handdator

Visa fullständig version : Knäont


Fredrik_
2005-07-28, 12:43
Jag måste vara totalt felskapt. I vanliga fall brukar cykling och simning klassas som snälla mot knäna, men så fort jag ger mig på det så börjar det göra ont efter ett tag. Smärtan sitter oftast ganska högt upp på knät, men även lite allmänt ömt kring hela knäskålen. Mindre belastning och mer rörelse verkar "trigga" det.

Tilläggas bör att jag inte har några problem alls när jag går, springer (ca. 40 km i veckan) eller när jag kör tunga knäböj (för att vara mig). Det känns snarare som om knäböjen är rena terapiverksamheten för knäna.. efter ett par set så brukar all eventuell smärta som jag hade innan försvinna. Har testat prata med läkare om problemet, och fick det vanliga arbetsbesparande/ resursbesparande/lata rådet att undvika allt som ger smärta.

Någon som vet vad detta kan bero på?

Fredrik_
2005-08-02, 23:26
Verkar tydligen vara fler som har problem med att lista ut vad det här kan vara med tanke på svarsfrekvensen :) Tänkte lägga till att det känns mer i knät när benet är böjt jämfört med när det är sträckt. Funderar på om det kan vara något med rörelsebanan inne i knät eller något sådant elände.

Är det någon som har något bra tips på hur man kommer vidare med ett sådant problem i sjukvården? Det verkar inte vara allvarligt nog för att utredas enligt min läkare ("undvik-rådet" gör ju att jag inte har ont, så då är det ju bra igen och behöver inte åtgärdas).

Zulan
2005-08-05, 18:23
Tjena Fredrik!

Jag har ungefär samma problem som du, har haft det i ca 1 år. Sticker till ibland, oftast vid böjt knä. Har enbart problem med vänster knä. Vanligt är att det gör ont på mig när jag går ner för trappor, eller reser mig från att ha suttit på huk. Men även ibland när jag cyklar, speciellt då när knät är i högsta positionen.

För ca 1 vecka sedan så stack jag ut i skogen och cykla MTB i nästan 9 mil, tog totalslut på mig själv. Jag kände att knät inte var som det skulle i slutet av rundan, men igonorerar det precis som jag alltid gjort. Men dagen efter så hade jag långt mer ont än jag någonsin haft. Så jag gick till doktorn, var där idag. Han sa att det skulle kunna vara broskleds inflamation, fick voltaren som jag skulle käka i 1 mån. Jag köper inte det helt och hållet, inte fan kan man ha inflamation i ett år? Jag tänker inte börja knapra voltaren förren jag varit hos en sjukgymnast har jag bestämt mig för.

Precis som du så verkar knäböj vara rena terapin, kör knäböj så tungt det är möjligt och har aldrig problem under passet, känns inte något då. Dock brukar jag ha lite mer ont dagarna efter benpasset, men inte alltid. Har aldrig problem när jag går eller springer.

Zulan
2005-08-07, 13:30
Jag snackade med en terapeut på gymmet som hade specialiserat sig på just knän. Hon sa att det hela berodde på överansträngning på grund av att vissa muskler blivit mycket starka medans vissa stabilitets muskler inte riktigt hängt med. Hon ska ge mig ett program på fre som ska träna upp just dom musklerna, jag återkommer och skriver en rad när jag provat och skriver resultatet.

Fredrik_
2005-08-07, 14:18
Tack så mycket för svar och tips! Låter ju helschysst om det skulle vara så enkelt som en obalans i muskulaturen (som ju är något som går att rätta till).. måste prata med en sjukgymnast och se om det kan vara samma för mig. Har fått för mig att det kunde vara något värre som nerslitna broskytor eller något liknande läskigt.