handdator

Visa fullständig version : Grönsaker sänker GI?


Slartibartfast
2005-08-24, 15:18
Min polare läste i nyaste finska BODY att GI:t på t.ex pasta sänks om man äter grönsaker till. Har jag aldrig hört förut. Luktar *bs* Stämmer det?

King Grub
2005-08-24, 15:32
Många grönsaker är lågglykemiska, innehåller mycket fiber och en del fruktos, så det är klart att GI:t på en pastamåltid där grönsaker ingår ger lägre blodsockersvar än en måltid där dom inte ingår, förutsatt att den totala kolhydratmängden är likvärdig. Det motsatta gäller om det är högglykemiska grönsaker som majs eller palsternacka det handlar om.

Dock är det fett och protein som påverkar måltidens totala GI mer än kolhydraterna.

Slartibartfast
2005-08-24, 15:41
Ok, men då är det ju inte kolhydraterna i pastan som blir långsammare utan hela måltiden som en helhet? Samma resultat borde man ju i så fall få genom att äta t.ex lågglykemiskt bröd med pastan?

Hur påverkar protein GI?

King Grub
2005-08-24, 15:46
Ok, men då är det ju inte kolhydraterna i pastan som blir långsammare utan hela måltiden som en helhet?

Jo, det kan man nästan säga, om dom lämnar magsäcken långsammare och ger en mer måttligt blodsockersvar. Men givetvis får du räkna både blodsocker- och insulinsvar på allt du äter på en gång.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15182401&query_hl=1

Protein ger insulinfrisättning, vilket sänker blodsockersvaret. Vassle, t ex, har en kraftigt GI-sänkande effekt, just genom att det orsakar en så stor insulinfrisättning, vilket trycker ned blodsockret.