag inte minns fel att det på något sätt skall reagera med emaljen och stärka den/skapa en skyddande hinna så att tanden bli motståndskraftigare mot syraangrepp. Du behöver alltså inte svälja fluoret för att det skall vara verksamt, däremot om det skall vara giftigt.

Syror är väl det som gör hål på emalöjen så att det kan bli karies, både syror som skapas när man äter mat (t.ex. socker, men man behöver nog borsta tänderna även om man inte äter rent socker) och sådana som kommer på tänderna direkt, t.ex. om man äter sura livsmedel, dricker kolsyrade drycker eller kräks. Efter ett massivt syraangrepp i stil med just kräkningar brukar man säga att man INTE skall borsta tänderna direkt, utan bara skölja munnen med tandkräm (mest för att förbättra smaken och andedräkten) eftersom syraattacken gör att emaljen tål nötningen från tandborsten sämre (därför tenderar de som kräks mycket att få dåliga tänder). Det gäller dock vad jag vet inte tandborsting i samband med vanliga måltider. Där handlar det ju också lika mycket om att få bort sådant som sitter mellan tänderna, så att angreppet på emaljen avslutas.

Det finns många orsaker till ilningar i tänderna. En är slipskador på emaljen nere vid tandroten (peta lite och känn hur det känns) eller att tandköttet kryper ned så att tandhalsarna friläggs. Själv har jag också märkt att jag får ilningar i tänderna av s.k. "whitening"-tuggummin med bikarbonat; antar att detta fräter på tänderna lite. Av den anledningen har jag aldrig provat någon tandkräm märkt "whitening", men det kanske är samma sak där?

Tandkrämstips för att minska ilningar i tänderna är att undvika alla specialtandkrämer med extra slip-, vit- eller tandstensdödareffekt eftersom de nöter mer och testa en vanlig "bastandkräm". Har du provat apotekets? Stomatol har också fungerat bra för mig, liksom vissa mer "basic" från Colgate. UNDVIK billiga, märkeslösa tandkrämer från Willys etc. Det sok kostar i en tandkräm är nämligen slipmedlet - stora korn = billigt, små korn = dyrt. Effekten kan väl kanske jämföras med effekten av ett grovt respektive fint sandpapper mot tänderna ... Visst, det bli lite dyrare, men attan vad dyrt det kan bli hos tandläkaren om man sparar för mycket på profylaxen.

(soap bar är vanlig, fast tvål, ja)

Jishuku
2005-09-06, 12:07
Fast jag har uppfattat det som att den vanliga "skumgöraren" i tandkrämer gör väldigt rent, så rent så att den även drar med sig allt som egentligen skall finnas i munnen ;)
Är inte risken att tea treeolja utöver bakterier vi inte vill ha där även dödar sådant vi vill ha kvar?

Weleda har ju en massa halvexotiska tandkrämer med.
Urtekram också men de har propolis i sina.

Hm.. ingen aning faktiskt.. inte tänkt så långt. Jag ville bara hitta en tandkräm som var "naturlig" och som inte innehöll fluor.
Hittade därimot den här sidan. :P http://www.mizar5.com/toothpst.htm

aliquis
2005-09-06, 13:28
Fluor ÄR giftigt, men jag har svårt att tro att du skulle få i dig sådana mängder via tandkrämen att det är något problem. Eller brukar du käka många tuber till kvällsmat ...? ;) Vitsen med fluor är väl om jag inte minns fel att det på något sätt skall reagera med emaljen och stärka den/skapa en skyddande hinna så att tanden bli motståndskraftigare mot syraangrepp. Du behöver alltså inte svälja fluoret för att det skall vara verksamt, däremot om det skall vara giftigt.Jag tror det är så att lite av fluoret stannar på/i tänderna och senare hjälper till att dra till sig mineraler, kanske bildas det kalciumfluorid eller vad det stod i artikeln. Problemet med det isf skulle ju vara att det inte var ett kroppseget ämne.
Saker och ting kan väl vara giftiga/skadliga även om man inte äter dem.
Syror är väl det som gör hål på emalöjen så att det kan bli karies, både syror som skapas när man äter mat (t.ex. socker, men man behöver nog borsta tänderna även om man inte äter rent socker) och sådana som kommer på tänderna direkt, t.ex. om man äter sura livsmedel, dricker kolsyrade drycker eller kräks. Efter ett massivt syraangrepp i stil med just kräkningar brukar man säga att man INTE skall borsta tänderna direkt, utan bara skölja munnen med tandkräm (mest för att förbättra smaken och andedräkten) eftersom syraattacken gör att emaljen tål nötningen från tandborsten sämre (därför tenderar de som kräks mycket att få dåliga tänder).Mjo, av samma anledning skall man väl borsta tänderna FÖRE frukost, det och att man kanske väntar ett tag och drar ut på det så frukosten hann försämra dem lite den med om man nu inte har borstat före frukost. Fast jag gör det aldrig.
Det gäller dock vad jag vet inte tandborsting i samband med vanliga måltider. Där handlar det ju också lika mycket om att få bort sådant som sitter mellan tänderna, så att angreppet på emaljen avslutas.

