handdator

Visa fullständig version : Mättat fett


Baha
2005-09-01, 07:09
Som Metal Boy påpekade i den andra tråden är det så som den där läkaren i mjölk prorammet skrev att det inte finns några studier som pekar ut mättat fett som den orsakande faktorn till hjärt kärl sjukdomar?

edit "att han aldrig sett ngt samband inom forskning mellan hjärt o kärlsjukdomar och mättat fett specifikt"

Klein
2005-09-01, 18:45
Det finns inget bevisat samband mellan mättat fett och hjärt & kärl-sjukdomar. Däremot är det intressant att notera att den kraftiga ökningen av dessa sjukdomar under 1900-talet korresponderar med det ökade intaget av vegetabiliska fetter under samma tid.

z_bumbi
2005-09-01, 18:47
Det finns inget bevisat samband mellan mättat fett och hjärt & kärl-sjukdomar. Däremot är det intressant att notera att den kraftiga ökningen av dessa sjukdomar under 1900-talet korresponderar med det ökade intaget av vegetabiliska fetter under samma tid.

Du har inte läst forskningsmetodik gissar jag..

Klein
2005-09-01, 23:48
Du har inte läst forskningsmetodik gissar jag..

Varför tror du det?

z_bumbi
2005-09-02, 06:41
Varför tror du det?

Hade du gjort det hade du förstått varför jag frågade...

Tolkia
2005-09-02, 06:57
Som Metal Boy påpekade i den andra tråden är det så som den där läkaren i mjölk prorammet skrev att det inte finns några studier som pekar ut mättat fett som den orsakande faktorn till hjärt kärl sjukdomar?

edit "att han aldrig sett ngt samband inom forskning mellan hjärt o kärlsjukdomar och mättat fett specifikt"
Det är inte alltid så lätt att skilja på faktorer som alltid orsakar sjukdom och faktorer som kan orsaka sjukdom. Oftast är det en kombination av "kan-faktorer" som ligger bakom, sällan en enda absolut. Särskilt svårt blir det när man undersöker sjukdomstillstånd av så ospecifik art som hjärt-kärlsjukdomar; det rör sig ju inteom en sjukdom egentligen utan om ett symtomkomplex (besvär från cirkulationsorganen) som kan ha en mängd olika orsaker. Finns inte en chans att man någonsin kommer att kunna peka ut något specifikt som orsaken med stort o i det fallet. Dessutom utförs ju inte undersökningarna så att man t.ex. matar en grupp försökspersoner med smör och en grupp med olja och jämför hur många som blir åderförkalkade; man går istället i efterhand tillbaka och kollar vad personer som faktiskt utvecklat åderförkalkning (lämpligen via patientregister) har ätit, hur de har motionerat, stressat, sovit osv. och jämför sedan med personer UTAN cirkulationssjukdomar. Om den enda skillnaden mellan grupperna är att de som blev åderförkalkade hade ätit mer mättat fett kan man ha ett samband (not: INTE ett orsakssamband!) - men i en undersökning av "livsstilsfaktorer" har man aldrig så tur, det törs jag lova.

King Grub
2005-09-02, 07:08
Som Metal Boy påpekade i den andra tråden är det så som den där läkaren i mjölk prorammet skrev att det inte finns några studier som pekar ut mättat fett som den orsakande faktorn till hjärt kärl sjukdomar?

edit "att han aldrig sett ngt samband inom forskning mellan hjärt o kärlsjukdomar och mättat fett specifikt"

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16048672&query_hl=1

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15294485&query_hl=1

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=11593354&query_hl=1

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15297079&query_hl=1

Sverker
2005-09-02, 07:33
Tack King Grub. I din andra länk står det om kortare, mättade fettsyror som myristinsyra, C14:0.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15294485&query_hl=1
Jag nämnde problemet med just myristinsyra här:



Kokosolja är 45 % laurinsyra, C12:0 och 20 % myristinsyra, C14:0.
Det fett som texten hänvisar till är de 15 % som är egentliga MCT-fettsyror i kokosoljan. Effekten som texten skriver är alltså inte så positiv i verklighen.

...

Det finns vissa tecken på att just myristinsyran är den fettsyra som starkast utövar negativa effekter på blodfetterna (som mättad fettsyra).

Nu fick jag en bra länk till det.

