handdator

Visa fullständig version : Lista nyttiga (gärna billiga) livsmedel


grisbil3n
2005-06-17, 23:22
Har inte lyckats hitta en liknande tråd så jag tar o skapar en. Min idé är att man listar livsmedel som är bra och nyttiga på alla sätt, kesella och havregryn och sådant är ju rätt uppenbart, finns ju så mycket annat dock. Jag känner att jag behöver variera min kost lite...

WHITEFOLKS
2005-06-17, 23:26
linser/bönor/gryn av alla slag :)

YTS
2005-06-19, 00:58
Alla rotfrukter t.ex. morot, palsternacka, kålrot, majrova, svartrot, sellerirot, persiljerot, rödbetta, kålrabbi, jordärtskockor. Alla kålväxter, t.ex. blomkål, vitkål, broccoli, vitkål, kinakål, fänkål. Gul lök. champinjoner dyrt per kg, men 2 champinjoner väger inte mycket, men gör underverk med smaken. Baljväxter som föregående inlägg rekommenderade, själv köper jag Eldorados torkade på 900 g för runt 12:50 på HEMKÖP.


förslag på billig middag:
YNGVES STANDARD

Blötlägg 85 g bönor, t.ex. svarta, kidney, vita bönor eller kikärter i 10h, koka i 1l vatten med 1 tsk salt och 1 tsk kyndel 30 minuter. Koka 150 g korngryn i 5 dl vatten med 1/2 veg buljong tärning i ca 17 min. woka 1 tärnad morot tills bitarna sviktar något när man trycker på dem, tillsätt därefter 1 klyfta strimlad vitkål, 1 hackad lök och 2 skivade champinjoner, och lite mellanmalen svartpeppar och franska örter. Woka klart och tillsätt därefter de avrunna bönorna och korngrynen,servera med 2 glas lättmjölk, ger ca 1000 kcal för ca 12 kr.

Spannmål
2005-06-20, 00:58
Havre, pasta, potatis och ris är utmärkta kolhydratkällor, i princip gratis. Kyckling och alaska pollock är de billigaste proteinkällorna, om man inte är sugen på att dra i sig tungmetaller via tonfisk.

grisbil3n
2005-06-20, 01:15
Alaska pollock är ja grymt sugen på att testa, näringsvärdet verkar ju smått himmelskt. Vad kostar ett pack på 300 g på ICA på ett ungefär?

Mac
2005-06-20, 08:15
Alaska Pollock 400g 14kr :thumbup:

Davil
2005-06-20, 08:21
Alaska Pollock 400g 14kr :thumbup:

jaja...jag är väll dum i huvudet nu hehe...men vad är det för något? Fisk är det med det namnet men vilket slags ? :MrT:

B-jay
2005-06-20, 08:33
jaja...jag är väll dum i huvudet nu hehe...men vad är det för något? Fisk är det med det namnet men vilket slags ? :MrT:

Den påminner om torsk, men är något mer smaklös.
Men med rätt kryddor så funkar det kanon! :thumbup:

Karate_kid
2005-06-20, 09:08
Alaska pollock är ja grymt sugen på att testa, näringsvärdet verkar ju smått himmelskt. Vad kostar ett pack på 300 g på ICA på ett ungefär?


haha. Nja käka det en gång så kommer du nog ändra uppfattning, visst går det ner, men himmelskt ? :D

Mental
2005-06-20, 09:28
haha. Nja käka det en gång så kommer du nog ändra uppfattning, visst går det ner, men himmelskt ? :D

näringsvärdet, inte smaken ;)

Wooch
2005-06-20, 22:04
haha. Nja käka det en gång så kommer du nog ändra uppfattning, visst går det ner, men himmelskt ? :D


Det gäller bara att krydda och smaksätta den liksom allt annat.

grisbil3n
2005-06-30, 16:49
hej o bump

Dom har inte Alaska pollock på ICA här, jag blir förgrymmad. Brukar Willys ha?

Karate_kid
2005-06-30, 17:21
hej o bump

Dom har inte Alaska pollock på ICA här, jag blir förgrymmad. Brukar Willys ha?


ja willys har skiten.

grisbil3n
2005-07-01, 09:31
Kanoners

alex82
2005-08-12, 23:27
Det gäller bara att krydda och smaksätta den liksom allt annat.

För att Allaska Pollocken skall bli godast så är tillagningstiden avgörande. När fisken kokas eller steks för hårt så blir fisken hård, vilket inte är gott.

Jag tillagar den djupfrysta fisken i micron med några bitar djupfryst broccoli och lite vatten under lock. 600W i ca 8 min - lär dig vilken tid som gäller för din micro. Jag har 100g fisk och 2 st äggstora broccolibitar och nästan en cm hett kokvatten.

Sen serverar jag detta på 8-minuters-skruvmakaroner och 2 msk rapsolja.

Gott billigt och nyttigt och enkelt.

aliquis
2005-08-13, 00:15
förslag på billig middag:
YNGVES STANDARD

Blötlägg 85 g bönor, t.ex. svarta, kidney, vita bönor eller kikärter i 10h, koka i 1l vatten med 1 tsk salt och 1 tsk kyndel 30 minuter. Koka 150 g korngryn i 5 dl vatten med 1/2 veg buljong tärning i ca 17 min. woka 1 tärnad morot tills bitarna sviktar något när man trycker på dem, tillsätt därefter 1 klyfta strimlad vitkål, 1 hackad lök och 2 skivade champinjoner, och lite mellanmalen svartpeppar och franska örter. Woka klart och tillsätt därefter de avrunna bönorna och korngrynen,servera med 2 glas lättmjölk, ger ca 1000 kcal för ca 12 kr.Verkar ju riktigt nyttigt och godare än det jag äter ;)

Vill dock anmärka på koktiden, svarta bönor klarar sig väl på 30min, vita bönor mer, säg 40, kidneybönor 40-45 och kikärtor skulle jag nog koka 50+.

Lalla
2005-08-13, 20:46
Alex82 > Ursäkta men hur f--n får du fisken hård när du kokar den för länge? Glömt den på spisen över natten o kokat bort vattnet, eller? ;)

Lalla
2005-08-14, 09:39
Ojdå, kanske ska läsa hela inlägget först... :em:
Trodde du lagade mat på traditionellt sätt på spisen. ;)

YTS
2005-08-15, 03:09
Verkar ju riktigt nyttigt och godare än det jag äter ;)

Vill dock anmärka på koktiden, svarta bönor klarar sig väl på 30min, vita bönor mer, säg 40, kidneybönor 40-45 och kikärtor skulle jag nog koka 50+.

Vita bönor behöver 40 minuter, där skrev jag fel, men alla de övriga har klarat sig på 30 minuter. Sen beror koktiden också på hur nyskördade bönorna är, ju äldre desto längre koktid.

Yngve