handdator

Visa fullständig version : Isoton?


Fagen
2005-08-30, 22:43
Om en isoton vätska hamnar i en magsäck som inte är tom behåller den sin isotona egenskap då?
Exempel: Jag käkar ett kilo havregrynsgröt och en kvart senare häller jag i mig en halv liter isoton gainer (typ malto och H2O), vad händer med min välkomponerade gainerns effektivitet då?

King Grub
2005-08-31, 05:41
Den förlorar den isotona egenskapen.

Fagen
2005-08-31, 06:40
Tänkte väl det. Tack för svaret. (Uppskattar att du går upp tidigt på mornarna bara för att svara på mina frågor... ;) )
Har du någon lista på nätet där man kan se hur lång tid det tar för olika saker vi stoppar i oss att a) lämna magsäcken, 2) tas upp av blodet?

King Grub
2005-08-31, 07:09
Ingen lista eller sammanställning, nej. Då får man titta på studier på specifika livsmedel. Och då handlar det (oftast) om just det livsmedlet på fastande mage, inte tillsammans med något annat, vilket säkert kan vara en större påverkande faktor än just testlivsmedlet. Men fiber och fett har ett direkt samband med magsäckstömningens hastighet.

Lizzie
2005-08-31, 08:36
Vad betydde isoton nu igen?

King Grub
2005-08-31, 08:51
Att lösningen har samma osmolalitet som blod. En hypoton lösning har lägre osmolalitet och en hyperton högre. Ju mer hypoton lösning, desto snabbare magsäckspassage.

Spannmål
2005-08-31, 09:59
Vad betyder osmolalitet?

cosmo
2005-08-31, 10:43
Osmoslalitet beskriver hur snabbt en lösning passerar magsäcken.

Lizzie
2005-08-31, 10:53
Tack!

Spannmål
2005-08-31, 11:13
Osmoslalitet beskriver hur snabbt en lösning passerar magsäcken.

Hm, vad innebär det i praktiken att en vätska har samma osmolalitet som blod?

King Grub
2005-08-31, 12:35
Det betyder att lösningen lämnar magsäcken i stället för att ligga kvar och dra in vatten från blodet.

Det är en anledning till att många upplever vad dom tror är blodsockerfall, vid intag av snabba kolhydrater innan träningen. Egentligen har man blandat med för lite vatten, och vad som upplevs som blodsockerfall är blodtrycksfall.

Därför är druvsocker en undermålig kolhydratkälla i föredrinken, eftersom dextros kräver 1 L vatten per 60 gram kolhydrat för att lösningen skall bli isoton. Maltodextrinlösning är ett bättre val och blir isoton vid en koncentration av 15-20%.

Fagen
2005-08-31, 12:44
Borde man inte göra gainern efter passet hypoton?

King Grub
2005-08-31, 12:45
Det finns inga nackdelar med det, tvärtom.

Fagen
2005-08-31, 13:00
Ok. Tacker för svaret.
Har du någon koll på hur fort kroppen kan tillgodogöra sig en hypoton proteindrink? (Antar att det beror på hur hypoton den är?)?
Följdfrågan blir om proteindrinkens storlek har någon inverkan? D.v.s. tar kroppen upp 1L 15%-ig proteinlösning lika fort som 1/2L 30%-ig lösning?

King Grub
2005-08-31, 13:11
Glukosupptaget börjar i princip omgående.

Protein:

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=47163&highlight=dalton

Fagen
2005-08-31, 13:28
Ahh, tackar, tackar.

Doktorn
2005-08-31, 15:52
Osmoslalitet beskriver hur snabbt en lösning passerar magsäcken.


Osmolalitet är antalet laddade partiklar per kg...

Magsäckstömning är nog det minst viktiga i kroppen som osmolalitet har att göra med...

Doktorn
2005-08-31, 15:54
inte laddade såklart...
bara antalet partiklar

Sverker
2005-08-31, 15:55
Partikeln behöver inte ha en laddning. Glukos är är oladdad men utövar osmotiskt tryck.

Det osmotiska trycket är beroende av det totala ANTALET partiklar.


Du fixade det direkt Doktorn :thumbup:

Doktorn
2005-08-31, 15:58
Partikeln behöver inte ha en laddning. Glukos är är oladdad men utövar osmotiskt tryck.

Det osmotiska trycket är beroende av det totala ANTALET partiklar.


Du fixade det direkt Doktorn :thumbup:



Hehe...tänkte för mig själv efteråt, jag skrev väl inte laddade?! Så gick å kollade direkt å ändrade det illa kvickt! Puh!