handdator

Visa fullständig version : kan man äta för mkt ägg ???


yeyoya
2005-07-07, 12:14
undrara asså om mna kan äta för mkt ägg på en da så de blir farligt har hört en massa me kolesterol mm

äter nu ca 2 ägg om dan e de för mkt ?

Jakelol
2005-07-07, 12:45
Det är inte faligt att äta ägg nej.

yeyoya
2005-07-07, 12:53
inte ens i massiva mängder låt säga 10 ägg om dagen ???

hultman
2005-07-07, 13:17
Det är väl onödigt att begränsa sitt intag av energi till ägg. Särskilt då de inte är så otroligt proteinrika som vissa verkar tro, samt att de är ganska energirika.

Baha
2005-07-07, 13:26
största risken med för många ägg på en dag är väl att du får ont i magen.

yeyoya
2005-07-07, 14:12
energirika ?? hur många kalorier på ett normalt ägg ungefäär non som vet ?

tinkerbell
2005-07-07, 14:13
energirika ?? hur många kalorier på ett normalt ägg ungefäär non som vet ?

http://www.slv.se/ldb

yeyoya
2005-07-07, 14:24
80 kcal kan de stämma ?

skaparn
2005-07-07, 14:41
80 kcal kan de stämma ?

Antagligen. Jag utgår från att SLV har rätt.
Visserligen antog du en äggvikt på (80/1,462 = ) 54,7g vilket kanske var i minsta laget.

Sparrisen
2005-07-07, 14:44
Kolesterol i maten har ingen direkt koppling till kolesterol i blodet. Därtill finns det både bra och "dåligt" kolesterol. Ägg innehåller en del kolesterol, mestadels bra sådant.

Att man bör begränsa äggkonsumtionen hos en frisk människa är - fråga vilken doktor som helst - en gammal myt. En frisk människa kan säkert äta 20 ägg om dagen... dock med äggfisar som medförd risk.

adde
2005-07-07, 14:57
När man pratar om bra och dåligt kolesterol så syftar man på var det finns. Kolesterolet (och triglycerider (TG)) transporteras med lipoproteiner i blodet, det "dåliga" (ja det är egentligen inte dåligt utan livsnödvändigt med kolesterol...) återfinns i LDL som i sin tur är "rester" från de stora, TG rika, VLDL partiklarna som utsöndas från levern. Det är VLDL som utgör större delen av plasma trygliseriderna. Hur som helst, när TGt är avlämnat finns den kolesterol rika LDL partikeln kvar, denna kan oxideras i kärlväggen och bilda åderförkalkning. För att föra tillbaka kolesterolet till levern finns ett annat lipoprotein HDL (det "goda" kolesterolet) som via CETP tar upp kolesterol från LDL och återför det till levern. Det är således inte mångden kolesterol som avgör om man ligger i riskzonen utan kvoten mellan HDL och LDL.

Anledningen till att fiskolja, olivolja mm anses vara bra fetter är för att de bla förbättrar denna kvot.

Nu ska vi inte gräva ned oss i detta för mkt... men sen finns det "riktigt dåligt" kolesterol också... small dense LDL...

/adde (fan vad det är tråååkigt på jobbet)