handdator

Visa fullständig version : Nyttiga bakverk?!


Snöberg
2005-07-31, 19:20
Här eftersökes goda och framförallt nyttiga bakverk som kan göras hemma när suget blir för stort.

Exempelvis glass eller något annat som gjorts nyttigt!

JAM
2005-08-01, 01:43
Tja, nyttig "glass" kan du väl göra av kesella och någon smaksättare? Jag gissar lite: Rör ihop kesella och lite mjölk tillsammans med bär. Frys. Ät.

Annars kan du säkert själv fantisera ihop något isglassresept. ;)

Johan_P
2005-08-06, 22:40
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=48422 ;)

userfriendly
2005-08-07, 16:44
idag gjorde jag muffins med näringsvärdet (per muffin) 170kcal, 20gP, 6gK, 7gF

torra var de dock!!

skippa mjöl helt o ta bara prottepulver... (4dl)
sötningsmedel ist för socker (2dl)
hälften av smöret mot kesella o resten av smöret nån low fat variant..(totalt ca 125g)
Bakpulver
nån smakessens (tex. vaniljsocker eller kakao)
2 ägg
mjölk

Pellefant
2005-08-07, 16:47
http://www.tasteline.se/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=2992&tlfo=0

Denna är jättegod.

Ska gå att använda sötningsmedel istället för socker också, samt "Canderell chockladpulver"(heter ung. så) istället för kakaon, men det har jag ännu inte provat.

Johan_P
2005-08-07, 17:01
http://www.tasteline.se/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=2992&tlfo=0

Denna är jättegod.

Ska gå att använda sötningsmedel istället för socker också, samt "Canderell chockladpulver"(heter ung. så) istället för kakaon, men det har jag ännu inte provat.

Yeees? :D

Fan, älskar ju kladdekaka! Ska defenitivt testa detta! Tack! :)

Johan_P
2005-08-07, 17:16
Lätta chokladmuffins (http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=3525&tlfo=0)

Prankie
2005-08-07, 17:34
http://www.tasteline.se/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=2992&tlfo=0

Denna är jättegod.

Ska gå att använda sötningsmedel istället för socker också, samt "Canderell chockladpulver"(heter ung. så) istället för kakaon, men det har jag ännu inte provat.

Sen byta ut vetemjölk mot proteinpulver.... damn, en enda stor proteinbomb. :thumbup:

Johan_P
2005-08-07, 18:20
Sen byta ut vetemjölk mot proteinpulver.... damn, en enda stor proteinbomb. :thumbup:

Och sedan ersätta strösockert mot druvsocker, så har du en gainer rakt framför dig :D

Prankie
2005-08-07, 21:02
Japp,, det blev en tvättsvamp med proteinpulver. Bara att inse jag måste köpa värmetåliga protein. :D

Cilia
2005-08-07, 21:09
jag hittade det här receptet för ngra veckor sedan.
på bilden såg det väldigt gott ut och tycker inte det verkar alltför "farligt" heller. Man kan ju ta bort glasyren och se vad bara kakan smakar.

KRONANS KAKA

12 bitar

1 1⁄2 dl sötmandel, ej skållad
2-3 bittermandlar (kan uteslutas)
2 kokta kalla medelstora potatisar, ca 150 g
75 g margarin
1 dl strösocker
2 ägg
margarin och ströbröd till formen

GLASYR
1 1⁄2 dl mellangrädde
1⁄2 dl strösocker
1⁄2 dl sirap

GÖR SÅ HÄR
1 Sätt ugnen på 175°. Smörj och brödbeströ en form som rymmer ca 1 1⁄2 liter. Mal den oskållade mandeln. Skala och riv potatisen fint.

2 Rör margarin och socker poröst. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt mandeln och potatisen och blanda. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

3 Blanda mellangrädde, socker och sirap i en vid kastrull. Koka kraftigt utan lock tills det börjar tjockna, 10–15 minuter. Låt glasyren svalna och bred den sedan över den kalla kakan.

murmeldjur
2005-08-09, 21:25
nötmaränger gjorda på fruktsocker ffs

jean-wim
2005-08-09, 22:50
Här eftersökes goda och framförallt nyttiga bakverk som kan göras hemma när suget blir för stort. Exempelvis glass eller något annat som gjorts nyttigt!Muffins är en klassiker eftersom det är lätt att lyckas även med lite udda ingredienser. Jag brukar använda följande ingredienser i olika kombinationer:

- Lättfil eller lättyoughurt och lättkesella.
- Flera hela ägg.
- Kallpressad rapsolja som matfett och för att smörja formar.
- Sötningsmedel, honung eller rårörsocker. (En mosad banan eller två ger också en del sötma och trevlig konsistens).
- Vetemjöl special (12g protein per 100g).
- Sojamjöl (mycket protein, sänker GI drastiskt).
- Riven sötmandel (ersätter ev. en del av vetemjölet).
- Riktig mörk choklad, minst 70%, nersmällt i vattenbad (istf kakao).
- Bikarbonat och bakpulver enl. smak och tycke.

Med ovanstående ingredienser får muffinsen en bra fettsammansättning och ett mycket bra proteininnehåll från flera källor som kompletterar varandra. GI blir rimligt, särskilt om man använder sojamjöl. Om ett recept anger t.ex. 4 dl vetemjöl så kan man ta 1 dl soja och en 0.5 dl riven mandel och 2.5 dl vetemjöl istället.

Saker som jag INTE tycker man ska använda:
- Fruktos (allmänt onyttigt)
- Vasslepulver (bortkastat: tål ej uppvärmning och ger insulinpåslag).
- Mättat matfett

YTS
2005-08-11, 03:55
Finns på min hemsida:
http://web.telia.com/~u30010580/grotar/muffins.html


Yngve

tenchi
2005-08-11, 05:41
Yeees? :D

Fan, älskar ju kladdekaka! Ska defenitivt testa detta! Tack! :)

jag vill inte vara en party-pooper och förstöra nåt, men om du älskar kladdkaka (som jag också gör) kommer du hata den här. Sur som satan av kesellan. *spy*

tenchi
2005-08-11, 05:42
nötmaränger gjorda på fruktsocker ffs

har du inte läst aftonbladet ang fruktsocker? *popcorn*