Det finns många orsaker till ilningar i tänderna. En är slipskador på emaljen nere vid tandroten (peta lite och känn hur det känns) eller att tandköttet kryper ned så att tandhalsarna friläggs. Själv har jag också märkt att jag får ilningar i tänderna av s.k. "whitening"-tuggummin med bikarbonat; antar att detta fräter på tänderna lite. Av den anledningen har jag aldrig provat någon tandkräm märkt "whitening", men det kanske är samma sak där?Whiteningtandkrämer är ju värdelösa hur som helst så. (om inte annat så sliter det ju som sagt mer på tänderna.)
Tandkrämstips för att minska ilningar i tänderna är att undvika alla specialtandkrämer med extra slip-, vit- eller tandstensdödareffekt eftersom de nöter mer och testa en vanlig "bastandkräm". Har du provat apotekets? Stomatol har också fungerat bra för mig, liksom vissa mer "basic" från Colgate.Kör oftast med dentosal, funderar på att kanske skaffa någon från weleda igen, men man vet ju inte om det är rätt eller fel.
UNDVIK billiga, märkeslösa tandkrämer från Willys etc. Det sok kostar i en tandkräm är nämligen slipmedlet - stora korn = billigt, små korn = dyrt.Mjo, såg något litet om tandkräm, eldorados fick väl inget vidare betyg... Tror colgate fick bäst, vilken vet jag inte, då jag inte köper tidningend (råd&rön?)
Effekten kan väl kanske jämföras med effekten av ett grovt respektive fint sandpapper mot tänderna ... Visst, det bli lite dyrare, men attan vad dyrt det kan bli hos tandläkaren om man sparar för mycket på profylaxen.

(soap bar är vanlig, fast tvål, ja)Frågan är ju dock som sagt om fluor är bra eller inte, om skumsakerna (natriumlaurylsulfat?) och antiseptiska medel gör mer nytta än skada, om det verkligen är bättre att borsta med vanlig tvål, om kalciumaskorbat eller vad som nu kan skapas av askorbinsyra och bakpulver verkligen kan hjälpa till att få tillbaka tandköttet, osv.

aliquis
2005-09-06, 13:30
Dentosal innehåller btw inte någon sådan skumgörargreja (natriumlaurylsulfat), utan det blir mest bara saliv och lite tandkräm i munnen, inte ett berg av lödder. Sedan utgörs den väl till största delen av "sodium bicarbonate" som väl är vanligt i bakpulver? Det polerar tänderna, löses upp i saliven förr eller senare så det blir inga rester kvar, och är basiskt så det neutraliserar syror.

aliquis
2005-09-06, 13:52
Måste även tilläggas att tandkrämen som jag har upplevt det som har gjort renast är Weledas salttandkräm en gång i tiden och så är väl dentosal som jag har nu ok. Så jag tvivlar inte på att 3-delar bakpulver och 1-del salt fungerar, fast salt är väl inte heller bra för tänderna? Men kanske spelar mindre roll om man sköljer bort det efteråt. Bakpulver, salt och tvål är nog rätt egentligen =P

Tolkia
2005-09-06, 14:30
Problemet med det isf skulle ju vara att det inte var ett kroppseget ämne. Saker och ting kan väl vara giftiga/skadliga även om man inte äter dem.
Ja, givetvis. Å andra sidan finns det mycket som inte är kroppseget utan att för den skull vara skadligt, och mycket som ÄR kroppseget utan att vara särskilt hälsosamt (cancer är ganska kroppsegen, te.x. ...) Och vad är de konsekvenser man oroar sig för av att ha fluor (eller snarare kalciumfluorid) på tänderna (obs. att jag inte dissar nu, jag bara undrar) om det INTE är fluorförgiftning?
Frågan är ju dock som sagt om fluor är bra eller inte, om skumsakerna (natriumlaurylsulfat?) och antiseptiska medel gör mer nytta än skada, om det verkligen är bättre att borsta med vanlig tvål, om kalciumaskorbat eller vad som nu kan skapas av askorbinsyra och bakpulver verkligen kan hjälpa till att få tillbaka tandköttet, osv.
Om fluor är bra eller inte - jag skulle säga "ja", men då skulle du å andra sidan kanske avfärda mig som indoktrinerad skolmedicinare. ;) Antiseptiska medel tycker jag att man kan välja bort så långt det är möjligt (om man inte har problemmed tandköttsinflammationer som man vill ha bort; då kan det vara rätt effektivt), om inte annat för att de ställer till en del skada i reningsverk med biologisk rening (renarna dör ju). Tandkött som försvunnit regenereras väl inte mer än annat kött, så där ställer jag mig tveksam. Skulle det fungera så borde det väl f.ö. fungera även med vanlig tandkräm, då den väl också brukar innehålla både bikarbonat och askorbinsyra?

Vad gäller salt fungerar det väl som det gör när man diskar med det - det slipar, som vilket slipmedel som helst.

kimonque
2005-09-06, 14:35
vilket är bästa tuggummit för tänderna då? det finns ju både fluor och calcium(?) som man kan köpa?

zanzi
2005-09-06, 16:29
Föresten, finns det något tandkräm som inte innehåller Aspartam?

aliquis
2005-09-06, 16:29
Innehåller vanlig tandkräm askorbinsyra? Tror som sagt koksalt är skadligt för tänderna av någon mer anledning, fast fördelarna i tandkrämssammanhang är väl att det slipar och ökar salivutsöndringen.

Calcium i V6 har jag väl inte riktigt förståt vitsen med.