Mashik
2005-09-02, 08:53
Hur är det med detta? :confused:

http://homodiet.netfirms.com/otherssay/otherschd.htm

http://homodiet.netfirms.com/disorders/cholesterol1.htm

http://www.ravnskov.nu/myth1.htm

http://www.ravnskov.nu/myth3.htm

Sverker
2005-09-02, 11:53
Hur är det med detta? :confused:

http://homodiet.netfirms.com/otherssay/otherschd.htm

http://homodiet.netfirms.com/disorders/cholesterol1.htm

http://www.ravnskov.nu/myth1.htm

http://www.ravnskov.nu/myth3.htm

Vad blir dina slutsatser av texterna ?

Jag gick bakvägen i min litteratur och hittade följande sammanfattning på hur man skall reducera frekvensen av hjärt- kärlsjukdomar:
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/75/2/191

Utgångspunkten är ju att hjärt- kärlsjukdomar är en effekt av förhöjda LDL-kolesterolnivåer i blodet och att oxiderat LDL-kolesterolpartiklar lagras in i blodkärlsväggarna.

Detta abstrakt betonar att det är lämpligt med att sänka intaget av mättat fett och öka intaget av Omega-3-fett.

Mashik
2005-09-02, 12:52
Jag tror själv att en kost bestående av mycket snabba kolisar samt dåligt fett plus stress och stillasittande livsstil är en stor orsak till hjärt- och kärlsjukdomar.

Att de i vissa afrikanska stammar har låg kolesterol fastän kosten består till stor del av bl.a. djurfett tror jag att beror på deras aktiva livsstil.

Klein
2005-09-02, 14:02
Hade du gjort det hade du förstått varför jag frågade...

Är det lämpligt att en moderator kommer med ett sånt inlägg i en annars seriös tråd?

z_bumbi
2005-09-02, 14:08
Är det lämpligt att en moderator kommer med ett sånt inlägg i en annars seriös tråd?

Ja varför inte?

Klein
2005-09-02, 14:29
Det finns vissa tecken på att just myristinsyran är den fettsyra som starkast utövar negativa effekter på blodfetterna (som mättad fettsyra).


Myristinsyran är en vital komponent i bekämpningen av cancertumörer och virus i kroppen. Processen kallas "myristoylation" och avser bindandet mellan fettsyran och vissa proteiner. Exempelvis finns det en gen vid namn Fus1 som hämmar tumörer i lungorna; det rör sig om ett protein som modifierats med en kovalent bindning till Myristinsyra. Med för lite myristinsyra i kosten kan man se fram emot cancer och dysfunktionellt immunförsvar.

Myristinsyra förekommer framför allt i kokosfett och mjölk/mjölkprodukter vilket det generellt sett äts väldigt lite av i västvärlden eftersom mättat fett demoniserats i årtionden här. Folk i exempelvis Sverige äter i dagsläget mindre mättat fett än någonsin men ändå ökar hjärt & kärl sjukdomar och diabetes dramatiskt.

Det finns inget samband mellan högt kolesterol och hjärt & kärlsjukdomar. Det är högst individuellt vad som är ett normalt kolesterolvärde och äter man bra mat med mycket mättat fett så normaliseras värdena av sig själva. Den klassiska uppfattningen grundar sig på missledande information spriden av National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI9) året 1984.

Klein
2005-09-02, 14:32
Ja varför inte?

Jag tycker du borde föregå med gott exempel och bjuda på argument istället för nedlåtande förolämpningar.

Sverker
2005-09-02, 15:09
Okay Klein. Jag tittar på "myristoylation" och ser vad det är. Just nu vet jag inget om det.

z_bumbi
2005-09-02, 15:21
Jag tycker du borde föregå med gott exempel och bjuda på argument istället för nedlåtande förolämpningar.

Jag frågade ju om du läst forskningmetodik... eftersom du inte verkar förstå hur forskning går till så är väl mitt tips att du just läser på hur det bör gå till.

"Däremot är det intressant att notera att den kraftiga ökningen av dessa sjukdomar under 1900-talet korresponderar med det ökade intaget av vegetabiliska fetter under samma tid."

Varför är det intressant?

Klein
2005-09-02, 16:21
Jag frågade ju om du läst forskningmetodik... eftersom du inte verkar förstå hur forskning går till så är väl mitt tips att du just läser på hur det bör gå till.

"Däremot är det intressant att notera att den kraftiga ökningen av dessa sjukdomar under 1900-talet korresponderar med det ökade intaget av vegetabiliska fetter under samma tid."

Varför är det intressant?

Jag har läst statistik för ingenjörer.

Måhända en smula klumpigt formulerat men vad jag anspelar på är att det skulle kunna finnas ett samband mellan intag av vegetabiliska fetter (läs oljor) och chans att utveckla hjärt & kärl-sjukdomar.

