Visa fullständig version : Kan fett härskna utan syre?
Fet fisk kan som bekant härskna i frysen. Men krävs det inte en syreatom för varje dubbelbindning? Det borde krävas stora mängder syre.
Finns det ämnen som absorberar syre?
Du kan ju alltid försöka omvandla all syre i frysen till koldioxid, stoppa in några katter och hundar och vänta tills de dö av syrebrist. Voila!
Du behöver syrgastrycket 0.2 atmosfärer ;) . Kan du sänka syrgastrycket eg genom att maten är packad under modifierad atmosfär så härsknar det inte.
Du behöver inte angripa varje dubbelbindning. Syret reagerar med dubbelbindningen och bildar en peroxid. Peroxide delar sig i två fria radikaler och sedan är kalabaliken i full gång :D .
För att stoppa de fria radikalerna behövs en antioxidant som kan fånga in den fria radikalen och lugna ned den. Beta-karoten är en sådan "quencher".
Visst finns det ämnen som fångar in syre. Inte i livsmedel, men natrium-bor-hydrid reagerar med syre. Används i olika anaerobkammare för att ge en syrefri miljö men ändå inte vakuum.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.