handdator

Visa fullständig version : Smärta mitt på patella


Droog
2005-07-07, 09:58
En polare känner smärta mitt på knäskålen då han går uppför i trappor och ibland då han springer. Böj, vändningar och cykling känns inte alls.

Orsak och åtgärd?

Bärs
2005-07-10, 20:04
Kan vara löparknä. Be honom söka på "iliotibial band syndrome", begreppet "runners knee" brukar ofta användas för en annan knäskada.

Droog
2005-07-10, 22:04
Löparknä känns väl mer på utsidan av knäet? Det har ju att göra med när ett senfäste glider över ett benutskott på just utsidan av benet. Den smärta min polare upplever känns mitt på knäet.

Börje H
2005-07-11, 06:58
Nja, löparknä brukar som sagt innebära smärta på utsida av knäleden. Det låter mer troligt att han drabbats av "Jumpers knee", dvs en delbristning av patellasenan. Skadan är en typisk överbelastningsskada och de vanligaste symptomen är smärta vid olika typer av aktivitet. Oftast är man helt besvärsfri vid vila. Som du säger gör det inte ont vid en del träningsrörelser, men det stämmer ofta väl beroende på hur kraftig bristningen är. Vid en undersökning har man djävulskt ont , oftast i övre kanten av knäskålen, men det kan även vara mitt på eller lite på sidorna. En övning som ofta brukar smärta är benspark utan någon uppvärmning.
Men, men inget garanterar ju att det är just denna skada han drabbats av. Det kan kanske vara tal om en skada på brosket under knäskålen. Skicka iväg din kompis till nån sjukgymnast som får kika till honom. Visst är det Umeå-trakten, eller fablar jag? Mr Stenlund på Ålidhems VC kan vara ett alternativ. Komma till Finn-Pietälä på idrottsmedicin känns som en omöjlighet.

Droog
2005-07-11, 09:57
Nä, som sagt, löparknä är det inte.

Hopparknä tänkte jag själv men en sjukgymnast som han konsulterade menade att quadriceps skulle vara för kort. Stretching ordinerades därför. Anledningen att jag frågade här är att jag, som förvisso inte är sjukgymnast, tyckte att det lät märkligt.

Börje H
2005-07-11, 10:12
Hopparknä tänkte jag själv men en sjukgymnast som han konsulterade menade att quadriceps skulle vara för kort. Stretching ordinerades därför. Anledningen att jag frågade här är att jag, som förvisso inte är sjukgymnast, tyckte att det lät märkligt.

Hmm håller med. Kort quadriceps är mkt ovanligt skulle jag vilja säga. Strama hamstrings är däremot lika vanligt som folk i linne på IKSU :D
Man skall ju aldrig säga aldrig och har nån kika på det så borde det ju inte vara helt fel...

Bärs
2005-07-11, 14:34
Löparknä känns väl mer på utsidan av knäet? Det har ju att göra med när ett senfäste glider över ett benutskott på just utsidan av benet. Den smärta min polare upplever känns mitt på knäet.


När jag har haft löparknä har smärtan känts "mitt i knäet", dvs. svårt att exakt lokalisera, även om den uppstår vid sidan av knäet. Hade då också speciellt svårt för att gå i trappor, vilket är ganska naturligt eftersom löpning i bergig terräng ökar risken för löparknä.

Tolkia
2005-07-11, 14:36
"När han går uppför trappor" skriver du; var i steget gör det ont? Jag hade själv ont i knät för ett tag sedan på ett "skumt" sätt; det gjorde inte ont när jag sprang eller belästad knät, däremot när jag "lyfte" benet, d.v.s. när jag lyfte foten för att ta ett steg uppåt i trappan (inte här jag ställde mig på den, alltså) och i den delen av gångsteget när foten har lämnat marken och man svänger underbenet framåt. Beskrev detta för en läkare i bekantskapskretsen och han tyckte att det lät som en överansträngning av just patellasenan. Jag hade inte särskilt allvarliga besvär, utan de läkte ut av sig själva ganska snabbt (med lite extra hänsyn till knät några dagar). Jag kopplade ihop det med en ny och skum stretchövning med en extrem böjning just i knät; vet inte om det var rätt eller fel, men jag har slutat göra den och jag har inte fått tillbaka besvären efter det.

Benighted
2005-07-13, 07:16
Skulle kunna tänka mig att det är Patello-Femoral Syndrome om det är så att han har ont på själva knäskålen...

Lite mer info på:
http://www.rice.edu/~jenky/sports/pfs.html

Johaca
2005-09-30, 10:11
Hej!!
Jag har nu under mer än 1 års tid haft smärta precis under knäskålen på bägge knäna. Har "alltid" varit mycket aktiv i form av olika sorters träning, är idag 37 år. När dessa symptom startade så var det mycket löpträning som gällde. Bra skor samt underlag som mestadels inte består av asfalt, asfalt ca 5%, i övrigt skog alltså något mjukare.
Efter att symptomen uppstod så har jag helt slutat med löpning då detta smärtar alldeles för mycket. Jag kan idag inte ens göra en liten spurt på 100m utan att en konstant smärta känns av i knäna. Jag känner även av knäna om jag går mycket i trappor men enbart uppför. Däremot så kan jag köra spinning utan att jag får smärtorna i knäna.
Jag har blivit röntgat samt även blivit undersökt med ultraljud på bägge knäna, allt ser mycket bra ut. Jag har även talat med olika sjukgymnaster som har diverse olika teorier. En föreslår att jag ska promenera mycket för att "bygga" upp på nytt. Detta gör jag då det inte smärtar. En annan har lagt upp ett "stretching" schema som jag försöker följa likaså... Men nu har mer än ett år passerat och ingen förbättring över huvudtaget. Har vid vissa tillfällen snarare varit värre...
Nägon som har något bra tips kanske på en knäspecialist?? Jag befinner mig i Kalmar / Växjö...
//mvh J