Finns en samling intressanta artiklar på följande sida:

http://www.second-opinions.co.uk/cvd_index.html

Och ja, alla artiklar stöds av referenser från 'peer-reviewed' medicinska och vetenskapliga journaler.

Klein
2005-09-02, 16:26
Och ja, jag har läst vetenskaplig metodik.

Sverker
2005-09-02, 16:36
Okay Klein. Jag tittar på "myristoylation" och ser vad det är. Just nu vet jag inget om det.

Kul...nja...intressant är ju ett mer korrekt ord när det gäller cancer. Måste läsa på lite här:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=12239600&query_hl=6

Fanns en hel del om detta faktiskt.
Den hittils obesvarade frågan är ju VARIFRÅN acetyleringsenzymet hämtar myristinsyran, kroppseget eller från maten. Det blir ju en lite "snyggare" reglering av enzymet ifall myristinsyran är kroppseget. Får söka vidare.

Sverker
2005-09-04, 09:23
Okay Klein. Jag tittar på "myristoylation" och ser vad det är. Just nu vet jag inget om det.

Hjälp mig Klein.

Jag har uppriktigt noga sökt igenom nätet efter information om myristoylation och myristic acid kopplat till cancer och rekommendationer om dagligt intag för att förebygga cancer.

Det finns inga sådana rekomendationer vad JAG har hittat. Tvärtom så verkar "myristoylation" vara ett relativt färskt forskningsområde med merparten av publikationerna skrivna under 2000-talet.

Min slutsats blir att sitta lugnt i båten. Att betrakta myristinsyra som påtagligt negativ för blodfetterna och något som skall hålla lågt i kosten tills det finns tillförlitliga uppgifter om myristinsyrans possitiva effekter.

jean-wim
2005-09-04, 11:53
Måhända en smula klumpigt formulerat men vad jag anspelar på är att det skulle kunna finnas ett samband mellan intag av vegetabiliska fetter (läs oljor) och chans att utveckla hjärt & kärl-sjukdomar.De flesta veg-fetter som gemene man får i sig är härdade fetter i diverse tillverkad mat. Knappast konstigt om dessa ger upphov till ökad ohälsa.

Finns en samling intressanta artiklar på följande sida: http://www.second-opinions.co.uk/cvd_index.htmlDen sidan går ju ut på att sälja ytterligare en me-too Atkins-konceptbok:
http://www.second-opinions.co.uk/eatfat.html

"Barry Groves lives with his wife, Monica, in a small village in the Oxfordshire Cotswolds. He originally trained as an electronic engineer and was commissioned in the Royal Air Force with which he served until 1982.
After marrying in 1957, Barry and his wife, Monica, became very overweight. They tried low-calorie dieting, inert fillers, sweaty plastic clothes, exercise, et cetera, with no long-term success. Then, in 1962, Barry discovered the low-carb diet. It worked spectacularly well – and still works today. Thus began his interest in the role of food types in the aetiology of obesity. He decided to leave the RAF at the earliest opportunity to research the subject."

Klein
2005-09-04, 14:06
Den sidan går ju ut på att sälja ytterligare en me-too Atkins-konceptbok:
http://www.second-opinions.co.uk/eatfat.html

Personen tycker att man skall äta mer animaliskt fett för sin egen hälsas skull. Det är ingen agenda med i det. Han tjänar inga pengar på att du äter mer animaliskt fett. Att han sen säljer en bok på temat är bara tummen upp. Att få mat på sitt eget bord genom att sprida kunskap är inte falskt. Jag skulle kunna tänka mig att köpa boken bara som tack för hans websida.

Tolkia
2005-09-04, 21:49
Nä, gör inte det. Åtminstone inte så länge han förutom sina kosttips publicerar recept på hur man gör (coh behandlar sig med) sin egen cancermedicin; det tycker i alla fall jag verkar lite oansvarigt. :(

Klein
2005-09-05, 15:01
Nä, gör inte det. Åtminstone inte så länge han förutom sina kosttips publicerar recept på hur man gör (coh behandlar sig med) sin egen cancermedicin; det tycker i alla fall jag verkar lite oansvarigt. :(

Personen i fråga har ju iaf blivit kvitt sin egen cancer på den vägen. Cancer är ingen mystisk fiende som drabbar vem som helst på måfå, det är något du får om en eller flera celler i din kropp skadas så mycket att cellandningen upphör och cellen går över i ett primitivt tillstånd som rådde innan det fanns syre på denna planet. Ett okontrollerat tillstånd där cellen bara delar sig och delar sig. Hur du skadar dina celler på det sättet är mycket intimt förknippat med vilka kemikalier som du får in i din kropp. Cancer är en livstilssjukdom och går oftast att bota genom att gå över till rå animalisk kost. Är den för långt gången så är den bästa lösningen att få i sig relativt höga doser bakterier. Friska celler klarar sig undan sådana invasioner medan de sjuka stupar. En väldigt mycket skonsammare och mer selektiv process än vanliga cell-gifter och strålbehandlingar. "High-meat" (rått kött som begravts och fått surna under längre tid) ska enligt utsago vara perfekt för detta ändamål.

Sverker
2005-09-05, 15:46
Personen i fråga har ju iaf blivit kvitt sin egen cancer på den vägen. Cancer är ingen mystisk fiende som drabbar vem som helst på måfå, det är något du får om en eller flera celler i din kropp skadas så mycket att cellandningen upphör och cellen går över i ett primitivt tillstånd som rådde innan det fanns syre på denna planet. Ett okontrollerat tillstånd där cellen bara delar sig och delar sig. Hur du skadar dina celler på det sättet är mycket intimt förknippat med vilka kemikalier som du får in i din kropp. Cancer är en livstilssjukdom och går oftast att bota genom att gå över till rå animalisk kost. Är den för långt gången så är den bästa lösningen att få i sig relativt höga doser bakterier. Friska celler klarar sig undan sådana invasioner medan de sjuka stupar. En väldigt mycket skonsammare och mer selektiv process än vanliga cell-gifter och strålbehandlingar. "High-meat" (rått kött som begravts och fått surna under längre tid) ska enligt utsago vara perfekt för detta ändamål.


Jag skulle gå tilbaka till skolbänken och läsa på vad cancer är innan jag med bissarra argument började propagera för någon rått-kött-diet ;)

King Grub
2005-09-05, 15:48
Personen i fråga har ju iaf blivit kvitt sin egen cancer på den vägen... Cancer är en livstilssjukdom och går oftast att bota genom att gå över till rå animalisk kost.

Bland den värsta rappakalja jag läst på forumet på länge. :)

Klein
2005-09-05, 16:49
Jag skulle gå tilbaka till skolbänken och läsa på vad cancer är innan jag med bissarra argument började propagera för någon rått-kött-diet ;)

Vad är cancer då om inte det jag beskrev?

Sverker
2005-09-05, 17:31
Vad är cancer då om inte det jag beskrev?

Kraftig och okontrollerad tillväxt av celler som delar sig. Cellerna tillväxer och delar sig utan kontaktinhibition.
Kontaktinhibition är att normala celler växer till i antal tills de trycker mot annan vävnad och stoppar sin egna celldelning...ungefär.

Denna kraftiga tillväxt är beroende av en fungerande cellandning. Cancercellerna kräver energi och tar det från resten av organismen som då svälter på bekostnad av cancersvulsten.

Så min motfråga blir hur du ska knyta ihop det med "att cellandningen upphör och cellen går över i ett primitivt tillstånd som rådde innan det fanns syre på denna planet" ?

Klein
2005-09-05, 18:46
Kraftig och okontrollerad tillväxt av celler som delar sig. Cellerna tillväxer och delar sig utan kontaktinhibition.
Kontaktinhibition är att normala celler växer till i antal tills de trycker mot annan vävnad och stoppar sin egna celldelning...ungefär.

Denna kraftiga tillväxt är beroende av en fungerande cellandning. Cancercellerna kräver energi och tar det från resten av organismen som då svälter på bekostnad av cancersvulsten.

Så min motfråga blir hur du ska knyta ihop det med "att cellandningen upphör och cellen går över i ett primitivt tillstånd som rådde innan det fanns syre på denna planet" ?

En cancersvult får sin energi genom glykolys och det involverar som bekant inte syre.

Klein
2005-09-05, 18:54
Jag får be om ursäkt om jag använde cellandning felaktigt i den tidigare kommentaren. Jag menade iaf energiomvandling som involverar syre.

Sverker
2005-09-05, 19:13
En cancersvult får sin energi genom glykolys och det involverar som bekant inte syre.


:confused:

Säkert ? En svulst i kraftig tillväxt kräver enormt med energi. Skulle cancern köra glykolysen skulle patienten gå runt med kraftig acidios, hela tiden.



Jag trodde att en cancer körde den normala ämnesomsättningen. Lovar att titta runt lite. Första länken jag har här träffar dock inte rätt:
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/29/9/1035